Nikolić: Pred Partizanom je dug put, ali sve će to biti u redu na kraju sezone

Mozzart sport piše…

Partizan je na gostovanju italijanskom Trentu doživeo poraz u prvom kolu Evrokupa, a jedna od retkih stvari na kojima na kraji niko nije mogao da zameri crno-belima je borbenost, odnosno energija u većem delu meča. A ton takvoj borbenosti, pre svega u odbrani davao je plejmejker Aleksej Nikolić. Slovenački reprezentativac je letos nekako iznenada stigao u Humsku, a kako je vreme odmicalo, tako je gradio status u ekipi i na svakoj utakmici „grizao“ za loptu. Iako je rano za te vrste poređenja, na momente je takav Nikolićev pristup na terenu podsetio na ono što je svojevremeno radio Veselin Petrović.

Uoči početka sezone trener Nenad Čanak je prognozirao da će zbog fanatične borbenosti na terenu upravo ovaj momak brzo postati miljenik Partizanove publike.
„Tako se igra košarka! Izađeš na teren i uvek daš maksimum u oba pravca. A da li ću postati miljenik navijača, videćemo. Nije to najvažnije, mada, naravno da bih voleo“, kazao je Nikolić na početku razgovora za MOZZART Sport.   

Partizan je u Italiji imao dobru priliku da upiše prvenac u Evrokupu protiv Trenta. Ali…
„Doživeli smo poraz, ali moramo da gledamo dalje. Žao mi je jer smo imali lepu šansu za pobedu, ali ne bi sada time trebalo da se opterećujemo zato što nas čeka važna utakmica protiv Olimpije u Pioniru u subotu“.

Šta je presudno uticalo na ishod utakmice u Trentu?
„Napravili smo previše grešaka i u odbrani i u napadu. Sa druge strane, energija i borbenost su bili na nivou i mislim da tu niko nema zamerke. Izostala je pobeda, a moramo da pogledamo snimke da vidimo gde smo sve i kako grešili“.

Koliko su nesportske greške koje su sudije svirale u kratkom razmaku Đorđu Gagiću kumovale porazu?
„Svi igramo i svi grešimo. Bili smo u par navrata u drugom poluvremenu blizu, ali nikako nismo uspeli da ih prelomimo i povedemo. Možda nam je i finišu malo ponestalo i snage“.

Ono što je primetno već sada, a predstavlja razliku u odnosu na prošlu sezonu, je mnogo čvršća igra crno-belih u odbrani.
„Sve nam polazi iz odbrane. Trudimo se da igramo jako od početka meča i onda nam takva odbrana dalje diktira ritam i što je takođe važno, omogućava nam da stignemo do lakih poena. Uvek moramo da pritiskamo u odbrani što jače možemo“.

Čeka vas i debi pred navijačima Partizana u Pioniru u drugom kolu Jadranske lige.
„Jedva čekam subotu, da osetim halu Pionir kao igrač Partizana i tu neverovatnu atmosferu koju prave navijači. Verujem da ćemo protiv Olimpije odigrati dobro, da zabeležimo i drugu pobedu na Jadranu protiv jednog od konkurenata“.

Pobeda u Zagrebu protiv Cedevite na startu Jadranske lige i nije baš bila očekivan ishod, s obzirom da je pre toga Partizan samo jednom slavio na terenu tog rivala.
„Možda je za mnoge ta pobeda bila iznenađenje. Mi smo mlada i neiskusna ekipa, ali se ne bojimo nikoga. Izađemo na teren da igramo i sa željom da svakog pobedimo. Svi imamo takav mentalitet. Naravno, očekivano je da tokom sezone bude uspona i padova, a naše je da probamo da smanjimo te oscilacije“.

Koliko ste u ovoj fazi sezone još „zeleni“ u odnosu na konkurenciju na Jadranu i u Evrokupu?
„Čini se da ono dolazi do izražaja u trenucima kada se lomi rezultat ili kad treba da preokrenemo. Nedostaju nam određene sitnice, ali nije to sada nikakav alibi. Jednostavno, samo moramo da radimo i stvari će vremenom doći na svoje mesto“.

Kao osnovni cilj ove sezone postavili ste plasman u plej-of Jadranske lige. A koliko je realno da se borite za trofej?
„Znamo ko smo i šta smo, ali smo i svesni koliko će to biti teško. Moramo još mnogo da radimo da bi stekli potrebno iskustvo za velike stvari. Idemo utakmicu po utakmicu, nigde ne treba da žurimo i verujem da će nam dobar rad i pristup doneti rezultate na kraju sezone“, zaključio je Nikolić.