Lepo je na vrhu, ali odbrana i dalje škripi

Partizan, uprkos maksimalnom učinku na polovini takmičenja u Superligi, ima problem sa brojem primljenih poena

Prošla je tačno polovina takmičenja u prvoj fazi košarkaške Superlige Srbije, odnosno odigrano je pet kola, a Partizan s maksimalnim učinkom zauzima prvo mesto na tabeli B grupe. I dok navijačima, očekivano, posle takvog učinka rastu apetiti kako se bliži završnica sezone, vidljivo je da se crno-beli i dalje vrlo često muče sa igrom u odbrani.

O tome je govorio i trener Nenad Čanak, a o ovoj reklo bi se, manje više konstantnoj boljci, svedoči i statistika. Naime, u prvih pet utakmica Superlige, Partizan je ukupno primio 384 poena, odnosno u proseku 76,8. E sad, kada gledamo odbranu kroz brojke, jasno je i da je to napredak u odnosu na ono kako su crno-beli izgledali u Jadranskoj ligi gde je Partizan primao u proseku čak deset poena više – 86,4. Naravno, ova dva takmičenja nije moguće u potpunosti porediti jer je Jadranske liga ipak kvalitetnija. Ali upravo to je ono što može da zabrine stručni štab i pristalice crno-belih.

U prvom kolu Superlige, Partizan je od Vojvodine primio podnošljivih 67 poena, ali mu je već u sledećem meču u hali Pionir, FMP spakovao 90 poena. Samo nekoliko dana kasnije i Dinamik je ozbiljno namučio odbranu crno-belih sa 82 postignuta poena na Dorćolu. Dobar defanzivni učinak košarkaši Partizana imali su u duelu sa Vršcom (66), ali je onda opet u Pioniru primio čak 79 poena od Metalca iz Valjeva.  Uz sve dužno poštovanje prema klubovima iz Superlige, to su velike brojke za tim koji ima visoke ambicije.

Partizan je, prema rečima trenera Čanka, dosta radio na odbrani tokom mini priprema u Crnoj Gori, i tamo je bilo nekih neočekivanih poraza. Određeni napredak postoji, ali jasno je da to mora da bude još ozbiljnije ako Partizan zaista želi da se ozbiljno uključi u borbu za titulu prvaka Srbije, koja ne nosi takmičarski značaj, ali ipak jeste i dalje stvar prestiža koliko god se čelnici Superlige svojski trudili da je obesmisle i unize. Činjenica je da ima još pet utakmica do kraja ligaškog dela i početka plej-ofa, što je dovoljno vremena da se odbrana dodatno zategne. I važna stvar, kapiten Novica Veličković zbog problema sa povredom, nije još zaigrao u Superligi, a njegovo prisustvo na parketu dosta znači u odbrani.

Pored odbrane koja još nije na očekivanom nivou, a posledica je između ostalog i slabije koncentracije igrača. Partizan je pokazao da u napadu manje više stvari funkcionišu na pravi način. U proseku su u ovih pet mečeva crno-beli ubacivali 95,2 poena predvođeni pre svih Najdželom Vilijams Gosom i Vanjom Marinkovićem. A kako vreme prolazi, tako se sve više uklapa i novi centar Amida Brajma koji bi uz Đorđa Gagićapod košem trebalo da predstavlja ozbiljan adut u završnici sezone.

A upravo to je ono što je i jedino važno. Sva ova statistika neće značiti ništa kada se bude rešavalo pitanje trofeja u junu, jer jedini pravi reper kvaliteta i napretka ove ekipe Partizana mogu da budu okršaji Crvenom zvezdom.

Tekst preuzet sa portala Mozzart sport