Rudar Pljevlja – nezasluženo u Evropi, Dejov kum najzvučnije ime, najbolji otišli…

Mozzart sport piše…

Rudar iz Pljevalja će biti prva prepreka Partizana u kvalifikacijama do Lige Evrope i ne bi trebalo da bude nepremostiva. Crno-beli su ogroman favorit u odnosu na klub sa severa Crne Gore.

Rudar se jedva ugurao u voz za Evropu. Tačnije, na terenu je nije ni zaslužio. Naime, četvrtoplasirani Grbalj nije dobio licencu za Evropu i umesto njega je uleteo sledeći klub na tabeli. Rudar je za dlaku bio peti pošto je imao isti broj bodova, ali i bolji međusobni skor od Zete i tako se ugurao u voz za Evropu.

Prethodna sezone je bila veoma promenljiva za pljevaljski tim. Nisu bili ni senka Rudarovih timova koji su 2010. i 2015. osvajali titule i uglavno bili u vrhu. Razlog za to je i veliki broj maldih igrača koji su dobili šansu u minuloj sezoni.

Trener ekipe je Miodrag Vukotić, nekadašnji defanzivac Budućnosti, Vojvodine, pa čak i slavnog Milana čiji je član bio jednu sezonu ali je odmah prosleđen Empolju na pozajmicu i kasnije ga je put vodio u Jang Bojs, Mogren, Zetu, Rid i još neke klubove… Vukotić je u lokalnim okvirima ipak najpoznatiji kao kum legendarnog DejanaSavićevića zahvaljujući kojem je i imao čast da postane član Milana. Ipak, stariji ga se sećaju kao više nego solidnog štopera Budućnosti i Vojvodine.

Rudar je preuzeo prošle jeseni i ostavio dobar utisak s obzirom da je ekipa do tada imala jako loš početak sezone. Pre toga je 2015. bio šampion kao trener Budućnosti, a prašina oko njega se podigla kada je te godine upucan u nogu ispred kuće.

Što se tiče igračkog kadra Pljevljaka, nema tu mnogo jakih aduta. Rudar je u prethodnoj sezoni bio treća nejneefikasnija ekipa u crnogorskoj ligi sa samo 32 gola na 36 mečeva. U takvoj defanzivnoj i neefikasnoj igri se ipak isticao krilni napadač Armin Bošnjak koji je postigao četiri gola i ostavio najbolji utisak od svih igrača. Prvi strelac je bio iskusni Radomir Đalović koji je dao pet golova pošto je stigao iz Budućnosti gde se posvađao sa trenerom. Uz njih se isticao i Beograđanin Rodoljub Paunović.

Ipak, Đalović i Paunović su napustili klub na kraju szeone, a prave zamene nisu dovedene. U prethodnoj sezoni su u sastavu imali po jednog Holanđanina, Argentinca, Japanca i Kamerunca, ali je ostao samo Kamerunac Sopo. Iz kluba je otišao i iskusni levi bek Stevan Reljić, koji je nekada bio član Zvezde. Inače, ekipa će pretpela velike promene, mnogi su otišli, a pojačanja se tek očekuju. Tri su već stigla: desni bek Periša Pešukić (Zeta), “devetka” Andrija Gluščević (Cetinje), levi bek Nemanja Sekulić (Kom). Od domaćih talenata, prema informacijama do kojih je došao MOZZART Sport, vredi zapamtiti prezimena ZečevićVuković i Golubović.

Klub je za vreme najslavnijih perioda bio poznat i po kontroverznim finansijerima, braći Dušku i Darku Šariću. Ali njih dvojica se u poslednje vreme ne pominju kao gazde kluba i u Crnoj Gori se nagađa ko danas stoji iza kluba i na koji način se finansira.