Od kog igrača crno-beli mogu da očekuju veći priliv novca: Marković i Đerlek jedine Partizanove „zlatne koke”

Sportski žurnal

Koliko su smanjena tržišna vrednost tima u odnosu na prošlu godinu i bodovni zaostatak još jesenas prisutan u šampionskoj trci sa Crvenom zvezdom uticali na Partizanovu prolećnu strategiju i, najsvežije, startere u 157. večitom derbiju?

Tri dana posle okršaja u komšiluku, kod navijača crno-belih klasifikovanog u crnu komoru sećanja s natpisom – „bilo, ne ponovilo se”, još se govori o krivici trenera Miroslava Đukića zbog pogrešnog odabira prvih 11, uz dilemu – da li je u interesu kluba bilo da na Marakani istrče dva golobrada poletarca: Svetozar Marković, krajem marta sa izvađenom ličnom kartom i Armin Đerlek, punoletan tek u julu?

S rezultatske tačke gledišta – prednost u odnosu na bisere iz „klase 2000” trebalo je da dobiju iskusniji, na primer – Milan Mitrović i Zoran Tošić: Parnom valjku je jedino pobeda igrala za ostanak u borbi za titulu i dvojac dugogodišnjih internacionalaca izazvao bi bar veći strah u očima fudbalera večitog rivala.

Sa finansijskog aspekta – logično je da klub s promajom u kasi u izlog kontinentalnog odjeka stavi najbolji proizvod, sad – da li i uz pravilnu procenu: njihovi potencijalni transferi mogu da mu donesu veću korist od benefita koji tvori titula i igranje u kvalifikacijama za Ligu šampiona?

Vladimir Stojković je, nesumnjivo, golmančina, ali poznato je da se za čuvare mreže retko dobijaju ogromni novci (nedavno potpisao i novi ugovor), baš kao i za defanzivce, pogotovo one sa starijom krštenicom: Miroslava VulićevićaMilana MitrovićaBojana Ostojića

Za Nemanju R. Miletića Partizan je zimus odbio „milionče”, o odlasku Marka Jevtovićašuška se u svakom prelaznom roku, za Leandrea Tavambu, iako sa epitetom prvog golgetera i autora nekolik preciznih hitaca u Ligi Evrope, nije čak ni bilo konkretne ponude?!

U proleće je, čini se, jedino skočila cena Ognjenu Ožegoviću i – najtalentovanijim izdancima omladinske škole: Luki CucinuSvetozaru Markoviću i Arminu Đerleku, s tim da se poslednjoj dvojici, između ostalog i zbog pozicija u timu, predviđaju veći transferi (na liniji prelaska Nikole Milenkovića u Fjorentinu čak i do pet miliona evra!).

„Za vjeki vjekov”: Marković i Đerlek postali su standardni prvotimci pod komandom Miroslava Đukića (svaka mu čast!), hrabrog i da ih nauštrb rezultata „gurne u vatru”, ali – Partizan pod hitno, u situaciji kad se živi samo od prodaje, mora da poveća tržišnu vrednost tima i broj „zlatnih koki” ukoliko hoće nesmetano da funkcioniše.

Dakle, još produktivnijim radom u omladinskoj školi i boljim skautingom: darovi s neba u vidu dolazaka Leonarda i Uroša Đurđevića, ili dalekovidošću Ivana Tomića da prepozna talenat kod otpisanog Nikole Milenkovića, ne dešavaju se svake godine…