Partizan odlično zaradio od Tavambe, on se odrekao i plate

Telegraf sport piše…

Napadač u Humsku stigao kao slobodan igrač, dok su crno-beli njemu zaradili 1.400.000 evra i pride uštedeo deo novca od plate

FK Partizan - FK Viktorija Plzenj, Leandre Tavamba

Avionske karte su rezervisane, ostalo je još da Leandre Tavamba obezbedi neophodnu dokumentaciju za vizu Sadijske Arabije i uputi se u pomenutu azisku zemlju, kako bi obavio neophodne lekarske preglede i zvanično potpisao saradnju sa klubom Al Tovnom.

U pomenutom poslu sve tri strane su prošle veoma dobro, pogotovo Partizan i Kamerunac, koji zbog finansija zadovoljno trljaju ruke.

Pođimo od crno-belih, koji su Tavambinim transferom zaradili ukupno 1.400.000 evra, a koje će arapski klub uplatiti “u cugu” i omogućiti i mirno funkcionisanje kluba u narednom periodu, ali i završetak poslova u prelaznom roku, što je Partizanu takođe veoma važno.

Ako se vratimo dve godine u prošlost i sagledamo činjenicu da je Tavamba u zimu 2016. došao u Humsku kao slobodan igrač, pošto mu je istekao ugovor sa kazahstanskim Kairatom i da je na mesečnom nivou imao platu od samo 15.000 evra (180.000 godišnje), jasno je da su crno-beli iz sa tog aspekta dobro prošli.

Kamerunac je odradio dve od tri godine ugovora sa klubom (saradnja isticala 30.6. 2019.) i unovčen je više nego dobro za nekoga ko već ima 28 godina. Šta je Tavamba dobio dolaskom u Partizan? Takođe mnogo toga. U Kairatu, pored Žerara Gohua, nije imao priliku da igra, otuda je i odlučio da dođe u Partizan.

Nije se ni u Humskoj naigrao prvih nekoliko meseci, jer nije bio izbor trenera Marka Nikolića, pa se iznenada posle osvajanja duple krune našao na transfer listi. Iako je bio jedan od najboljih aktera 154. večitog derbija, koji je možda bio i presudan u osvajanju šampionskog trona.

Ipak, iznenadni odlazak Nikolića u Videoton, promenio je i status Tavambe, koji je dobio prliku u minuloj sezoni i istoristio je na najbolji mogući način. Odigrao je čak 51 meč u svim takmičenjima, postigao 19 golova i upisao 12 asistencija. Od toga je šest golova postigao u evropskim takmičenjima, što odavno nijedan napadač na ovim prostorima nije učinio. Na kraju je stekao i status reprezentativca Kameruna.

Upravo je pomenuta statistika papreno koštala Al Tovn iz Saudijske Arabije. Jer, pored obeštećenja Partizanu od 1.400.000 evra, Arapi su dobro odrešili kesu i za ugovor igraču. Potpisao saradnju na tri godine (dve plus jedna), uz godišnju platu od skoro 1.500.000 dolara! Dakle, ukupno gotovo 4.500.000 dolara do isteka ugovora, čime se finansijski
obezbedio. Sve u svemu, uspešan posao i za Partizan i za Leandrea Tavambu.

ODREKAO SE 60.000 EVRA PO ODLASKU

Svestan je i Leandre Tavamba šta je sve dobio igranjem u Partizanu, kakvu je odskočnu dasku u milione imao, zato se prilikom odlaska u Al Tovn odrekao 60.000 evra, koliko mu je još sledovalo na konto ugovora, saznaje Telegraf.rs.

Ako sagledamo činjenicu da je Tavamba u Partizanu proveo godinu i po dana, da je za to vreme zaradio ukupno 270.000 evra, a zatim se odrekao pomenutih 60.000 evra, dolazimo do podatka da je fudbaler koštao crno-bele svega 210.000 evra. A, njemu su na kraju zaradili 1.400.000 evra.