S optimizom na Evropsko prvenstvo za juniore

Esen će narednog vikenda biti domaćin Evropskog prvenstva za juniore, a za čast i ogromnu obavezu da brane boje Srbije na ovom takmičenju iz našeg Kluba izborila su se četvorica članova. Oni su sa u četvrtak, 16. maja 2019, sa ostatkom reprezentacije krenuli put Nemačke i u pratnji prvog trenera Partizana Aleksandra Ivkovića, koji će biti u Stručnom štabu Srbije na ovom takmičenju. Dušan Belić i Ranko Samardžija će veslati u teškom četvercu u kojem će im društvo praviti Đorđe Gruber iz Grafičara i Todor Stanković iz Galeba. Za konkurente u Esenu naš čamac će imati još 11 posada – Hrvatsku, Češku, Francusku, Španiju, Nemačku, Grčku, Italiju, Poljsku, Rumuniju, Sloveniju i Tursku.

Po rečima Samardžije, koji je lane u srpskom četvercu sa Gruberom postao balkanski kadetski viceprvak, naš čamac ima kvalitet da se umeša u borbu za odličje u Nemačkoj.

– Ova posada je pokazala visok kvalitet na Internacionalnoj regati „Croatia Open“, sredinom aprila u Zagrebu, gde je u jakoj konkurenciji osvojila srebro. Verujem da imamo materijal da se, prvo nađemo u A finalu, a potom i da napadnemo postolje. Konkurencija će biti izuzetna, a odvojio bih Tursku i Italiju, u čijem sastavu će biti i veslač koji je lane osvojio svetsku juniorsku bronzu u četvercu. Naporno smo radili tokom zime, a plasman i učešće na šampionatu Starog kontinenta je svojevrsna nagrada za to. Od početka sezone smo bili u ovom čamcu predvođeni trenerima Goranom Todorovićem, Aleksandrom Ivkovićem i Vladimirom Mojićem, odlično smo se uveslali, pa sa velikim optimizmom putujemo u Nemačku. Cilj nam je da, bez obzira u kojoj se grupi budemo našli, već u kvalifikacijama pokažemo zube i da put A finale obezbedimo već iz prve trke u Esenu – kazao je Samardžija koji je poput Belića i Grubera prva godina juniroskog staža.

Njih trojica će u Nemačkoj debitovati na evropskim šampionatima. Štroker Stanković je lane učestovao i na Evropskom i na Svetskom prvenstvu za juniore u dvojcu.

Štroker srpskog četverca sa kormilarom u Nemačkoj biće Veljko Matić, prošlogodišnji osvajač evropske bronze sa Markom Đuranovićem, Kostom Petkovićem i Pavlom Lijeskićem u četvercu i učesnik Svetskog prvenstva za juniore, dok će ovim čamcem kormilariti 13-godišnji Lazar Ivković, najmlađi učesnik Evropskog prvenstva za juniore. U ovoj posadi veslaće i Andrija Jevtić i Nikola Soldatović iz Smedereva i Nikola Kolarević iz Grafičara. U četvercu sa kormilarom prijavljeno je deset posada. Pored Srbije svoje predstavnike u ovoj disciplini imaće i Češka, Francuska, Nemačka, Republika Irska, Italija, Moldavija, Rusija, Turska i Ukrajina.

– Iako je ovaj čamac formiran pre manje od mesec dana od početka smo se odlično uklopili i dobro pripremili za sve izazove koji nas očekuju u Esenu. Biće izuzetno teško budući da učestvuje mnogo zemalja sa sjajnim pedigreom u velikim čamcima. Međutim, verujemo u sebe i idemo u Esen da osvojimo zlato. Samo sa takvim pristupom i razmišljanjem možemo da iz sebe izvučemo maksimum – istakao je Matić kome je ovo poslednja godina u juniorskoj konkurenciji.

Lazara Ivkovića u Esenu očekuje vatreno krštenje na najvećoj međunarodnoj sceni. Prošlogodišnji dvostruki državni prvak kao kormilar u osmercima za kadete i juniore pred put u Nemačku rekao je da ima malu tremu ali da veruje da će ona nestati čim počne takmičenje.

– Srećan sam što ću uz sebe imati i oca Aleksandra, koji je u Stručnom štabu reprezentacije na ovom takmičenju. Sa njim kao podrškom biće mi svakako lakše da na pravi način zakoračim na najveću svetsku pozornicu – napomenuo je Ivković i dodao – Čamac ide odlično, atmosfera u ekipi je pobednička i nadam se da ćemo se iz Esena vratiti sa medaljama oko vrata. Bitno je da budemo maksimalno fokusirani na sebe, jer je to preduslov da pokažemo koliko i realno vredimo.

Aleksandar Ivković će u Esenu pokušati da se okiti 17. trenerskom reprezentativnom medaljom na najznačajnijim svetskim takmičenjima. Po njegovim rečima posade u kojima nastupaju naši članovi do tančina su odradile plan završnih priprema i maksimalno spremne očekuju start šampionata.

– Četverac je od početka sezone zajedno, a po rezultatima, kako u Zagrebu, tako i na nekim zvaničnim testovima na treninzima, pripada svetskom vrhu. I četverac sa kormilarom je u istoj klasi. Nadam se da će to, što je sada na papiru, biti precrtano i na samoj stazi u Esenu gde ih očekuje izuzetna konkurencija – kazao je Ivković.

Pored posada u kojima veslaju Partizanovi reprezentativci boje Srbije na Evropskom prvenstvu za juniore braniće i skifista Ivan Katić iz Danubiusa 1885, dubl skulovi Rastko Ratajac, Dušan Stefanović iz Danubiusa 1885 i Iva Lazić iz Crvene zvezde i Andrijana Mijailović iz Grafičara, i četverac skul Boško Kostić, Petar Šavrljuga, Slavko Savić, Nikola Stevanić iz Crvene zvezde. Žreb će biće održan u petak od 17 časova. Dan kasnije, od 9,30 č, počinju kvalifikacije. Istog dana u popodnevnim časovima na programu će biti trke repesaža. U nedelju, 19. maja, veslaju se polufinala i finala.

Zvanični sajt VK Partizan

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *