OVA ODBRANA PIŠE ISTORIJU

Zadnja linija nije bila ovako dobra 48 godina, a ne pamti se slabija ofanziva još od 1989…

Fudbaleri Partizana minimalnom pobedom nad Radom kupili su kakav-takav mir u kući za pripremu predstojećeg 158. Večitog derbija koji se igra u nedelju na stadionu u Humskoj, a posle uvodnih osam kola postoje dva statistička podatka koja su obeležila igre beogradskih crno-belih, a mogu da zamaskiraju ili otkriju problem, zavisi iz kog ugla se analizira situacija.

Podatak koji privlači pažnju čim se baci pogled na tabelu Superlige, a služi na ponos treneru Zoranu Mirkoviću, je broj primljenih golova. U prvih osam kola samo dva puta se zatresla mreža crno-belih i to je najbolji učinak, u pomenutom intervalu na startu šampionata, još od sezone 1970/71. Dakle, bezmalo 48 godina je prošlo od te zadnje linije crno-belih koja u prvih osam kola šampionata Jugoslavije nije primila gol! Tada su odbranu crno-belih činili Nadoveza, Damjanović, Petrović i pre svih legendarni Blagoje Paunović.

Svih narednih godina, do ove sezone, odbrane crno-belih su bili znatno slabije barem kada se gleda okom statistike. U uvodnih osam mečeva najveći teret u odbrani izneli su štoperi Mark Valijente i Svetozar Marković, i imenjaci, odnosno prezimenjaci – Nemanje Miletići, na desnom i levom beku. Iako su se ovi momci nalazili i na meti kritika navijača u aktuelnoj sezoni, jer ruku na srce, odbrana crno-belih je umela često da “zapliva” i ispadne iz igre, za sada kada se podvuče crta u smislu statistke, to deluje više nego dobro.

Pogotovo što Partizan nekako tradicionalno više pažnje poklanja napadu nego odbrani. Poređenja radi, ako uzmemo bližu prošlost, pre tri godine Partizan je u uvodnih osam mečeva šampionata primio čak 12 golova. A najbliža ovosezonskom učinku u defanzivi bila je ona ekipa iz sezone 2011/12 pod vođstvom Aleksandra Stanojevića koja je dozvolila rivalima da joj samo tri puta zatrese mrežu. Ipak, jedno je Superliga, a drugo je Evropa, što je Partizanova odbrana osetila na svojoj koži protiv Bešiktaša. Novi veliki i pravi test za defanzivce crno-belih biće upravo predstojeći Večiti derbi.

E sad, dolazi na red problem. Dakle, ono što je simptomatično od početka sezone da Partizan postiže malo golova, dao je osam na isto toliko superligaških utakmica. Kada govorimo o napadu crno-belih, samo na jednom meču su u domaćem šampionatu zatresli mrežu protivnika više puta – bilo je to protiv Mačve u Šapcu, kada su slavili sa 3:1. Preostalih pet pobeda, od toga jedna još pod vođstvom Miroslava Đukića, a ostale kada je trener već postao Zoran Mirković, bile su sa po 1:0.

Gledajući učinak po broju postignutih golova u prvih osam kola, ovo je najslabije izdanje Partizana još od sezone 1989/90, kada su crno-beli samo sedam puta zatreseli protivničke mreže. Iako statistika ne mora uvek nužno da bude merodavna, ovaj podatak svakako predstavlja temu za razmišljanje, pa i brigu za stručni štab i navijače beogradskih crno-belih.

U takvoj situacija najveći “teret” postizanja golova poneli su vezista Danilo Pantić i reprezentativac Zelenortskih Ostrva Rikardo koji su postigli po dva superligaška gola. A do sada su se po jednom u strelce upisali Svetozar Marković, Marko Janković, Nemanja Nikolić i Ognjen Ožegović koji je u međuvremenu otišao na pozajmicu u ruskog prvoligaša Arsenal iz Tule. Imajući u vidu da je Partizan kroz tradiciju svoje fudbalske škole i napadačku filozofiju stručnjaka koji su svoja imena ugradili u temelje kluba iz Humske, jasno je da je upravo to segment koji Mirković mora da pokuša da popravi što pre, mada je pitanje da li je derbi sa rivalom koji ima uigranu odbranu poput Crvene zvezde realna šansa za to.

Prava prilika svakako jeste, jer ako bi baš u nedelju u Humskoj uspeli da postignu, recimo, dva gola, to bi bila i svojevrsna potvrda ofanzivnog kvaliteta ove ekipe crno-belih. Mada, trebalo bi imati u vidu i da je Mirković svojevremeno bio član Juventusa, a dobro je poznato kako je Stara dama kroz istoriju često bila kadar da minimalcima ruši sve na putu do trofeja…