Partizanov “Nesta” :Odbrana je trenutni način na koji mogu da pomognem timu

Milano je oduvek bio grad fudbala i to nije tajna. Milan i Inter su dva velikana u tom sportu. Pretpostavljamo da je i Andrea Trinkijeri odrastao gledajući utakmice sa čuvenom stadionu San Siro, iako je naravno u njemu kucalo košarkaško srce. Išao je na utakmice sa ocem kao mali i navijao za Milan. Kao i da Inter izgubi, što je i sam kroz šalu otkrio.

Zato i ne čudi da je na pitanje novinara da prokomentariše igru Amara Gegića u važnoj pobedi protiv Budućnosti iskoristio fudbalsku terminologiju. “Pratite li fudbal?“, upitao je Trinkijeri, a verovatno mu se u glavi odmah pojavila asocijacija na štopera. Gegić je upravo to. Ne bek, već košarkaški štoper. Vrlo koristan u odbrani. I zato ga je vickasti Italijan uporedio s Alesandrom NestomPaolom Maldinijem i Frankom Barezijem. Trojicom čuvenih štopera (neki igrali i na beku) koji su dominirali u dresu Milana, podrazumeva se.

Imao je Partizanov “Nesta” nekoliko dobrih “klizećih startova” u pobedi nad Budućnosti. Iskoristio je svoju šansu. Aleksej Nikolić i Rade Zagoracnisu mogli da igraju, pa je najviše zbog izostanka ovog prvog (izvrnuo zglob na treningu), Gegić dobio malo veći prostor. U odbrani je bio poput terijera, vrlo dobar, ali napad je nešto na čemu će morati da radi i taj deo igre ovog 20-godišnjeg igrača je… diskutabilan. Ako i to popravi, biće to jako dobro i za njega i za Partizan.

Koliki je značaj dobre defanzive ne treba naglašavati. Videlo se to najbolje u prvoj četvrtini, pa i početkom treće, kada je Budućnost pokušavala da probije crno-beli cement, ali nije bio ni blizu. Gegić i Si su bili fenomenalni u tom pogledu. Generalno je 67 primljenih poena vrlo dobar učinak.

Pitali smo Gegića za prve utiske posle utakmice.
Super se osećam. Uvek treniram da budem spreman. A onda kada dobijem šansu da iskoristim. Nadam se da sam je ovog puta iskoristio, pokazao se u najboljem svetlu i doprineo pobedi. Imao značaj. Imamo dobre šanse u završnici ABA lige, pokazali smo tokom čitave sezone da možemo sa svima. U svaku utakmicu ulazimo da pobedimo, nema tu neke velike priče“, rekao je Gegić za MOZZART Sport.

Njegov stav i pristup svemu je jasan.
Ja kažem, rekao sam i kada sam došao ovde, daću sve od sebe da pomognem ekipi. Sada, koji je to način to će trener odlučiti. Odbrana je trenutni način na koji mogu da pomognem timu“.

Ispalo je kao neko Gegićevo specijalno oružje…
Pa dobro, do sada nije bilo. Ali, evo sada je možda prva godina da mi je to specijalno oružje. U mlađim kategorijama nisam toliko igrao na taj način. Video sam sada da to možda nedostaje ovom timu, pa tako pomažem“.

Rekli smo Gegiću da ga je Trinkijeri uporedio sa NestomMaldinijem i Barezijem, fudbalskim štoperima. Pitali smo mladog košarkaša Partizana da li prati fudbal?
Pratim, pratim fudbal, a-ha-ha. To je njegov… U redu je, naravno, drago mi je što sam na tom nivou, ako mogu tako da kažem“, komentariše Gegić kroz osmeh.

Niko bolje ne može da proceni Gegića, do on sam sebe. Da li je zadovoljan svojim partijama?
Da. U potpunosti. Za prvu godinu ovde. Nadam se da sam se super uklopio u tim“.

Bilo je i povreda.
Dobro, oporavio sam se nedavno. Koleno me je mučilo. Sve je u redu. Trenirao sam, sve je kako treba“.

Videlo se koliko dobri potezi u defanzivi mogu da dignu publiku, kao kada je Gegić ukrao jednu od svoje tri lopte i iznudio “namernu” igrača Budućnosti.
Kako bude odmicala sezona, kako rastemo kao tim zajedno sa navijačima, ta sinergija… Došli smo do pobede protiv evroligaške ekipe, tako da treba da nastavimo tim putem. Okrećemo se Kupu i idemo tamo da izvučemo najbolje što možemo“, kaže mladi košarkaš Partizana.

Još u prvoj utakmici koju je Trinkijeri vodio na klupi Partizana, protiv Mege, Gegić je zadovoljio apetite Italijana. Posle utakmice je čak istakao da je Gegić za njega bio MVP. Davao mu je šansu, ali je mladi bek imao kasnije probleme sa povredama pa je malo pao u drugi plan. Otvorila mu se šansa protiv Budućnosti, sticajem okolnosti.
Ako jedan ili drugi ne mogu, tražiš kao trener novog igrača na novoj poziciji. Izvučeš igrača. To je posao trenera“, objasnio je Trinkijeri posle utakmice.

Gegiću preostaje da se bori za svoje mesto pod suncem, da nastavi da “pegla” odbranu kao i do sada, ali i da radi na napadu, posebno na šutu sa distance. Mada, štoperima igra u napadu nikada nije bila previše bitna, zar ne?

Izvor:Mozzart sport