“NOVOSTI” OTKRIVAJU: Evropski “hram” u Humskoj

HRAM fudbala, kako navijači Partizana nazivaju dom svojih fudbalera u Humskoj, konačno bi trebalo da služi na ponos svih koji ga posećuju i koji se na njemu bore za grb na dresu. Fudbalsko zdanje staro bezmalo 70 godina je dobilo “prvu rundu” na putu ka modernom, evropskom izgledu, a direktor stadiona Aleksandar Stepanović u razgovoru za “Novosti” otkriva šta će sve prethoditi finalizaciji posla, koja bi trebalo da usledi do leta 2020.

– Stadion Partizana je, kada je izgrađen, bio jedan od najlepših u Evropi, imao je mnogo sličnosti sa onim u Berlinu. Prva utakmica je odigrana 10. oktobra 1949. Jugoslavija – Francuska (1:1), a zvanično ga je otvorio Peko Dapčević 22. decembra 1951. Stadion je nekoliko puta doživeo manje adaptacije, to se pre svega odnosilo na tehnička rešenja. Prvo su stubovi za reflektore sa atletske staze prebačeni na spoljni gabarit. Ozbiljnija rekonstrukcija je bila 1962. za potrebe Evropskog prvenstva u atletici. Krajem 70-ih i početkom 80-ih došlo je do većih ulaganja u stadion.

Partizan je kompletno preuzeo brigu o svemu što je vezano za stadion krajem 80-ih.

– Vojska nije odvajala pare za održavanje i to je na sebe preuzelo sportsko društvo. Partizan je od 1989. praktično postao vlasnik stadiona, tada negde i počinje ekspanzija propisa UEFA. Krenulo je sa sedećim mestima, pa sa naslonom, tada su svlačionice bile 45 kvadrata, posle 80, a sada su 120. Sada ima mnogo posebnih prostorija, Partizan više ne može da ispuni te propise, jer nemamo površinu. Najracionalnije je da sada kompletan sport-servis prebacimo na zapad gde će biti na raspolaganju oko 4.000 kvadrata, što za sobom povlači i restriktivni prostor.

Pre nekoliko dana je u Skupštini grada usvojen plan detaljne regulacije sportskog kompleksa “Partizan”, a Stepanović nam je omogućio da “zavirimo” u ono što sledi i što će objekat u Humskoj svrstati među najmodernije u regionu.

– Rekonstrukcija podrazumeva da na sadašnju betonsku konstrukciju širimo prsten. Ova sadašnja ne može da prihvati toliko opterećenje. Ona će biti oko osam metara širine na severu i jugu, a na zapadu i istoku 12 metara. Stadion će biti pokriven do atletske staze, a reflektori bi bili u unutrašnjem prstenu na 25 metara od terena, koliko propisi nalažu. Četiri kule izvan stadiona bi trebalo da služe za VIP i novinarske lože. U svakoj varijanti rušimo sve lože i na istoku i na zapadu i imaćemo superluksuzne nove lože.

Posle prvog koraka u vidu usvajanja plana detaljne regulacije sledi izrada projektantskog rešenja.

– Pre nekoliko dana doneta je odluka o izradi plana detaljne regulacije. Kompleks će se zvati “Partizan”, ranije je imao 12,2 hektara, bez tog parkovskog dela će imati oko devet hektara. Angažovali smo određene firme koje će nam raditi projekat, izabrali smo “CEP”. Rade se stadion, sportska hala, poslovno-sportski objekti, to su sve projektantski elementi koje smo napravili direktor sportskog centra Vlada Rakočević, Joca Jovanović, Miša Dimitrijević, Sanjin Grbić i moja malenkost. To je ekipa koja bi trebalo da idejno projektno rešenje predoči projektantima koji su zaduženi za konačno rešenje.

Pre nego što mašine startuju, neophodno je obaviti još nekoliko poteza.

– Komisija za urbanizam sačinjena iz svih javnih preduzeća usvaja projekat. Kada oni usvoje kreće javna rasprava koja traje oko mesec dana. Svako može da stavi primedbu, tipa da li je biciklistička staza na pravom mestu. Primedbe se usvajaju ili odbacuju. Tada se daje na usvajanje Skupštini grada i kada se to završi idete u Službeni list i onda imate pravo da započnete radove.

Prve prognoze su bile da “umivanje” Humske može da počne za šest meseci, Stepanović smatra da je realnija varijanta maj naredne godine.

– Malo smo ubrzali tu dinamiku, smatramo da može vrlo brzo da se počne sa radovima, negde do kraja prvenstva, ako budu išli svojim tokom. Neki normalan rok je da se završi za godinu dana, ali sve to zavisi od projekta. Baratali smo da ukupna cena rekonstrukcije ide negde do 20 miliona evra, ali opet i to zavisi od projektanata. Kapacitet se ne menja, imali smo 34.000, možda bude nešto manje.

Za kraj razgovora o fudbalskoj “lepotici” o kojoj navijači Partizana već dugo maštaju, direktor stadiona je otkrio gde će crno-beli dočekivati rivale u periodu od godinu dana, koliko bi trebalo da traje rekonstrukcija.

– Utakmice će se igrati na našem terenu koliko god bude moglo. Onog momenta kada se bude montirala konstrukcija, neće moći da se igra. Imali smo ranije dve ideje – da se uradi montažna tribina u sportskom centru, koja će kasnije ostati za Teleoptik, ili na Vojnoj gimnaziji. Sada su u opticaju stadion Zemuna, koji je najbliži sportskom centru, i stadion Obilića – zaključio je Stepanović.

BROJKE

1949. Godine odigrana je prva utakmica u Humskoj

19.500 Kvadrata imaće krov na stadionu u Humskoj

9 Hektara trebalo bi da pokriva objekat “Partizan”

PISOARI KAO U ARNEMU

JEDAN od većih problema aktuelnog Partizanovog fudbalskog zdanja predstavlja mali broj toaleta, na svakoj od četiri tribine.

– Protok publike će biti 12 metara širok na tribinama. Kada je tako, onda je sve mnogo lakše. Stadion Vitesea koji sam nedavno obišao je kao onaj Jang bojsa u Bernu i na njemu ima 520 pisoara. Naravno da ćemo i mi na adekvatan način rešiti taj problem – podvukao je Stepanović.

Tekst preuzet sa portala :Večernje novosti