Partizanov oporavak u Lučanima (15h, mogući sastavi)

FOTO: partizan.rs

I za poklonike Mladosti i brojne pristalice Partizana današnji meč u Lučanima biće fudbalska pikanterija.

Ne dovodi se u pitanje ni želja, kao i motivacija učenika Gorana Stanića da se u što boljem izdanju suprotstave renomiranom rivalu, čime bi se dao pun doprinos da predstojeći duel zavređuje birane komplimente, ali što se takođe može tretirati kao zanimljiv detalj dolazećeg susreta jeste podatak da je kvartet prvotimaca Mladosti svojevremeno branio boje Partizana.

Naime, četvorica iskusnih internacionalaca Obiora Odita, Nikola LekovićMilan Bojović i Eliomar Silva poglavlja igračkih karijera ispisivali su boravkom u Humskoj. Ipak, njihov sadašnji status, logično želje i ambicije uoči današnjeg meča, kanališe ka povoljnom ishodu Lučanaca.

Sticajem okolnosti, trojica napadača sigurno razmišljaju kako ugroziti gol Vladimira Stojkovića, defanzivac Leković kako sačuvati vrlo neugodne bočne igrače crno belih.

– Teška utakmica nas čeka, Partizan je osetno unapredio stil i ritam igre u odnosu na prethodnu sezonu. Što potvrđuje kroz utakmice ne samo u šampionatu već i na evropskoj sceni. Tako da će trebati i koncentracije tokom čitavog meča, iznad svega i maksimalne agresivnosti u nastojanju da osujetimo ostvarenje njihove ambicije. S druge strane, dobro smo se pripremili i, ukoliko budemo dovoljno strpljivi i bezrezervnim angažovanjem svakog pojedinca dogovore sprovedemo u delo, možda bismo i mogli da izborimo zadovoljavajući rezultat – poručio je Leković.

Zna odakle njegovom timu pretiće najveća opasnost.

– Sa svih strana – kroz osmeh tvrdi, Leković. – Da ovo ne zvuči kao šaljiv komentar, Partizan igra vrlo ofanzivno. Igrači poput Sadika, Asana, zatim iskusnih Tošića i Natka, iz drugog plana lucidnog Sume… krajnje su neugodni za čuvanje. Ali, verujem da ćemo ipak uspeti koliko-toliko čvrstom igrom u odbrani da učinimo ovaj duel rezultatski neizvesnim – nada se defanzivac Lučanaca.

Iskustvo uči: najteže su prvenstvene utakmice uoči evropskih, na primeru Partizana – znak upozorenja pred duel u Lučanima dodatno je „upio” crveno: gostovanje Mladosti je posle reprezentativne pauze (u prošlosti trusno tlo za crno-bele) i kao uvertira u spektakl sa (ejjj) Mančester junajtedom!

– Neverovatno, poslednjih nekoliko dana razmišljam kako smo uspeli da imamo više problema u prvenstvu nego u Ligi Evrope. Ako ne budemo protivnike u ligi shvatali ozbiljno, biće i dalje tako. Očekujem da popravimo neke stvari u pristupu – kaže Savo Milošević, šef struke Parnog valjka.

Lučanci su daleko od „mačijeg kašlja”?

– Mladost je ekipa koja šest, sedam godina, praktično pod vođstvom Nenada Milovanovića, igra prepoznatljiv fudbal. Volim da ga nazovem „totalni”, zbog situacija „jedan na jedan” preko celog terena. Ni ove sezone ništa se nije promenilo u filozofiji, nezgodni su na svom terenu, međutim, neophodna nam je pobeda.

Kako protiv tog nesvakidašnjeg, „totalnog” fudbala?

– Igra to i Lalatović, prvo s Radničkim, slično i u Vojvodini. Uspevali smo da izađemo na kraj sa tim. Nezgodno je prilagođavanje na nešto drugačije: većina naših klubova igra isto. Ima i suprotnih primera: Inđija, Voždovac, delom Javor… Pokazali smo u Evropi sposobnost da se prilagodimo različitim profilima i filozofijama.

Pred mali gradski derbi sa Voždovcem notiraste kao opasnost Mašovića i – zadao vam je najviše problema. Sad?

– Ovaj put neću da izdvajam dobre individualce, u Mladosti su i oni u funkciji ekipe. Lučanci su uvek među iskusnijim timovima u ligi.

Međutim, trijumf se ne dovodi u pitanje?

– Potreban nam je još bolji pristup nego protiv Voždovca! Ne mogu da grešim dušu, bio je i tad dobar: intenzitet na gornjoj granici, što meni govori da kao stručni štab nismo dobro „postavili” utakmicu. Verovatno smo pogrešili. Imali smo probleme, bilo je objektivnih razloga: putovanje iz Kazahstana i odmor pojedinih igrača, suštinski – taktički nismo dobro odigrali. Da li mi nismo dobro objasnili igračima, ili oni nisu ispoštovali – manje je važno. Trčali smo dosta, ne i dobro. Znači – problem je u nama. Ili do igrača. Ili i jedno i drugo.

Partizan može da se podiči s devetoricom reprezentativaca, no – tek ste se u petak kompletirali?

– Bio sam šest, sedam godina u savezu, uvek sam isticao kako imamo problem sa klubovima oko puštanja igrača. Bilo bi licemerno da sad, kad sam s druge strane, pričam obrnuto. Svakom fudbaleru imponuje da igra za državni tim, veliki je to podstrek za karijere, od momaka kad se vrate očekujem da budu srećniji, zadovoljniji, energičniji, to je najviši nivo fudbala. To što imamo veliki broj reprezentativaca shvatam kao plus, iskustva koja donose mogu samo da nam koriste, bez obzira na teška putovanja. U Lučanima ćemo zaigrati s najjačim sastavom, nema više kalkulacija.

Jedan od reprezentativaca s razvučenijim osmehom pri povratku je Takuma Asano. Očekujete li da posle gola za Japan nastavi seriju i u crno-belom?

– Ono što sam pre mesec i po rekao za Sadika, važi i za Asana. Dugo je vukao povredu stopala. Ni od jednog igrača ne očekujem da postiže golove na svakoj utakmici, nisam to tražio ni od Sadika, iako je prvi špic. Ono što znamo sa treninga i iz kluba gde je igrao pre – završnica mu je, možda, ponajbolja u ekipi, ume da postigne gol i levom i desnom, samo je pitanje trenutka kad će da krene. Srećom, oformili smo tim u kome je više igrača sposobnih da zatresu mrežu. Možda je dobro što nije Asano dosad došao do izražaja, biće nam potreban u nadolazećim mečevima.

Znači, biće Japanac kao onaj s debija, protiv Malatije?

– LJudi se obično opterećuju golovima, ali Asano je uradio dosta u bitnim utakmicama. Svi pričate o pogotku Sume na derbiju, celu priču tad je završio Asano. Kao treneru mi je bitno da svaki igrač radi nešto za tim. Ne postoji nijedan koji će stalno da daje golove ili asistira. Ima bezbroj drugih stvari potrebnih da biste ostvarili željeni rezultat. Takuma radi dobro, da ne pričam o njegovoj trci, voljnom momentu. Mogu svima da poručim: ne brinite se za Asana!

Tekst preuzet sa portala Sportski žurnal