Najbolji defanzivac kog je dovela ova uprava Partizana! Ćelavi, Ćelavi…

Mozzart sport piše… Autor : Aleksandar Joksić

Toliko aplauza nije Humska čula odavno. Mesecima. Biće da tako snažni nisu bili ni onda kad su padali Skenderbeg i Jang Bojs, iako su po važnosti pobede nad Albancima i Švajcarcima bile vrednije od one izvojevane u revanšu sa Nordsjilandom. Jeste Partizan minule jeseni imao rezulat(e), međutim, ne toliko žara i energije u igri kakvu je predstavio publici u četvrtak veče i zato je s tribina nagrađen ovacijama!

Dobili su ih Zoran Mirković –  čak i stihove „Ljubi te Batica“ – Marko Janković, ali najviše od svih Nemanja R. Miletić. Potonji je ne samo ispunio, nego protiv Danaca daleko nadmašio očekivanja Grobara, pa mirne duše može da se konstatuje kako mu je revanš trećeg kvalifikacionog kola za plasman u Ligu Evrope (3:2) bio ubedljivo najbolji prikaz otkako je leta 2017. stigao u Humsku. Početnih 70 minuta model su kako bi svaki fudbaler Partizana, nema veze koliko ima godina i koju poziciju pokriva, mora da se ponaša.

Jer, ko da sve od sebe (i preko toga) dobija privilegiju da mu se oproste greške iz završnice i da se s terena u svlačionicu isprati povicima „Ćelavi, Ćelavi“. Da to bude dokaz šta je pružio i napred i nazad.
Čuo sam povike s tribina. U svim klubovima su me zvali „Ćelavi“, isto je i u Partizanu. Navikao sam“, smeje se „Miletić bez kose“, kako ga deo publike oslovljava.

Mada je imao i on proletos žutih minuta, kao i cela ekipa predvođena Miroslavom Đukićem, jedno nikad nije dolazilo u pitanje. Borbenost. Zato je dočekao da stane u red fudbalera koje publika poštuje. Da bude privilegovan u očima Grobara. Zasluženo, jer je prostim listanjem imena defanzivaca angažovanih za vreme aktuelne uprave (suštinski, ona je glavna u klubu od decembra 2014) jasno uočljivo da niko nije imao takav odnos cene, kvaliteta, staža, doprinosa i navijačkog naklona kao 27-godišnji momak iz Kosovske Mitrovice.

Defilovali su pre njega Gregor BalažicFabrisio DornelasSedrik GoguaMarko JovanovićBojan OstojićMilan MitrovićNikola LekovićAleksandar SubićNemanja. G. MiletićMohamed El MunirNemanja AntonovSlobodan Urošević… Imali su neki od njih više nego zadovoljavajuća izdanja (BalažicJovanovićOstojić, pogotovo što su angažovani bez obeštećenja) – namerno ne pominjemo Nikolu Milenkovića koji je druga kategorija, pošto je proizvod škole – međutim, 350.000 evra koliko je prebačeno na račun belgijskog Vesterloa iz ove perpsketive deluju kao sića, pogotovo usled saznanja da Miletić može da pokrije dve pozicije.
„Više volim da dejstvujem kao štoper, međutim, dobro mi je na desnom boku“.

Za Marka Valijentea i Gabrijela Enakea ćemo tek da vidimo, međutim, ove sezone bek/štoper Miletić je definitivno najpouzdaniji defanzivac crno-belih. Ne samo što u odbrani pokripi često i propuste siagrače, nego što stigne i u napadu da bude od koristi. I to kakve. U Surdulici je bio asistent Ognjenu Ožegoviću za pobedu nad vranjskim Dinamom, u Litvaniji je izvadio Parni valjak iz živog blata, a protiv Nordsjilanda brzopoteznom reakcijom posle vođstva gostiju zaustavio napade panike u ekipi. Kasnije je na sličan način, glavom, pogodio i njegov saigrač iz odbrane Svetozar Marković, što je pokazuje da Partizan polako dobija oružje kakvo ga nije krasilo još od Marka Nikolića – prekid.
„Otkako je došao novi trener na treninzima dosta pažnje posvećujemo prekidima. U prvom meču sa Dancima Rikardo je dao gol posle kornera, sinoć Sveta i ja, nadam se da će ih biti još“.

Naravno, nije Nemanja R. Miletić bezgrešan. Posle turbo 70 minuta kao da mu je ponestalo snage (i)li koncentracije, međutim, teško da je to isključivo propuste jednog igrača. Pre će biti da je sistemski, jer i Zoranu Mirkoviću smeta što se pa desio u svakoj od tri utakmice koje je vodio.
Ne mogu ni ja da procenim zašto padamo. Treću utakmicu nam se to dešava. Važno je da smo uspešno priveli meč kraju, a mogu samo da obećam da ćemo probati to da popravimo“, uverava Nemanja R. Miletić.

Štoper kome se Humska poklonila.