Promašaj boli više nego pretrpljen udarac

Postoji ono nepisano pravilo u borilačkim sportovima, recimo u boksu, da promašen udarac više “zaboli” borca nego primljen udarac. Više se potroši snage, u lošijoj si poziciji, pokazuješ znake slabosti… Nije Ritas juče odigrao ništa spektakularno, ali je bio bolji od Partizana. Od prvog do poslednjeg minuta. Odigrao je staloženije, mirnije i manje je grešio.

Crno-beli su prilično loše počeli meč pa je i razlika od 28:23 posle prvih 10 minuta bila realna. Ritas je već u tom momentu imao šut 6/9 za dva poena, a trojke 4/5. Saton je u tom momentu ubacio 10 poena.

Partizan je nastavio da igra neizvesne utakmice. Nije pokazao snagu da prelomi meč, mada, mora se reći da je u Litvaniji uvek teško igrati i pobediti. Realno, nisu utakmice u gostima šansa crno-belih, niti je Evrokup takmičenje gde mora da se pobeđuje. Bilo je dobrih detalja, vrlo lepih protoka lopte, ali je u tim momentima nedostajala realizacija.

Imao je tim Andree Trinkijerija šansu da se potpuno vrati, nudio se Ritas u nekoliko navrata, ali kada god bi crno-beli bili blizu nečeg dobrog, usledio bi naivan promašaj ili greška.
Borili smo se, vratili se u meč, ali smo napravili neke greške koje su nas koštale pobede. To je naš problem. Uradimo puno dobrih stvari, odgramo veoma kvalitetno, lopta se kreće veoma dobro, ali onda nismo u stanju da ostanemo fokusirani i odigramo sa potrebnom koncentracijom da bismo pobedili na gostujućem terenu u Top 16 fazi Evrokupa“, rekao je trener Partizana posle utakmice.

Dakle – greške.

Imao je Partizan i greške u nizu. Recimo, kao kada je Renfro pred kraj prvog poluvremena pokušao da doda iza leđa pri rezultatu 38:36, a onda za par sekundi Saton zakucava na drugoj strani. Potom Sinapravi ličnu grešku minut kasnije kod postavljanja bloka, pa onda Janković izgubi loptu i umesto nerešenog rezultata na poluvremenu, ili poen, dva razlike, je bilo 48:42.

Opet je, kao i protiv Cedevite, bilo mnogo promašaja u šutu za tri poena. Vanja Marinković je šutirao 2/8, Rade Zagorac 1/5, Markus Pejdž 2/6. Procenat šuta sa slobodnih bacanja – 64,3%. U ovakvim utakmicama to zna da bude prelomno.

Uprkos svemu, poslednji nalet Partizana bio je tri minuta pre kraja kada je Džok Lendejl zakucavanjem u kontranapadu približio goste na minus dva (72:70). Tu je bila prava šansa za crno-bele. Ipak, baš tada je Pejdž promašio, Lendejl se spetljao i Saton je pogodio iz kontre za 74:70. Potom su usledile i promašene trojke Marinkovića i Pejdža i bio je kraj. Nije preostalo vremena za preokret.

Trener Partizana Andrea Trinkijeri može da bude zadovoljan borbenošću ekipe i činjenicom da se nije predavala ni u jednom trenutku. To je temelj na kom crno-beli moraju da grade svoju igru. Kao i na odbrani.

Partizan mora da smanji broj grešaka, broj pogrešnih odluka, da smanji egzibicije u igri i da košarku učini onakvom kakva ona u svojoj biti jeste – jednostavnom.

Videćemo kakve će ambicije Partizan imati u nastavku TOP 16 faze Evrokupa, najvažnije po crno-bele je da dobijaju utakmice kod kuće i na tome da grade optimizam za moguć “izlazak” iz grupe. ABA liga je svakako važnije takmičenje za Partizan.

Crno-bele sada očekuje malo lakši raspored u smislu da će naredna četiri meča igrati kod kuće. Prvi u nizu biće protiv Mornara 5. januara, dok u Evrokupu u Beograd stiže Alba iz Berlina 9. januara. U Litvaniji je bilo pozitivnih stvari, one samo treba dodatno da se naglase, da se smanje greške i nastavak ove 2019. godina će biti dosta uspešniji za Trinkijerijeve pulene.

 

Izvor:Mozzart sport