Ovo su tri nova bisera Partizana

Od momaka koje se Zoran Bata Mirković priljučio prvom timu se očekuju i rezultati i novac u budućnosti

Partizan klinci

Foto: FK Partizan

Dok je dece Partizana, klub iz Humske ne mora da brine za budućnost. Možda trenutno finansijska situcija među crno-belima nije dobra, možda iz tog razloga i organizaciono postoje problemi, ali sve to može da reši jedan dobar transfer.

Recimo, Svetozara Markovića, momka koji je ponikao u Omladinskoj školi i koji je za kratko vreme dostigao i prestigao tržišnu vrednost najskupljih stranaca u srpskom fudbalu. Pomenuti defanzivac je samo jedan od primera, jer se Partizan u prošlosti iz najtežih momenata izvlačio zahvaljujući Stevanu Jovetiću, Ademu Ljajiću, Lazaru Markoviću, Aleksandru Mitroviću, Nikoli Milenkoviću (…) i mnogim drugim igračima poniklim u Zemunelu, u koje je ulagano samo ono osnovno, da bi kasnije klub bukvalno živeo od njihovih višemilionskih transfera.

Novu generaciju talenata u Humskoj čine Filip Stevanović, Strahinja Petrović i Bojan Balaž, koji će samo nastaviti prirodan, decenijski put i opredeljenje Partizana, od koga klub jednostavno ne sme da odustane.

ZRENJANINAC BALAŽ NASTAVIO TRADICIJU

Kako su Filip Stevanović i Strahinja Pavlović već nekoliko meseci među prvotimcima i uveliko se, pod komandom Zorana Mirkovića, pripremaju za seniorski fudbal, počećemo od Bojana Balaža, momka koji je poslednji priključen prvom timu. Poput Pavlovića, Balaž je bio član omladinske selekcije – “klase 2001” – koju sa klupe predvodi Dražen Bolić, nekadašnji fudbaler, kasnije i pomoćni trener Ivana Tomića u stručnom štabu Partizana. Igra na poziciji centralnog defanzivca i bolje se služi desnom nogom.

Foto: FK Partizan

Počeo da trenira fudbal u rodnom Zrenjaninu, sa nepunih šest godina i to u školi fudbala “Gradnulica – Proleter, koju su osnovali nekada poznati igrači u našim okvirima – Amir Teljigović i Dragan Jović. Škola je kasnije prerasla u klub pod imenom Proleter, a Balaž je bio deo podmlatka punih osam i po godina. Već u pionisrkoj selekciji su ga zapazili ljudi iz Partizana, pre svih bivši as, a sada trener u Omladinskoj školi – Slađan Šćepović, koji je i najzaslužniji što je Balaž 2015. godine i Zvanično postao član crno-belih. Kako bi se uverio da je defanzivac potencijal za klub iz
Humske, Šćepović ga je pre angažovanja vodio kao igrača-gosta na međunarodne turnire, posle čega je i doneta odulka da se Proleteru isplati obeštećenje, a sa igračem potpiše stipendijski ugovor.

Fudbalski razvoj Balaža u školi Partizana je išao pravim smerom, ubrzo je postao i reprezentativac u mlađim selekcijama Srbije, a poziv Zorana Mirkovića među prvotimce stepenik je više u “brušenju” mladog fudbalera.

– Cilj mi je da zaigram u prvom timu Partizana, a posle toga i u inostranstvu. Sanjam vrlo često, kako imam blistavu karijeru, satkanu od puno titula i uspeha kako za klub tako i za reprezentaciju. Naravno do ostvarenja ovih slatkih snova , ima još puno da se radi, svestan sam svojih obaveza i zadataka i trudim se zaista da na svakom treningu i utakmici da svoj maksimum – rekao je Balaž za jedan od lokalnih medija u Zrenjaninu, koji je s ponosom istakao da je mladi igrač, posle Nenada Bjekovića, Zlatka Zahoviča, Vladimira Ivića, Branka Savića i Zorana Bambija Tošića još jedan u nizu talenata koje je pomenuti grad darivao crno-belima.

PAVLOVIĆ JE NOVI “BLEKI”

Krajem septembra iz Humske je stigla pomalo iznenađujuća vest da je Zoran Mirković prvom timu priključio omladinca Strahinju Pavlovića i da će mladi igrač ubuduće trenirati sa prvim timom, a vikendom igrati mečeve za svoju selekciju. Radi se o momku rođenom 2001. godine, koji je poseban zbog činjenice da se bolje služi levom nogom, što je u svetu fudbala na ceni, pogotovo u odbrani gde je takav profil igrača deficitaran.

S obzirom na to da je u mlađim selekcijama menjao pozicije, odlično barata loptom, a visina od 191 centimetar i fizička sprema donosili su mu apsolutnu dominaciju među vršnjacima. Otuda je prekomanda u najjaču selekciju ljudima iz Omladinske škole i struke bio sasvim logičan potez, s obzirom na činjenicu o kakvom se talentu radi.

Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

“Linija” angažovanja igrača je slična onoj po kojoj je i Bojan Balaž stigao u Humsku. Pavlovića su u selektivnim mečevima regiona zapadne Srbije, 2014. godine, zapazili trener Slađan Šćepović i legendarni skaut Partizana Dušan Trbojević, koji je, nažalost, pre nekoliko meseci napustio ovaj svet. Mladi fudbaler je tada bio član škole fudbala “Savacijum” iz Šapca, u kojoj je ponikao i Saša Lukić, nekada prvotimac crno-belih, a danas igrač italijanskog Torina.

Brušenje bisera kroz selekcije u Humskoj je započeo upravo Šćepović, a na poslednjem koraku pred prvi tim i tandem Dražen Bolić i Žarko Lazetić, trenutno pomoćnik Bate Mirkovića u prvom timu, koji je imao bitan uticaj prilikom odluke da Pavlović odmah dobije priliku da stiče iskustvo među prvotimcima. U Humskoj veruju da će Pavlović, ukoliko nastavi sa pravilnim razvojem, uskoro biti
jedan od nosilaca igre prvog tima, da će klubu doprineti i rezultatski i finansijski, kada za to dođe vreme.

STEVANOVIĆ JE NOVA “ZLATNA KOKA”

Dugogodišnje prijateljstvo počivšeg Dušana Trbojevića i osnivača škole fudbala OFK Vranić iz Arilja – Radovana Vranića, doprinelo je da jedan od najvećih bisera srpskog fudbala Filip Stevanović obuče Partizanov dres. Preporuku čoveka od poverenja Čika Trba je shvatio više nego ozbiljno, pa je talenat ekspresno kaparisan, a crno-beli polako počinju i tek će da ubiraju plodove njegovog angažovanja.
Stevanović je nedavno sa 16 godina, dva meseca i 14 dana postao treći najmlađi debitant u istoriji kluba iz Humske, pošto je na meču sa Radom upisao svoje prve superligaške minute.

Foto: FK Partizan

Do tog momenta je prošao selekcije petlića, pionira, a u trenutku kada ga je Zoran Mirković priključio prvom timu, na jednoj od reprezentativnih pauza, bio je član mlađih kadeta Partizana.

Ipak, sudbina očito je umešala prste. Mladi momak, za koga se u Zemunelu već pričalo u superlativu, za tih nekoliko dana je pokazao vanserijski talenat na trenizima, kao i sposobnost da se nosi sa mnogo starijima od sebe. A sve je kulminiralo na međusobnom kontrolnom meču prvotimaca. Vezista je u pobedi svoje ekipe postigao dva gola i asistirao za treći, pa je svaki naredni potez Mirkovića bio naprosto stvar logike.

Zadržao je Stevanovića u prvom timu (poklopilo se i to što je takmičenje u kadetskoj selekciji ranije okončano), omogućio mu da radi i razvija se u najjačoj selekciji, ali ga i nekoliko puta javno upozorio da bude vredan i strpljiv, ako želi da uspe u fudbalu. Dečak je očito shvatio poruku, nije zloupotrebio poverenje, pa je nagrađen pomenutim debijem u Superligi, koji je ispisao još jednu stranicu istorije kluba.

Činjenica da se Stevanović, uz pomenute Balaža i Pavlovića, nalazi na spisku prvotimaca koji su počeli pripreme za prolećni deo sezone i da klub u budućnosti najozbiljnije računa i na njih, kao i na preostale mlade igrače, ponikle u Zemunelu, samo je potvrda davno ukorenjene teze da je Omladinska škola Partizana uvek izlaz iz najvećih problema. I da je bolje uložiti i istrpeti sopstveno dete, nego li u skupo plaćenu “mačku u džaku”. Valjda će to shvatiti i oni koji vode klub, dok “prebiraju” po ostacima menadžerskih igrača…

Tekst preuzet sa portala Telegraf sport

Autor:(Z. Ivković)

Back to Top