Polemika među navijačima Partizana: Ne menjajte grb, TO JE PARTIZAN!

Periodično se pokreće tema menjanja grba FK Partizan. Najnoviju je pokrenuo novinar Željko Pantić u svojoj emisiji, što je naišlo na žestok otpor.

U svojoj najnovijoj emisiji na YouTube kanalu, Pantić se zauzeo za ideju menjanja postojećeg grba za koji je rekao da je proizvod prošlosti i propale države koja ne postoji već 30 godina i da ne treba živeti u prošlim vremenima.

“Ako je Juventus uveo novi grb, ako je Real Madrid sedam puta promenio grb… Mi sebe cenimo da smo veći od Mančester junajteda, Reala, Juventusa, da je taj naš brend i šest nekih buktinja neke propale države, baš ono što čini identitet Partizana… Pa kažu, nećemo istorijsku reviziju, pa nećemo ovo i ono. Koja, bre, istorijska revizija, čoveče? Ušao si 20 godina u 21. vek, ostao si sa simbolima sa polovine prošlog veka. I ako bude para od transfera da nađemo istu ovu agenciju koja je Juventusu napravila grb da vidimo kako izgleda predlog neke svetske agencije, koja to radi najveće klubove. Ko hoće da nosi grb na kojem piše JA sa petokrakom, grb sa bukitnjama neka ga nosi, ali ne može neka ekstremna levica, ta jugoslovenska, titoistička, to kad izađe na izbore ne može da dobije 1% glasova, ne može ona da živi jedino kroz Partizan. Ceo narod otišao vrednosno u nekom drugom pravcu, mi jedini glumimo neki bastion marksizma, lenjinizma i komunizma u ovoj zemlji. Nama gore baklje, prže hiljadu godina, zamislite. Mi imamo demografske trendove, ne zna se da li će Srba da bude za 100 godina, ali će baklje na grbu Partizana da prže i gore hiljadu godina. Koje je to ludilo”, rekao je Pantić.

Na ovo njegov mišljenje reagovalo je mnogo navijača Partizana, koji su sa njim ušli i u polemiku na Twitter-u. Sve je, zapravfo, inicirao nedavni snimak grupe organizovanih navijača Partizana koji su na južnoj tribini skandirali nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću koji pred Haškim tribunalom odgovara za ratne zločine i nosili transparente protiv migranata (“Stop islamizaciji Srbije”).

Oni su imali i simbole poput “keltskog krsta”, koji UEFA strogo zabranjuje i zbog kojeg je Partizan već bio kažnjavan (snimak pogledajte OVDE).

Pantiću se zamera da je za sve ove godine mogao da se identifukuje sa grbom Partizana, kao i da menja teze, jer naziva “komunjarama” one koji poštuju tradiciju kluba, a grb svakako jeste tradicija. Naglašavaju da je reč o grbu koji je nadrastao i epihu i ideologiju u kojoj je nastao i da je prepoznatljiv širom sveta.

Jedna od kritika Pantiću je da izjednačava simbole pod kojima je pobeđen nacizam i neonaci simbole, koji su sve prisutniji na stadionima i zbog kojih je, ponovićemo, Partizan debelo ispaštao.

Protivnici ideje o promeni grba, pogotovo oni rođeni 50-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, poručuju da oni koji se ne postovećuju sa ovakvim grbom i tradicijom Partizana, osnuju neki svoj klub i njemu daju simbole kakve žele.

Ime ‘Partizan’ nije neutralno, svako ko poznaje istoriju kluba zna da su ga osnovali jugoslovenski partizani, a ne srednjevekovni najamnici ili autori Star Wars. Pa ako neko dira grb, dira i u osnivanje kluba, sutra će se neko naći kome će smetati i ime kluba iz istih razloga kao i grb“, napisao je jedan od korisnika Twitter-a, koji se inače bavi arhiviranjem svih utakmica i detalja u Partizanovoj istoriji.

Drugi je Pantiću poručio ovo: “Grb je jedan od tradicionalnih simbola kluba koji je nastao kada i kako je nastao. To su činjenice, kao i momenat da su Partizanovi sportisti pod tim simbolima osvojili na hiljade trofeja i medalja širom sveta. Sve ostalo je pomodarstvo, populizam i silovanje klupskog identiteta“.

Nije tačna ni tvrdnja Pantića da je je Real Madrid “sedam puta menjao grb”. Real jeste stilizovao grb, ali je suština ostala ista. Poručeno je Pantiću i da pita u Real Madridu zašto se tamo ne odriču ideološkog i verskog simbola u grbu kakvi su kruna i krst.

Takođe, ironično se primećuje da je, izgleda, najveći problem Partizana u 2020. godine grb koji “ne ide u korak sa vremenom”.

Inače, grb Partizana delo je akademskog slikara Branka Šotre, prvog rektora Akademije za primenjenu umetnost u Beogradu.

A jedna od pesama navijača Partizana ide ovako:

Na zastavi, našem grbu, šest buktinja plamti
Da se ime Partizana večito zapamti
Voleo sam, volim ga, voleću ga ja
Jer će ime njegovo večito da sja
I opet kad bih ja da biram za drugog ne bih znao
Sve što imam u životu ja bih njemu dao
Voleo sam, volim ga, voleću ga ja
Jer će ime njegovo, večito da sja

Tekst preuzet sa portala Arena sport

Jedan komentar

Ostavite komentar
  1. A onima koji najviše brane taj komunistički grb sa 6 baklji lažnog “bratstva-jedinstva”izgleda da im on nije dovoljan pa ga sve više kombinuju i dopunjuju “keltskim krstom”. Licemerna deca lažnih komunista! Nisam fan Željka Pantića ali u ovome ga apsolutno podržavam.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *