Partizanov Španac: Partizan je ime koje svi znaju

Mondo sport piše…

Prvi put za 73 godine postojanja Fudbalskog kluba Partizan crno-beli dres nosiće jedan španski fudbaler.

Mark Valijente, štoper koji je fudbalsku školu učio u čuvenoj školi Barselone – “La Masija” – u istoj generaciji sa Lionelom Mesijem, Đerarom Pikeom, Seskom Fabregasom, Busketsom, Pedrom… zadužio je danas dres sa brojem 6 i od danas se stavio u pogon Miroslavu Đukiću sa kojim je već sarađivao u Španiji.

Otkud uopšte ovaj 31-godišnji štoper u Partizanu?

Sportski direktor Partizana Ivica Iliev potvrdio je ono o čemu se pisalo svih ovih dana.

“Veliko mi je zadovoljstvo što je Mark sa nama, a još veće mi je zadovoljstvo jer nikada do danas sa nama nije bio igrač iz Španije. Jednostavno, ovo pokazuje da Evropa stanuje u našoj kući. Dovoljno je što ga je trener Đukić trenirao i dao ‘zeleno svetlo’ da se transfer završi. Ako nekome verujem kad su odbrambeni igrači u pitanju, onda je to Đukić. Imao je već priliku da sarađuje sa Markom i nadam se da ćemo svi biti srećni i zadovoljni”, rekao je Iliev.

Valijente se obrtatio novinarima na englaskom jeziku, što je sve prijatno iznenadilo, jer je poznato da Španci baš i nisu na “ti” sa engleskim.

Partizan je ime koji svi znaju, znam i za veliki derbi protiv Crvene zvezde. Istina, ne pratimo u Španiji baš detaljno srpski fudbal, ali svi znaju za Partizan i za taj derbi. Pratio sam Partizan i u Ligi Evrope, znam da je prošle sezone prošao grupnu fazu, znam i da je sovojio kup. Ovo je veliki klub, koni uvek ide na trofeje“, rekao je Valijente, dodajući da su mu prvi utisci o saigračima i o atmosferi pozitivni.

Upravo je atmosfera ono što je potencirao kao osnovu za uspeh.

Voleo bih da pričam o sebi najpre kao o osobi, kakav sam, pre nego o sebi kao fudbaleru. Trudim se da donesem pozitivnu atmosferu u svlačionicu, mislim da je to važno za timski duh. Igrao sam u mnogim klubovima, i znam da je dobra atmosfera put ka uspehu“, rekao je Valijente, a onda nastavio o sebi kao fudbaleru:

“Imao sam sreću da fudbalski odrastem u Barseloninoj školi. Kad sam otišao, bilo mi je teško, jer sam morao da se prilagodim drugim timovima gde se ne igra kao u ‘La Masiji’, ali ne mogu svi da igraju kao Barselona. Tako ću se i ovde truditi da se prilagodim sistemu igre”.

Na molbu novinara prosetio se i prvog susreta sa Leom Mesijem kada je došao u “La Masiju”.

“Imali smo 14 godina i trener nam je rekao da dolazi igrač koji igra neverovatan fudbal. Bio je sitan, nismo verovali da može da postane najbolji fudbaler na svetu”, rekao je Valijente.

Fudbalski klub ga je iz Barselone odveo u Sevilju kada je imao 20 godina, gde je ostao dve sezone i odigrao je nekoliko utakmica za prvi tim. Posle Sevilje prešao je u Valjadolid u kojem je ostao pet godina, a tamo je i sarađivao sa Đukićem.

“Đukić je došao u teškom trenutku, bili smo već dve sezone u drugoj ligi. Doneo nam je pozitivnu atmosferu i trgao nas je, počeli smo da igramo dobar fudbal i da postižemo rezultate i uspesli smo da se vratimo u Primeru”, prisetio se Valijente.

Španac poznaje dobro jednog igrača Partizana. Sa golmanom Vladimirom Stojkovićem igrao je u Makabi iz Haife.

“Da, osvojili smo kup te sezone”, rekao je Valijente uz osmeh.

Bilo je pitanje i o Mundijalu u Rusiji i očekivanja pred meč Srbija- Brazil.

“Video sam juče u Beogradu mnoge ljude u dresovima Srbije. Ovo je veliki dan za vašu reprezentaciju. Znam da Srbija ima  veliki broj talentovanih igrača. Biće teško, jer je protivnik Brazil, ali u fudbalu je sve moguće. Borbeni ste, svi znaju za taj vaš borbeni duh”, kaže Valijente.