Pozitivni trendovi Partizana kao domaćina „večitog derbija“

Zanimljiv pogled u istorijat „večitih derbija“ kada je u pitanju domaćinstvo Partizana u njima, s obzirom da će naš klub i u nedelju ugostiti Crvenu zvezdu

U nedelju se igra 161. „večiti derbi“, što je odrednica samo za prvenstvene utakmice između Partizana i Crvene zvezde. U do sada odigranih 160 derbija Crvena zvezda ima više pobeda (64:46), ali je Partizan kao domaćin u tim utakmicama uspešniji.

Naime, naš klub je u prvenstvu ugostio Crvenu zvezdu 79 puta – slavio je 30 pobeda, 25 puta je bilo nerešeno, a najveći rival je pobedio 24 puta. Gol razlika je takođe pozitivna za Partizan i iznosi 104:99.

Ovaj pozitivan bilans kao domaćin, Partizan je izgradio u poslednjih deset godina. U tom intervalu je odigrano 11 derbija na našem stadionu – Partizan je pobedio čak 7 puta, uz 2 remija i 2 pobede C. zvezde.

Poslednji derbi na stadionu Partizana je odigran pre godinu dana, 23.09.2018. U tom derbiju se zatresla samo mreža Crvene zvezde, ali je zvaničan rezultat na kraju ipak bio nerešen – 1:1.

Za navijače Partizana, posebno one mlađe, biće interesantno da gore prezentovane podatke proširimo sa pojma „Partizan domaćin u večitom derbiju“ i na pojam samog stadiona gde se se derbi igrao u prošlosti – kad god je Partizan ugošćavao u prvenstvu svog tradicionalno najvećeg rivala.

Partizan je tokom istorije ugostio Crvenu zvezdu na 4 različita stadiona.

Prva četiri derbija su odigrana na istoj lokaciji gde se danas nalazi naš stadion, ali se u tom periodu tu nalazio stadion „CDJA“ (stadion predratnog kluba BSK, koji je nakon završetka Drugog svetskog rata ugašen, a taj njegov stadion je preimenovan u stadion „Centralni Dom Jugoslovenske Armije“). Ukupan bilans na tom stadionu je bio pozitivan za Partizan (2-1-1, gol razlika 6:5), uz napomenu da su oba kluba po dva puta bili tehnički domaćini derbija:

Dana 07.11.1948. usledio je 5. „večiti derbi“ u kojem je Partizan po prvi put bio domaćin van Humske 1. U tom trenutku je stadion „CDJA“ već bio srušen, naš sadašnji stadion još nije bio izgrađen, pa je 5. „večiti derbi“ odigran na stadionu „Avala“, koji se nalazio na istoj lokaciji gde se danas nalazi stadion „Rajko Mitić“. Na tadašnjem stadionu „Avala“ je do izbijanja Drugog svetskog rata nastupao predratni klub FK Jugoslavija, koji je poput BSK-a nakon rata ugašen, a pri završetku rata osnovana Crvena zvezda je taj stadion koristila sve do jeseni 1958. godine. Taj jedini derbi na stadionu „Avala“ u kojem je Partizan bio domaćin završen je uspešno po crno-bele, pošto je Partizan slavio pobedu od 1:0.

Sadašnji stadion Partizana je građen u periodu 1948-1951, a zvanično je otvoren već 09.10.1949. Premijerni derbi na našem stadionu je bio 8. derbi odigran 17.09.1950, a dobili smo ga kao domaćini sa 2:1. Nakon toga smo dobili i sledeći 9. derbi kao domaćini (17.06.1951.), i to sa fantastičnih 6:1 što je naša druga najveća pobeda u istoriji derbija, da bi dve i po godine kasnije, 06.12.1953, Crvena zvezda na našem stadionu u 13. derbiju bila „pregažena“ sa čak 7:1, a to je do današnjih dana rekordna pobeda u derbijima bilo koga od dva kluba! Podsetimo se obe ove istorijske pobede crno-belih u Humskoj:

9. derbi

13. derbi

Za navijače Partizana ova divna sećanja na početke istorijata derbija u Humskoj koristimo i za prezentaciju činjenice da su SVI derbiji od 10. do 31. po redu (igrani u periodu 04.11.1951 – 28.10.1962.) igrani na našem stadionu, bez obzira ko je u njima bio tehnički domaćin. Shodno tome, Partizan je na njemu čak u 13 navrata nastupio i kao gost u „večitom derbiju“! Bilans u tih 13 utakmica kada smo gostovali u sopstvenoj kući je minimalno pozitivan za nas (4-5-4, gol razlika 22:17 u korist Partizana), a naravno da će navijačima Partizana najviše upasti u oči poslednji „večiti derbi“ u tom nizu, 31. derbi kada je Partizan kao gost u Humskoj „petardirao“ Crvenu zvezdu (0:5) bez primljenog gola, uz 3 pogotka Galića i 2 gola Vislavskog:


Naravno, nećemo propustiti priliku da se podsetimo detalja i sa te naše rekordne pobede kao tehničkog gosta u našoj kući:

31. derbi

Pri kraju smo ove istorijske retrospektive derbija koja je skoncentrisana ponajpre na Partizan kao domaćina. Njoj pripada i bitna informacija da je Partizan u 4 navrata (u periodu 22.10.1967 – 22.05.1977.) Crvenu zvezdu ugostio i na njenom sadašnjem stadionu koji je zvanično otvoren u jesen 1963. godine. Prva tri puta (41, 44. i 49. derbi) je razlog za domaćinstvo Partizana na stadionu Crvene zvezde bio dogovor klubova da se prodajom ulaznica (i podelom prihoda) za meč igran na većem stadionu ostvari i veća materijana dobit, a poslednji put (22.05.1977.) je razlog za selidbu „večitog derbija“ u komšiluk (iako je Partizan bio zvanično domaćin) bio taj da su na našem, tada „Stadionu JNA“ u tom trenutku uveliko tekle pripreme za redovan slet koji se tih godina svakog 25. maja (Dan mladosti) u godini održavao u Humskoj. Bilo kako bilo, i u ova 4 meča je Partizan zabeležio pozitivan bilans (2-1-1, gol razlika 5:4 u korist crno-belih):

Ovo poslednje domaćinstvo Partizana u derbijima na rivalskom stadionu (60. derbi, igran 22.05.1977.) je interesantno po više osnova. Kao prvo, nemamo sa njega nikakav video snimak (baš kao što on ne postoji nigde u arhivama ni kada su u pitanju naredne dve pobede Partizana – 61. i 62. derbi, prvi dobijen u komšiluku sa 3:1, a drugi u našoj kući sa 3:2). Kao drugo, pre ove utakmice je Crvena zvezda detaljno isplanirala proslavu titule (pobeda bi joj tu titulu i matematički obezbedila, nekoliko kola pre kraja šampionata), ali su Ilija Zavišić (gol za 1:0) i Dževad Prekazi (gol za 2:0) imali nešto protiv toga, pa je Partizan tu utakmicu dobio sa krajnjih 2:1. Dole možete videti fotografije oba dalekometna projektila našeg dvojca pravo u mrežu Crvene zvezde, kao i radost crno-belih posle velike pobede.

Zvanični sajt FK Partizan