Od ova tri šampionata zavisi hoće li Partizan biti nosilac u Ligi Evrope!

Telegraf sport piše…

Crno-beli su trenutno treći „ispod crte“ i moraće da se nadaju povoljnim ishodima u tri evropske lige

Partizan će naredne srede u Surdulici igrati protiv lučanske Mladosti za trofej u nacionalnom Kupu, ali će nezavisno od ishoda tog finala u julu startovati u kvalifikacijama za Ligu Evrope – počev od 1. kvalifikacionog kola.

Još ranije smo pisali da je crno-belima, zbog jakog klupskog UEFA koeficijenta, u poređenju sa konkurencijom, zagarantovana uloga nosioca u žrebu za prva tri kola evropskih kvalifikacija.

Ali ne i u plej-ofu, kao poslednjem „filteru“ pred ulazak u grupnu fazu Lige Evrope. Evo trenutne projekcije učesnika pomenutog plej-ofa – kada bi se taj žreb održao danas i kada bi u njemu učestvovale sve ekipe po današnjim plasmanima u njihovim nacionalnim prvenstvima. Kao i pod pretpostavkom da sve one, kao favorizovane u prethodnim kolima, stignu do plej ofa za Ligu Evrope.

Crno-beli su trenutno treći „ispod crte“, ali to ne znači da su izgubili sve šanse da se probiju među projektovane nosioce. Navijači Partizana bi u narednih nekoliko dana trebalo posebnu pažnju da obrate na rasplete nacionalnih prvenstava u Rumuniji, Belgiji i Danskoj.

Fudbaleri Partizana na meču sa Viktorijom Foto: partizan.rs

RUMUNIJA: Ukoliko Steaua u poslednjem kolu uspe da prestigne Kluž (za kojim trenutno zaostaje bod) i da osvoji titulu, onda će Kluž umesto Steaue „stići“ u gore projektovani plej of za Ligu Evrope. Kluž, za razliku od Steaue, ima slabiji koeficijent od Partizana, tako da bi se time crno-beli napredovali na listi za još jedno mesto.

BELGIJA: Šarloa (sa slabijim koeficijentom od Partizana) ima šansu da u poslednjem kolu ipak prestigne Gent i Genk, odnosno ona zauzme četvrto mesto, koje direktno obezbeđuje kvalifikacije za Ligu Evrope. Međutim, to nije sve što je neophodno da se desi u u Belgiji kako bi Partizan napredovao na listi.

Ekipa koja u Belgiji zauzme peto mesto ima šansu da preko belgijskog plej-ofa takođe obezbedi kvalifikacije za Ligu Evrope, a Partizanu je onda potrebno da Gent ili Genk (oba imaju jači koeficijent od crno-belih) u tom „unutrašnjem plej-ofu“ izgubi od rivala koji stiže iz „niže“ tabele u Belgiji i da tako ostane bez Evrope.

DANSKA: Kopenhagen (jači koeficijent od Partizana) je trenutno ispred bodovno poravnatog Nordsjelanda (slabiji koeficijent od Partizana). Crno-belima je, da bi napredovali na listi, potrebno da se taj redosled izmeni u preostala dva kola, a potom da Kopenhagen u „unutrašnjem plej-ofu“ (slično kao u Belgiji) izgubi od rivala koji stiže iz „niže“ tabele u Danskoj i da tako ostane bez Evrope.

Sa druge strane, Partizanu odgovaraju trenutne situacije u prvenstvima Francuske (Nica na 6. mestu), Slovenije (Maribor na vrhu, ispred Olimpije), Poljske (Legija na vrhu, ispred Jaglonije) i Italije (Atalanta u „sendviču“ između Milana i Fiorentine), ali se u sve četiri nabrojane lige situacija do kraja može pogoršati po Partizan.

Foto: Printskrin

Ukoliko crno-beli za desetak dana dana (najkasnije se završava prvenstvo Slovenije, 27. maja, a odmah zatim i „unutrašnji plej-of“ u Belgiji i Danskoj) ipak ostanu jedno, dva ili tri mesta „ispod crte“ – i dalje zadržavaju šanse da se probiju među nosioce u projektovanom plej ofu.

Za tako nešto bi im, kad započne ciklus kvalifikacija, bilo potrebno da jedan, dva ili tri kluba (više od toga je ipak nerealno) sa jačim koeficijentima od Partizana ispadnu iz Evrope u 2. kolu kvalifikacija (a Kopenhagen, ako bude igrao u Evropi, kao i izraelski Makabi Tel Aviv bi mogli i u 1. kolu). To ne važi i za 3. kolo kvalifikacija, jer će se žreb za plej of Lige Evrope od ove godine obavljati pre nego što se odigra prethodno 3. kolo.

Bilo kako bilo, plej of za Ligu Evrope, sa samo 26 učesnika od naredne sezone, predstavlja jedno zaista gusto sito do kojeg najpre treba stići, a ako Partizan do njega i stigne – čeka ga svakako težak zadatak, koji može biti za nijansu lakši ili teži, u zavisnosti od toga da li će crno-beli biti nosioci u žrebu ili ne.

(Telegraf.rs)