Letonska Riga će morati da plati ozbiljnu sumu novca crno-belima zbog Sedrika Gogue

Telegraf sport piše…

Sedrik Gogua, 150 Derbi FK Partizan - FK Crvena zvezda 69
Foto: Marko Todorović

Možda se Sedrik Gogua nije isplatio Partizanu na terenu koliko se to od njega očekivalo, ali će crno-beli ne samo da vrate uloženih 400.000 evra u tamnoputog defanzivca, već će na njemu i da zarade.

To je svakako više nego dobra vest s obzirom na činjenicu da Partizan u minulom zimskom prelaznom roku nije mnogo zaradio od prodaje fudbalera i finansijska injekcija od Gogue će svakako dobro doći. Naravno, treba sačekati kraj procesa, jer se radi o prvostepenoj presudi i Letonci će se sigurno žaliti, pošto su od početka saradnje sa defanzivcem tvrdili da on poseduje FIFA sertifikat i da je ceo transfer realizovan po zakonu.

Sedrik Gogua na predstavljanju u Partizanu Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Te njihove tvrdnje je oborio pravni tim Partizana, koji je pred arbitražom Svetske fudbalske federacije zastupao Zoran Damjanović (vodi sve procese crno-belih u FIFA i UEFA). A verovatno i nije bilo toliko teško, pošto je fudbaler u jednom trenutku samo “nestao” iz sportskog centra, odbijajući da ispunjava ugovorne obaveze (kažnjen od strane kluba oduzimanjem procenata plate).

Riga će se sigurno boriti do granica mogućnosti i zbog činjenice da propisano obeštećenje daleko nadmašuje finansijske mogućnosti letonskog kluba. Naime, godišnji budžet Rige je oko milion evra, što znači da će morati dobro da zavuku ruku u kasu ne bi li isplatili obeštećenje Partizanu. Ipak, tvrde upućeni, FIFA u ovakvim slučajevima veoma retko menja odluke, tim pre što se letonski klub pozivao na sertifikat, koji očito Gogua nije posedovao kada je prekršio pravila i potpisao ugovor.

Gogua na meču protiv Spartaka iz Subotice Foto: partizan.rs

Sedrik Gogua je stigao u Partizan kao veliko pojačanje, perspektiva kluba i “zlatna koka” u najavi, potpisavši tog 17. januara 2016. godine paraf na četvorogodišmju saradnju. I počeo je sjajno, debijem u 150. večitom derbiju, u kome je postigao i gol za crno-bele, uz odličnu igru tokom svih 90 minuta. A napustio klub iz Humske, isključivo svojom krivicom, na “mala vrata”, označen kao nedisciplinovan, sklon alkoholu i noćnom životu, zbog čega je čak i privođen.

Oni malo upućeniji znaju da je fudbaler iz Obale Slonovače bio sklon sličnim problemima još od rane mladosti. Po dolasku iz Afrike, bio je skautiran od strane emisara Liverpula, čak je i trenirao u kampu tima sa “Enfilda”, kao izuzetno talentovan. Ipak, nije mogao da se oslobodi poroka, pa je završio u finskom SJK, gde je bez muke i mnogo profesionalizma bio najbolji defanzivac lige (nadimak “Dominator”).

Po završetku neslavne epizode u Partizanu, ruski agent Dimitri Seljuk (zastupao i Leonarda da Silvu) mu je omogućio probu u Dinamu iz Kijeva, ruskom SKA i Rostovu, ali su ga loše navike van terena ponovo sputale da se skrasi. Usledila je selidba u Rigu, a zatim i kazahstanski Kairat iz Almatija, u kome je početkom 2018. godine dobio otkaz posle samo jednog odigranog meča.

(Telegraf.rs/S.M.)