Lutovac:Danas je talenat – brzina prilagođavanja

U profesionalnom fudbalu nema mnogo vremena za adaptiranje, danas je talenat – brzina prilagođavanja – tvrdi crno-beli univerzalac

Snaga, brzina, okretnost, izdržljivost, ubrzanje, balans…

Ukoliko ste ikad u kompjuterskoj igrici izigravali „Fudbalskog menadžera”, znate da su dobro ocenjeni s tim karakteristikama bili i te kako poželjni pri „angažovanju” bekova.

E, baš tim osobinama je „jak” Aleksandar Lutovac, kroz čitavu karijeru (i reprezentativnu) desno krilo, međutim, u situaciji kad je trener Savo Milošević za vikend protiv Inđije želeo da odmori standardnog Nemanju Miletića – desni bek?!

– Nije me iznenadila Miloševićeva prekomanda, pričali smo nekoliko dana pred utakmicu i šef me je pitao da li bih želeo da igram desnog beka – otkriva Aleksandar Lutovac, letošnji novajlija crno-belih s Banjice.

Zadovoljni ste partijom protiv zeleno-belih iz sremske ravnice?

– Zadovoljan sam, iako mi je ovo prva utakmica koju sam počeo na novoj poziciji, trebalo mi je i trebaće mi sigurno vremena da se naviknem na defanzivne zadatke i stvari sa kojima se nisam susretao igrajući na krilu. Trudio sam se da što kvalitetnije odradim sve što je stručni štab zahtevao od mene.

Trebalo vam je vremena da pohvatate kretnje neophodne za novu poziciju i ko vam je najviše pomogao?

– Naravno, većina misli da je svaka pozicija na terenu ista, nije, uopšte, tako. Krilne i bekovske pozicije su slične, međutim, ima dosta stvari na koje sam morao da se naviknem. U profesionalnom fudbalu nema mnogo vremena za adaptiranje, danas je talenat – brzina prilagođavanja.

U nekoliko situacija uspešno ste obavili zadatak zaustavivši napadače Inđije, utisak je – kao da imate pregršt utakmica na desnom beku?

– Svestan sam da je na ovoj poziciji najbitnije da ne primiš gol, sve što uradiš u napadu – plus! Otud, na prvoj utakmici pokušao sam da što bolje zatvorim prilaz svom golu. Drago mi je što sam sa saigračima uspeo u tome i siguran sam da će u budućnosti i moji napadački kvaliteti da doprinesu našim egzekucijama.

Postoje mišljenja da biste u budućnosti mogli da postanete odličan desni bek, svojevremeno je Marjan Marković, iako vezista, na sličan način dogurao čak do reprezentacije?

– Danas je veliki kvalitet biti polivalentan igrač. Zadovoljan sam što mogu da odgovorim kvalitetno na više pozicija, to mi je oduvek bio cilj. Želim više da igram i trudiću se, kao i do sada, da dajem sve od sebe na kom god mi mestu trener ukaže priliku. Spreman sam za sve izazove – da postignem gol, asistiram ili sačuvam našu mrežu. Sve mi je podjednako važno.

Tekst Sportski žurnal