Marko Nikolić ostvaruje snove – prvi put na najvećoj evropskoj sceni

Lokomotiva večeras gostuje Salcburgu u Ligi šampionaMarko Nikolić ostvaruje snove – prvi put na najvećoj evropskoj sceniMarko Nikolić (©Reuters)

Dočekan je sa avansnim omalovažavanjem, potcenjivanjem, ocenama da je čovek ispod nivoa Lokomotive pre nego što je zakoračio na tlo Moskve. Posle prvih lošijih utakmica i rezultata licitiralo se koliko će se zadržati za volanom Mašinovođa. Ali, korak po korak, strpljenjem stoika, Marko Nikolić je dogurao do ostvarenja svog velikog sna – Lige šampiona.

Iako je po godinama mlad, dug je trenerski staž za Nikolićem. Na Ligu šampiona je napadao i sa Partizanom, gde ga je zaustavio Ludogorec i sa Videotonom, gde nije uspeo da na poslednjem stepeniku prođe AEK. Ali, svi su ti rezultati bili komadić konačne preporuke da baš srpski stručnjak dobije posao u Lokomotivi.

Uspeo je da prošlu sezonu završi na drugom mestu, da obezbedi vizu za Ligu šampiona bez kvalifikacija i evo, večeras, Marko Nikolić će debitovati u Ligi šampiona. Na klupi Lokomotive, na terenu Salcburga.

Postaće Nikolić večeras sedmi srpski trener koji će učestvovati u Ligi šampiona. Pre njega himnu elitnog kupa su kraj klupe slušali Radomir Antić, Ivan Jovanović, Dušan Bajević, Slaviša Jokanović, Aleksandar Stanojević i Vladan Milojević. Neke od njih bi mogao da odmah da nadmaši, jer su nastupe u LŠ završili bez pobede…

Bio je stadion u Mocartovom gradu taličan Crvenoj zvezdi pre neku godinu, možda donese sreću i nekadašnjem treneru Partizana. A, Lokomotivi i Salcburgu će svaki bod biti zlata vredan u grupi u kojoj je Bajern apsolutni favorit, dok je Atletiko Madrid “viđen” za poziciju broj dva.

Salcburg je rival vredan svakog poštovanja. U tri poslednje sezone je prezimeo u Evropi, a na proleće 2018. je stigao do polufinala Lige Evrope. Nije tu isti trener, nije ni gro igrača, ali to ne smeta Crvenim bikovima da teraju po svom i da se nose ruku pod ruku sa najboljim klubovima Evrope.

Na klupi Salcburga je američki trener Džesi Marš, a udarna igla tima je napadač Patson Daka, koji je ove sezone već stigao da postigne 11 golova, a da za četiri asistira na samo osam odigranih utakmica. Momak iz Zambije je doveden da odmeni Erlinga Halanda i za sada to radi na dosta dobrom nivou.

U veznom redu dominiraju mladost i iskustvo. Tu je Zlatko Junuzović (33), rođeni Lozničanin, prekaljeni as sa bundesligaških terena u dresu Verdera i Dominik Soboslai, mađarski reprezentativac od 19 leta, koji će vrlo brzo biti jedan od najtraženijih igrača Evrope. A, Salcburg uvek ima kvalitet za prodaju i ne libi se da ga “utopi”, pošto mašinerija koja skautira, a potom na terenu oblikuje mlade talente radi bez greške.Red Bul Salcburg (©Reuters)Red Bul Salcburg (©Reuters)

Ima i Marko Nikolić na čemu da bazira optimizam. Lokomotiva ne igra atraktivno, nema festivala golova na njenim utakmicama, ali – pobeđuje. Četiri trijumfa zaredom je na kontu Mašinovođa u Premijer ligi Rusije i sada su na tri boda zaostatka za liderom i šampionom Zenitom. Iako je posle prvih četiri-pet kola delovalo da su se Moskovljani oprostili od borbe za titulu, taj san je ponovo živ.

Dobra okolnost za Lokose je što je Ze Luis, poslednji novajlija koji je stigao u smiraj prelaznog roka u Evropi, odmah dao doprinos u pobedi ekipe asistencijom za Krihovijaka i time ulio sebi dozu samopouzdanja pred naredne mečeve.

Često su Marka Nikolića kada je dolazio u Lokomotivu poredili sa Jurijem Sjominom, smenjenim, a legendarnim trenerom ekipe. To je poređenje trebalo da unizi ugled srpskog trenera, da se pokaže da ne može on da bude naslednik velikog Jurija. Ali, rezultati Mašinovođa u poslednja dva nastupa u Ligi šampiona ne mogu da budu na ponos ruskom treneru i Nikolić bi mogao da ih dostigne već na premijernom nastupu u elitnom evropskom kupu.

Lokomotiva je prošle sezone u grupi sa Leverkuzenom, Juventusom i takođe Atletikom iz Madrida osvojila samo tri boda. Tu pobedu je upisala u prvom kolu, kada je na Baj areni iznenadila Nemce – 2:1. Svih pet narednih mečeva je izgubila i završila kao poslednja u grupi. Inače ta pobeda je bila prva za Moskovljane u gostima u Ligi šampiona nakon punih 17 godina!

Identična situacija je bila i godinu dana ranije: Lokomotiva je bila u grupi sa Portom, Šalkeom i Galatasarajem i osvojila je samo tri boda. Pobedila je Turke kod kuće sa 2:0 i dodala pet poraza. Ostala na poslednjem mestu u grupi.

Tako da kada se pogledaju ta dva nastupa Lokosa sa Sjominom, onda Nikoliću ne bi trebalo da bude teško da dostigne, pa možda i da nadmaši bilanse ikone kluba.

Lokomotiva kreće u vožnju po Evropi, Marko Nikolić sedi za komandnom tablom.

Tekst preuzet sa portala Mozzart sport