Partizan opet razmišlja o Tomiću

Mozzart sport piše…

Izgleda da je vreme promena u fudbalskom klubu Partizan sve bliže, barem kada je u pitanju sportski sektor. Naime, uprava crno-belih pozvala je Ivana Tomića kako bi “opipala puls” oko eventualnog povratka u klub, odnosno mogućnosti da na mestu sportskog direktora zameni Ivicu Ilieva. Razlog za ovakvu odluku čelnih ljudi osvajača kupa Srbije su slabi prelazni rokovi u poslednjih godinu i po dana, ali i sve veće nezadovoljstvo navijača zbog lošijih rezultata na početku sezone. Naravno, u celoj priči nije isključeno ni da Iliev ostane na funkciji.

Ono što je u ovom trenutku najvažnije za pristalice crno-belih, to je da Tomić još nije doneo odluku i da uprava Partizana nestrpljivo čeka njegov odgovor. Pre dve godine, kada je odlazio sa funkcije šefa stručnog štaba, Tomić je najavio da mu je potreban odmor od srpskog fudbala, pa i ne čudi što se u prethodnom periodu distancirao od svega. Upravo to bi moglo bude jedan od tasova na vagi kada Tomić bude odlučivao.

Sa druge strane, i prethodna dva puta kada je dolazio u Partizan ali ne kao igrač, situacija je bila sve samo ne sjajna. Prvi put, u leto 2007. godine imenovan je na funkciju sportskog direktora i upravo u tom prvom prelaznom roku potvrdio se dovođenjem stranaca – Almamija Moreire, Žuke i Lamina Dijare koji su udarili temelje šestogodišnje dominacije Partizana u Superligi Srbije, ali i doprineli nekim ozbiljnim rezultatima u Evropi.

Upravo na toj funkciji Tomić se pokazao nešto bolje nego kao trener Partizana, mada je uspeo u proleće 2016. godine da osvoji Kup Srbije. Otišao je tog leta, a zamenio ga je Marko Nikolić. Ipak, iako nije stigao do šampionske titule, može se reći da je Tomić opet udario temelj ekipi koja je godinu dana kasnije osvojila duplu krunu mimo očekivanja.

Jer na Tomićevo insistiranje kao trenera u Partizan su stigli Brazilac Everton Luiz i Leonardo, a pamtiće se i sjajna forma Nemanje Mihajlovića. Verovatno najveći uspeh Tomića u drugom mandatu bio je taj što je imao dovoljno hrabrosti i “njuha” da izvuče Nikolu Milenkovića iz Teleoptika, gurne ga u prvi tim Partizana i trasira mu karijeru tako da postane jedan od najzaslužnijih za osvajanje duple krune, a potom izbori transfer u Fjorentinu.

Aduti aktuelne uprave Partizana kada je u pitanju vraćanje Tomića predstavlja i činjenica da su u klubu iz Humske ponovo i njegovi prijatelji, odnosno nekadašnji saradnici Gordan Petrić i Zoran Mirković. Mirković kao glavni trener, a Petrić kao pomoćnik.