Marko Šćepović: Da je Leo ostao, opasan Uroš, Janković može sve! A mi sa Markom – bićemo šampioni

Partizan protiv partizanovaca.

Niko nije hteo. Ni u Humskoj, ni u Sekešfehervaru. A moraće jedni na druge, u završnom boju za Ligu Evrope.

Duel koji su Beograđani hteli da izbegnu znajući da ih Marko Nikolić poznaje u dušu, a Mađari svesni da crno-beli, za razliku od njih, imaju značajno iskustvo učešća u grupnoj fazi, obeležiće i povratak trojice nekadašnjih članova šampionskih ekipa na Topčidersko brdu.

S tim da onaj koji je prvi stigao u Videoton možda neće ni igrati, jer je – rovit.
Propustio sam poslednje dve utakmice zbog povrede rebra, zarađene u revanšu sa Bordoom. Upravo sam na terapiji. Lekari šanse da istrčim na teren procenjuju na 50:50“, raportirao je iz susedstva MOZZART Sportu, Marko Šćepović, udarna pesnica tima sa Pančo arene.

S obzirom da je u dosadašnjem toku sezone dao sedam i namestio dva gola – a da je za čak šest zaslužan u kvalifikacijama – jasno je koliku bi pretnju predstavljao bivšem i klubu koji, bez obzira na profesionalne obaveze, nosi u srcu.
Kao što su moje šanse da igram pola-pola, tako procenjujem mogućnosti aktuelnog i kluba u kome sam počeo karijeru, da se domognu grupne faze. Sve je otvoreno. Da je Leonardo ostao, rekao bih kako je Partizan u blagoj prednosti. Kakve god da je probleme pravio unutar kluba, moram da priznam da su crno-beli igrački dosta izgubili transferom Brazilca, sposobnog da „izmisli“ gol i kad timu ne ide. Sjajno je sarađivao sa Urošem Đurđevićem, što znači brigu manje za naš sastav, ali… Opasan je i Uroš“.

Opasni su i napadači Videotona. Šćepovićrešeta, a odmah iza njega po učinku je drugi Srbin, Danko Lazović (šest pogodaka, dve asistencije), potpisnik na trijumf u poslednjem prvenstvenom kolu, nad Debrecinom (1:0).
„Bez lažne skromnosti, Videoton ima dobar tim. Dišemo kao jedan. Možda Danko i ja iskačemo ako se posmatra statistika, ali ekipa je skladna, što je u fudbalu najvažnije i na čemu insistira Marko Nikolić. Lazović mi je, moram da pomenem ne iz kurtoazije, nego fakte, dosta pomogao da sazrim kao igrač. I svetima van i učinkom na terenu“.

Šta može da se očekuje od Videotona ne samo u četvrtak, već tokom cele sezone, pitanje je u čijem odgovoru Šćepović zasluge za stabilnost pripisuje novom šefu struke.
„Daleko smo zrelija ekipa nego lane. Tad smo dosta bodova prosuli u „malim“ utakmicama, a bez problema dobijali direktne konkurente za trofeje, sve do poslednjeg kola kad smo u sudaru sa Honvedom ostali bez pehara. Sad je drugačije, Marko Nikolić nam je usadio pobednički mentalitet. Delujemo čvršće, homogenije, vodi se računa o svakom detalju i mislim da ćemo biti šampioni sto posto. Da ne kažem – ubedljivo“.

Povratak na tron, na kome je poslednji put bio 2015, glavni je cilj kluba u vlasništvu Ištvana Garinčijaali pošto se otvorila šansa za plasman u Ligu Evrope…
„Ne zavisi sve od nas. Da se ne zavaravamo, dosta se pita i Partizan. Na primer, moj veliki prijatelj Marko Janković. On može sve. Doslovce“.

Šćepović hvali i poslednjeg novajliju crno-belih, Vladmira Stojkovića, koji se očekuje na golu u četvrtak. Moglo bi da se desi da nekadašnji saigrači budu rivali, ako se Markooporavi, a reprezentatvni golman sredi papirilogiju vezanu za pozajmicu iz Notingem Foresta.
„Prvo da vidim da li ću moći da igram. Muči me rebro od Bordoa. Propustio sam dosta treninga. Drago mi je što se Stojke vratio, odlični smo prijatelji, međutim, kao što je on profesionalac, i ja ću se truditi da u narednih 180 minuta emocije sklonim u stranu. Svako za svoj trenutni klub, pa ko bude bolji“.

Bez obzira hoće li Marko Šćepović na teren, Partizanova odbrana posebnu pažnju moraće da obrati na još jednog napadača, Ezekijela Hentija. Novajlija iz moskovske Lokomotive je na poslednje dve prvenstvene utakmice dao gol i iznudio penal, plus…
Mnogo nam znači. Pokazalo se da je izuzetan individualac. Poseduje sve karakteristike potrebne za savremeni fudbal: brz je, a snažan. Deluje moćno. Biće od velike koristi“.

Prognoza?
Za mene je ova utakmica posebno teška. Na igračkom i emotivnom planu. Prvi put mi je rival Partizan, ako ne računamo prijateljski susret prošle jeseni. Neka bude ovako: ko bude bolje igrao u odbrani imaće veće šanse da se plasira u grupnu fazu“, pojasnio je Marko Šćepović.

POSLEDNJA ŠANSA DA NAPRAVIM NEŠTO VELIKO

Ljudi koji su gledali Marka Šćepovića uživo u poslednjih godinu dana, poput nekadašnjeg selektora mlade reprezentacije Tomislava Sivića, uveravaju da je „potpuno drugačiji igrač nego što je bio u Partizanu“. Potvrđeno je brojkama: minule sezone dao je 16 golova i upisao sedam asistencija. Na dobrom je putu da učinak nadmaši.
Kad sam otišao u inostrnastvo, nisam igrao koliko sam želeo, mučio sam se, tražio sebe, da bih posle niza pozajmica ovde osetio istinsko poverenje uprave, prethodnog i sadašnjeg trenera. Dolazak u Videoton shvatio sam kao poslendju šansu da u karijeri uradim nešto veliko. Nešto što znam da mogu. Da ne ispadne kako sam talenat bacio u vodu. Dobio sam šansu, igram u kontinuitetu, a svi u klubu imaju velika očekivanja od mene. Nikad nije kasno. Prošla sezona je bila korektna, a verujem da ću u ovoj značajno prebaciti brojke. Znam kako se to kod nas gleda, kao „lako mu je u mađarskoj ligi“, ali uveravam vas da se ovde ozbiljan novac ulaže, svi klubovi imaju nove stadione, liga je daleko jača nego što se misli“, prenosi utiske s lica mesta 26-godišnji srpski centarfor.

O ODNOSU SA NAVIJAČIMA…

Duel Partizana i Videotiona igraće se bez prisustva navijača. Što je možda, povoljna okolnost upravo po Marka Šćepovića zbog odnosa koji je imao sa pojedincima tokom boravka u Humskoj.
Voleo bih da publika može na tribine, ali šta da se radi… Ne gledam Partizan kroz pojedince ili ljude koji su, na primer, nekad bili tu, možda i nekoliko desetina navijača… Ne, za mene je Partizan više od toga. Više od kluba. Otišli smo i Danko i Marko i ja,  odlazili su mnogi, ali Partizan je večito opstajao. I trajaće zauvek. Tako ga doživljavam“, pojasnio je emotivne niti sin čuvenog napadača Slađana i brat još jednog bivšeg centarfora, Stefana, za vreme trogodišnjeg boravka strelac 21 i asistentent za 18 golova.