Počinje Superliga: Opet podela bodova, uveden i baraž! Igra se i u Kuli

Mozzart sport piše…

Mundijal je gotov, kvalifikacije za evropska takmičenja su počele, a narednog vikenda zakotrljaće se lopta i na našim terenima. Od petka do nedelje na programu je premijerno kolo 13. izdanje Superlige Srbije, otkako nam se država „razvela“ od Crne Gore.

Titulu brani Crvena zvezda, i ove sezona najveći konkurent biće joj Partizan, a ova dva kluba se u prvom večitom derbiju sastaju u devtom kolu, 22. septembra u Humskoj 1. Crveno-beli će premijeru imati pred svojim navijačima u subotu od 20 časova protiv novajlije, vranjskog Dinama, dok dan kasnije, od 19.00 Parni valjak gostuje Radniku u Surdulici.

Osim Dinama, novi učesnik elitnog ranga je novosadski Proleter, a valja znati da će celu jesen, preciznije dok se ne završe radovi na Gradskom stadionu u Subotici, Spartak Ždrepčeva krv utakmice kao domaćin igrati u Kuli.

Prema propozicijama takmičenja, posle 30 rundi (15 kod kuće i isto toliko u gostima) sledi plej-of (prvi osam timova) i plej-aut (drugih osam), uz napomenu da se ništa nije menjalo u odnosu na prethodne dve sezone. Iako je bilo zagovornika ideje da se broj zarađenih bodova u potpunosti prenese u dodatnih sedam kola, na snazi ostaje pravilo da se u doigravanju poeni dele na pola.

Iz Superlige ispadaju dva kluba, uz dodatak zvani – baraž. Klub koji zauzme 14. mesto na tabeli, šesto u plej-autu moraće da igra za opstanak dva meča (kod kuće i na strani) sa pobednikom baraža u kome će učestvovati ekipe koje u Prvoj ligi Srbija zauzmu treću, četvrtu, petu i šestu poziciju. Prva dva idu direktno i viši rang.

U prvom kolu sastaju se:

Petak:
20.00 Vojvodina – Mladost Lučani, TV Arenasport 1

Subota:
20.00 Crvena zvezda – Dinamo Vranje, TV Arenasport 1
20.00 Voždovac – OFK Bačka
20.00 Napredak – Rad
20.00 Čukarički – Zemun

Nedelja:
17.00 Spartak Ždrepčeva krv – Mačva (stadion Hajduka u Kuli)
19.00 Radnik – Partizan, TV Arenasport 1
20.00 Radnički – Proleter