“Ponosan sam što otac ima ulicu”

POSLE Dragana Mancea, još jedan fudbaler Partizana iz romantičarskog perioda osamdesetih godina prošlog veka je nedavno dobio ulicu sa svojim imenom u Beogradu.

U pitanju je Zoran Dimitrijević Čava, nekadašnji vezista crno-belih, a tabla sa njegovim imenom je postavljena u naselju Umka, na opštini Čukarica.

U razgovoru za “Novosti”, Čavin sin, Miloš Dimitrijević, takođe nekadašnji fudbaler sa mnogo zahvalnosti govori o ovom gestu i evocira sećanje na svog oca.

– Ovo je izuzetna čast za mene i moju porodicu. Veoma lepa stvar, na koju sam veoma ponosan. Baš sam se prijatno iznenadio kad sam saznao, kao i kad su navijači naslikali mural pre nekoliko godina. Sve to mnogo znači, pre svega babi, pa i majci. Prvom prilikom ću ih odvesti da posetimo to mesto – prepun emocija ističe “mali Čava”.

Zoran već dugo nije među nama, ali njegov buntovnički način življenja se ne zaboravlja i inspiriše nove naraštaje navijača koji prenose legendu o Čavi kao esenciji Partizana.

– On je bio umetnik, a umetnici jednostavno žive tako. Slobodno. Nije znao drugačije. Ja sam, nažalost još bio dosta mali kada je on bio aktivan, sećam se malo perioda u Francuskoj. Saobraćajna nesreća ga je prerano odvojila sa terena, ali je definitivno ostavio bitan trag u istoriji fudbala, što ovaj čin i pokazuje – napominje Miloš i dodaje da ne zna od koga je potekla inicijativa.

Sama ulica, koju je posetila ekipa “Novosti”, neobičnog je izgleda i koncepcije, sa nekoliko brojeva, bez asfaltiranog puta u kojoj se nalazi jedna fabrika i razna skladišta sa nekoliko stambenih kuća.

– Dosta mlađih i ne zna ko je bio Čava. Mi stariji ga najbolje pamtimo i veoma nam je drago – rekao nam je jedan od radnika, dok smo od lokalnih meštana čuli da ulice u Umki vrlo često menjaju naziv i da ne znaju ko i po čijem nalogu to čini.

Bilo kako bilo, nadamo se da će novi naziv dugo ostati u upotrebi. Jer, Čava se ne dira.

OD 13. GODINE U PARTIZANU

ZORAN Dimitrijević je rođen 28. avgusta 1962. godine u Beogradu. Sa 13 godina je došao u Partizan u kojem je prošao sve selekcije, od petlića do seniora. Za prvi tim crno-belih je debitovao sa 19 godina na prvenstvenoj utakmici protiv mostarskog Veleža, 26. septembra 1981, dok naredne godine uzima svoju jedinu titulu sa “parnim valjkom”.

Tekst:Večernje novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *