Rezime Partizanovih priprema:Centarfor za Superligu, Sadik za Evropu, Vujačić ozbiljna opcija za štopera

Suma se promenio, Stojković i Ostojić faktori stabilnosti, Zdjelar najupečtaljiviji, Brežančić i Dinga nespremni

Drugačiji Partizan. Teško je (pr)oceniti da li i bolji, odgovor na tu dilemu ponudiće takmičenja, međutim, posle mesec dana pripremnog peiroda na tri lokacije (Beograd, Zlatibor, Slovenija) crno-beli deluju kao tim koji igra i ponaša se suprotno onom pod komandom prethodna dva trenera, Miroslava Đukića i Zorana Mirkovića.

Kod Sava Miloševića se više oslanja na pas, a manje na duge lopte, primetna je i drugačija komunikacija pojedinaca sa članovima stručnog štaba, cele pripreme su u jednom trenutku ličile na tim-bilding i pod uslovom da se to zajedništvo prenese na teren Parni valjak će imati veće šanse da uspe.

Doduše, jasno je svima u Humskoj 1 da postojeći kadar, iako većim delom sačuvan, teško može da bude konkurentan za trofeje u Srbiji i plasman u Ligu Evrope ako se ne dovedu još dva igrača, sposobna da prave razliku. Kad se taj proces okonča, kad ofanzivni deo ekipe dobije oštricu, onda će moći da se kaže koja o realnim dometima.

Dotad…

VLADIMIR STOJKOVIĆ – Nepikosnoven na gol-crti. Novi kapiten, promovisan posle povlačenja Saše Ilića, trebalo bi da bude lider ekipe pre svega u psihološkom smislu. Deluje moćno među stativama, raspoloženo van terena, siguran u odluke i predstavlja faktor stabilnosti Partizana.

NEMANJA STEVANOVIĆ – Povratnik sa dve vezane pozajmice će, kako stvari stoje, biti „broj dva“ među crno-belima. Dobio je više minuta od Filipa Kljajića, što sugeriše da će braniti one utakmice u prvenstvu i kupu kad 36-godišnjem Stojkoviću bude potreban predah. Uostalom, Stojković je lane propustio deset mečeva i to je šansa kojoj se nada Stevanović.

FILIP KLJAJIĆ – Struka se, čini se, opredelila za Stevanovića kao rezervnu opciju. Ostaje mu da čeka, iako je imao sasvim pristojnih izdanja tokom malo minuta pripremnog perioda.

NEMANJA R. MILETIĆ – Bez odgovarajuće konkurencije, A reprezentativac Srbije oseća da, bar u ovom trenutku, nema ko da mu ugrozi poziciju. Pešukić je projektovan tek da igra od zime, a dotad Miletić je siguran iz desnu aut-liniju.

PERIŠA PEŠUKIĆ – Ako se spremi, može da bude sasvim pristojno rešenje u Superligi. Poseduje izvanredne fizičke predispozicije i sposobnost ponavljanja, ali kad dođe na red centaršut – mrka kapa.

DOMINIK DINGA – Isklesan za štopera. Visok, stabilan, skočan, ali – nespreman. Primetno je da nije igrao skoro godinu dana. Stručni štab dozira njegovo pojavljivanje na terenu, međutim, čini se da nije blizu prvih 11 u ovom trenutku.

IGOR VUJAČIĆ – Potencijano otkrovenje pripremnog perioda. Ako Partizanovi senatori, Vladimir StojkovićZoran Tošić i Bojan Ostojić kažu da im je skrenuo pažnju, ako struka primeti da je nadmašio očekivanja, moglo bi da se desi da novajlija iz Zete bude prijatno iznenađenje sezone. Odlikuju ga čvrstina, siguran pas, dobra igra u vazduhu. Dovoljno argumenata da bude blizu prvog tima.

BOJAN OSTOJIĆ – Kaže da se nikad bolje fizički nije osećao. Uz Stojkovića, faktor stabilnosti odbrane, pogotovo siguran protiv Bordoa i Pakšija. Mada je postojala dilema hoće li ostati, deluje da je ne samo potreban radi atmosfere, već u ovom trenutku, uz Strahinju Pavlovića, struka ga vidi kao prvi izbor ispred golmana.

STRAHINJA PAVLOVIĆ – Pre nepuna dva meseca postao je punoletan. Negde u tom periodu saznao je za interesovanje Juventusa. Teško je sačuvati glavu fokusiranu samo na terenu kad svi pričaju o milionima i Ronaldu, što mu se može uzeti kao olakšavajuća okolnost što je oscilirao. Protiv Boroda odličan, već juče, sa Mađaraima, dekoncentrisan.

SLOBODAN UROŠEVIĆ – Svestan je da će teško na teren i da je pripremne mečeve počinjao uglavnom zbog procene stručnog štaba da Rajko Brežančić još nije spreman.

RAJKO BREŽANČIĆ – Tek je stigao, odigrao je po dva poluvremena, protiv Olimpije i Bordoa i bio – loš. To je sportski sam priznao, objašnjavajući da je u Malagi propustio veći deo sezone. Biće mu potrebno vreme, ali Milošević se uzda pre svega u njegove ofanzive sposobnosti, oličene u centaršutu, kojim bi trebalo da „gađa“ Ožegovića ili Sadika.

SAŠA ZDJELAR – Najupečatljivija figura pripremnog peiroda. Siguran na lopti, dobrog pregleda igre, uverljiv u duelima, sposoban da dugim pasovima menja stranu, postavio je standard ispod kog ne bi smeo da ide ni kad krenu takmičarske utakmice.

ALEKSANDAR ŠĆEKIĆ – U Miloševićevoj formaicji 4-2-3-1 do izražaja dolazi njegova skladnost u igri sa Zdjelarom. Kad su zajedno na terenu, Partizan, u jačim utakmicama, deluje čvrsto, sprečavajući rivala da stvori veliki broj šansi. Šta je do njega, odradi je korektno.

MILAN SMILJANIĆ – Zamenik kapitena je malo igrao, ali je korektno obavio posao i pokazao da može da bude oslonac treneru kad valja ući u završnici meča, stati na loptu, „zatvoriti“ utakmicu. Pamtiće se i gol Borodu.

ZORAN TOŠIĆ – Još nije uhvatio ritam. Igrao je manje-više redovno, ali kako je sam objasnio, u godinama je kad može isto kao u prvom mandatu ili na vrhuncu karijere. Klasa je tu, samo je potrebno da nađe model kako da je ispoljava u kontinuitetu.

ALEKSANDAR LUTOVAC – Kad Bambi ne bude mogao, izvesno će igrati novajlija iz Rada. Kadgod je dobio priliku izgledao je motivisan i možda je u toj želji, u nekim situacijama, „izgoreo“. Izdvaja se brzinom, utisak je da mora da poradi na realizaciji.

SEJDUBA SUMA – Našao mu je Savo Milošević poziciju. Konačno je Gvinejac tamo gde je dve godine tražio da ga stave, iza napadača, odmah se vidi promena, možda i iz želje da se dokaže u završnoj godini ugovora. Deluje da mu je stalo, vraća se u odbranu, ume da ukliza, igrač je poteza što se videlo u poslednje dve provere (asistencija i gol), mada se čini da je za tri fronta nedovoljno osloniti se samo na njega. Ipak bi trebalo dovesti još jednog kreativnog igrača.

ĐORĐE IVANOVIĆ – Snaga je tu, čak i brzina, nema struka zamerke ni na ponašanje, ali… Nešto kao da nedostaje nekada zvanično najboljem fudbaleru Superlige. Možda učinak, jer ipak dejstvuje kao krilo.

OGNJEN OŽEGOVIĆ – Motivisan je da se dokaže, ulazi u šanse, ali ih – izuzev protiv skromnih Beltinaca – nije koristio u meri potrebnoj za prvog napadača Partizana. Možda ga krene u takmičarskim mečevima. Čini se da ga struka vidi kao rešenje pre Sadika za mečeve u prvenstvu.

RIKARDO GOMEŠ – Kao duh. Telom je u Partizanu, mislima ko zna gde. S obzirom da nije igrao nijedan kontrolni meč, postavlja se pitanje opravdanosti njegovog odlaska na pripreme. Svi u klubu jedva čekaju njegov transfer.

UMAR SADIK – Teško je proceniti da li je u prednosti u odnosu na Ožegovića, reč o drugačijim tipovima napadača. Nigerijac Partizanu nudi dobinu, ulazak u šanse iz drugog plana i deluje da će biti od veće vajde u evropskim duelima, kakav je bio Bordo. Dopašće se navijačima.

MLADI IGRAČI: Od potencijala iz mlađih kategorija najviše je pokazao Lazar Pavlović. Nametnuo se kao izvesna zamena Sejdubi Sumi, pre svega zbog razumevanja igre. Golman Aleksandar Popović je jedini čuvar mreže bez primljenog gola na pripremama, ali u senci trojice starijih kolega, Filip Stevanović je nagovestio da može da bude povremeni džoker, dok je Strahinji JovanovićuIvanu MilosavljevićuZlatanu ŠehovićuNikoli Lakčeviću i Slobodanu Stanojloviću boravak u Sloveniji poslužio da steknu dragoceno iskustvo u periodu sazrevanja.

Tekst preuzet sa portala Mozzart sport