OSVANUO MURAL DOBRICI ERIĆU!

Prelepi mural posvećen književniku i pesniku Dobrici Eriću, koji je preminuo 29. marta, osvanuo je u Ulici kralja Petra. Autori su, kao i mnogo puta do sada, grupa navijača i poštovalaca kluba Partizan – Grobarski treš romantizamGTR, Grupa JNA i Bianconeri. Na zidu ove dorćolske ulice oslikan je Erić, a pored njega i stihovi: “Kakva se to buka čuje, jača od bure i oluje, od tajfuna, od orkana – navijači Partizana!”, a potpisan je strit-artist Deroks, koji je dosad više puta ulepšavao naš grad svojim radovima i odavao na taj način počast velikim umetnicima i navijačima ovog kluba.

FOTO: FEJSBUK / GTR

Grobarski treš romantizam je pokret navijača Partizana koji su rešili da ljubav prema ovom klubu iskažu na kreativan način, kroz kulturu, umetnost, književnost, strit-art, muziku, časopis i druge aktivnosti.

Dosad su svuda po Beogradu, a najviše na Dorćolu, osvanuli murali velikana poput Duška Radovića, Brane Petrovića, Bore Todorovića, Bogdana Diklića, Nade Knežević, Edija Granta, Zorana Radmilovića i mnogih drugih.

Tekst:Kurir.rs / M. C. / Foto: Fejsbuk GTR
 

3 komentara

Ostavite komentar
  1. Bravo majstori…svaka cast!!! Jedna, sugestija i predlog, uskoro se navrsava pet godina os smrti slavnog sahovskog velemajstora Draska Velimirovica koji je godinama igrao za Partizan sa kojim je bio devet puta sampion Jugoslavije i jednom sampion Evrope, olimpijske i svetske medalje osvajao…neizbrisiv trag ostavio…pobedjivao svetske prvake i ogroman doprinos dao kao trener. Covek velikog srca koji je kroz zivot imao velike probleme samo zato sto je blizak rod vladike Nikolaja bio… Zasluzuje mural, ne samo on kad je sah u pitanju, naravno, tu su Gligoric, Ljubojevic, Ivkov itd…

    • Odličan predlog, šahisti iz celog sveta su velemajstora Draška Velimirovića zvali Gazda odnosno The Boss, to mu je bio nadimak i to sve govori koliko je bio poštovan! Zvali su ga i jugoslovenski Talj zbog agresivnog i prelepog stila igre u kom je često žrtvovao figure. Čak ima i šahovsku varijantu koja nosi njegovo ime, Velimirovicev napad. Bio je čovek velikog srca! Stvarno bi bilo sjajno da dobije grafit.

    • Deo jednog teksta iz Politike koja realno jedina u Srbiji i prati sah.

      U kasnijim generacijama reprezentativaca jedini je izuzetak bio Dragoljub Velimirović. Dok nam je dobro išlo, neprimećeno su prolazile zasluge požrtvovanog „gazde” za rezultate mnogih reprezentativaca: od najstarijeg, Svetozara Gligorića, do najmlađeg, Aleksandra Inđića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *