Kvalifikacije za Ligu Evrope 2020/21 – stanje 06.07.2020.

Pre dvadesetak dana (18.06.2020.) smo, u prvom tekstu ovog leta posvećenog ovoj temi, najpre morali da se pozabavimo u tom trenutku potpuno “friškom” vešću iz Niona da je UEFA za narednu sezonu 2020/21, prouzrokovano pandemijom i pomeranjem mnogih termina, odredila potpuno drugačiji sistem kvalifikacija za oba evropska klupska takmičenja. Taj izmenjeni sistem čini od kvalifikacija za Ligu Evrope 2020/21 jedno pravo pravcato kup takmičenje u kojem će se u svakoj eliminacionoj rundi (pretkolo, 1. kolo, 2. kolo, 3. kolo i plej of) igrati samo po jedna utakmica, a pobednik će, ukoliko on ne bude poznat posle 90 minuta, biti određen nakon produžetaka i, ukoliko to bude potrebno, izvođenja jedanaesteraca.

U takvom jednom “kup-sistemu”, svakako se relativizuje značaj pozicije nosioca u bilo kom žrebu, posebno ako se zna da će žreb odrediti i domaćina svake utakmice, dakle neće nosilac u žrebu automatski imati tu privilegiju da eliminacionu utakmicu igra na svom terenu. Međutim, uprkos tome, i dalje je bolje igrati protiv kluba koja ima slabiji evropski rejting (klupski koeficijent) nego što je naš vlastiti, tako da nas utvrđivanje naše pozicije u svim žrebovima koji nas potencijalno očekuju i dalje veoma interesuje.

Partizan će kvalifikacije za Ligu Evrope 2020/21 morati da započne od 1. kola. Protivnika i mesto odigravanja utakmice ćemo saznati na žrebu 10.08.2020, a meč je na programu 27.08.2020. Sve naredne datume žrebova („Draw Date“) i odigravanja utakmica („Dates”) vidite na gornjoj fotografiji, a upala nam je u oči jedna zanimljivost, netipična za sve prethodne sezone: Ako Partizan opravda svoju ulogu ogromnog favorita (a imaće je, protiv koga god i gde god da igra u tom 1. kolu kvalifikacija), nekoliko dana nakon te utakmice ćemo, u dva uzastopna dana (31.08. i 01.09.), saznati najpre „fiksno“ ime protivnika u 2. kolu, a onda i potencijalnog protivnika u 3. kolu – odnosno par 2. kola sa čijim pobednikom bi se u 3. kolu crno-beli nadmetali za prolaz do plej ofa.

Partizan je siguran nosilac u žrebu za 1, 2. i 3. kolo kvalifikacija. U svim tim rundama bi se nadmetao protiv kluba koji ima slabiji evropski rejting od njega. Kada bi lista učesnika kvalifikacija danas bila konačna, po trenutnom stanju stvari u zemljama u kojima sezona 2019/20 još uvek traje, evo ko bi bili naši potencijalni rivali u tim kolima (sve su to nepovlašćene ekipe u žrebovima, pri čemu je za 2. i 3. kolo ovde reč o projekcijama koje podrazumevaju da su te ekipe uspešno prebrodile prethodno kolo ili kola, kao nosioci i favoriti u tim prethodnim kolima:

Kada je u pitanju položaj crno-belih u projektovanom žrebu za plej of – tu je situacija u ovom trenutku još uvek prilično neizvesna. Evo kako bi se poređali 26 učesnika plej ofa za LE kada bi zamislili da je ovog trenutka sezona 2019/20 kompletirana u celoj Evropi, da su u nastupajućoj sezoni 2020/21 sva kvalifikaciona kola pre plej ofa takođe iza nas i da su svi favoriti iz ranijih žrebova prošli dalje i stigli do žreba za plej of:

Partizan je trenutno jedno mesto „ispod crte“ (14.), odnosno ne nalazi se među 13 nosilaca ovog projektovanog žreba.

Sada se koncentrišemo na 7 država i na njihove šampionate (u nekim od tih država nam je bitan i rasplet u nacionalnim kupovima) od čijeg raspleta zavisi moguće pomeranje Partizana na gore prikazanoj listi projektovanih 26 učesnika plej ofa – kako pomeranje za jedno mesto naviše (označavaćemo simbolom „+1“, a videćete da je u Turskoj moguće i „+2“), tako i pomeranje za jedno mesto naniže (nažalost i to je još moguće, označavaćemo simbolom „-1“):

ŠVAJCARSKA (moguće „+1“):

U kvalifikacije za LE idu 2, 3. i 4. tim iz prvenstva, a nama je bitno samo to ko će postati šampion i ko time neće doći u „naše“ kvalifikacije. Trenutno, osam kola pre kraja, vrh tabele izgleda ovako: 1. St. Galen 57 bodova, 2. Jang Bojs 55, 3. Bazel 49. Odgovara nam da Jang Bojs ili Bazel (mada on sad već puno zaostaje) do kraja prestignu trenutno vodeći St. Galen (koji ima slabiji koeficijent od nas) i da jedan od njih osvoji titulu. Ako se to desi, Partizan će napredovati za jedno mesto na projektovanoj listi učesnika žreba za plej of LE.

TURSKA (moguće „+1“ ali i moguće „+2“):

Po pristupnoj listi UEFA za narednu sezonu, trebalo bi da pratimo ko će na kraju zauzeti 3. i 4. mesto u prvenstvu ove zemlje, jer ta mesta po pristupnoj listi vode u kvalifikacije za LE.

Isečak iz trenutne tabele, četiri kola pre kraja prvenstva:

2. Trabzon 58 bodova, 3. Sivas 54, 4. Galatasaraj 52, 5. Bešiktaš 50 (-1), 6. Fenerbahče 49, 7. Alanja 48.

Jači koeficijent od Partizana ima trio turskih velikana (Galatasaraj, Bešiktaš i Fenerbahče), dok su Trabzon, Sivas i Alanja sa slabijim rejtingom od našeg. Međutim, sada kreću dodatne komplikacije u praćenju raspleta u Turskoj:

Finale kupa igraju Trabzon – Alanja, a to finale će se po svemu sudeći odigrati tek nakon završetka prvenstva. Pobednik kupa ima obezbeđen direktan plasman u grupe LE.

· osvoji li kup Trabzon, onda bi u kvalifikacije za LE išli 4. i 5. sa prvenstvene tabele

· osvoji li kup Alanja, a prethodno ne uspe u prvenstvu da se popne makar do 4. mesta – ostalo bi onako kako stoji u pristupnoj listi za turske klubove, u kvalifikacije bi išli 3. i 4. iz prvenstva)

· osvoji li kup Alanja, a prethodno obezbedi sebi 4. ili čak 3. mesto u prvenstvu – u kvalifikacije za LE bi išao i klub koji je završio na 5. mestu prvenstvene tabele

Ovde međutim nije kraj „turskim zavrzlamama“: UEFA je zbog kršenja finansijskog fer pleja izbacila Trabzon iz Evrope. Turski klub se međutim u roku, do sredine juna, žalio CAS-u (međunarodnom sudu za sportsku arbitražu) u švajcarskoj Lozani i u toku ove sedmice (06/10. juli), po najavama turskih medija, treba očekivati odluku tog suda. Ukoliko žalba Trabzona bude uvažena, onda će raspodela mesta u Evropi za turske predstavnike biti onakva kakvu smo gore opisali. Međutim, ukoliko Trabzonova žalba bude odbijena, sve se onda u gornjem opisu pomera jedno mesto naniže, što bi značilo da bi u kvalifikacije za LE išli ili 4. i 5. iz prvenstva (ako kup uzme Alanja i bude u prvenstvu lošije plasirana od 5. mesta), ili bi išli čak 5. i 6. iz prvenstva (ako kup uzme Trabzon, odnosno i ako ga uzme Alanja, ali ona koja se pre toga plasirala u ligi na 4. ili čak 3. mesto).

Mi trenutno situaciju posmatramo kao da je Trabzon izbačen iz Evrope, a posmatramo ga u isto vreme i kao osvajača turskog kupa (pošto je favorit u tom finalu). U ovoj „kombinaciji“ nas interesuje ko se nalazi na 5. i 6. mestu, a to su trenutno Bešiktaš i Fenerbahče, obe ekipe koje imaju jači koeficijent od Partizana. Ovakvo stanje u Turskoj je za nas najnepovoljnije moguće, tako da u odnosu na ovakvo trenutno stanje možemo u slučaju promena redosleda ekipa na tabeli prvenstva Turske samo da napredujemo na projektovanoj listi 26 učesnika plej ofa za LE – u najboljem slučaju čak za 2 mesta naviše (ukoliko bi relevantna mesta u Turskoj zauzeli Sivas i Alanja).

RUSIJA (moguće „+1“ ali i moguće „-1“):

Po pristupnoj listi UEFA za narednu sezonu, trebalo bi da ispratimo ko će na kraju zauzeti 4. i 5. mesto u prvenstvu ove zemlje, jer ta mesta vode u kvalifikacije za LE. Međutim, rasplet u kupu Rusije bi tu mogao da dovede do pomeranja. Jedan od četiri polufinalista kupa je šampion Zenit – on igra polufinale kupa protiv Spartaka iz Moskve, pa ako prođe i njega a onda u finalu kupa osvoji trofej – tada bi 4. u prvenstvu išao direktno u grupnu fazu LE (inače je to privilegija namenjena osvajaču kupa Rusije), a u kvalifikacije za LE bi išli 5. i 6. tim iz ruskog šampionata.

Isečak iz trenutne tabele, četiri kola pre kraja prvenstva:

3. Krasnodar 45 (-1), 4. Rostov 43, 5. CSKA 43, 6. Ufa 33, 7. Spartak 32, 8. Dinamo 32 , 9. Ural 32 itd.

Jače koeficijente od Partizana imaju Krasnodar i CSKA. Trenutno dakle u obe varijante (bez obzira budu li u kvalifikacije išli 4. i 5. Ili to budu 5. i 6. na tabeli) imamo na relevantnim pozicijama jednu ekipu sa jačim (CSKA) i jednu ekipu sa slabijim koeficijentom od koeficijenta naših crno-belih (Rostov ili Ufa). Znači teoretski je u ovom trenutku u Rusiji za nas do kraja moguće i “+1” (da se popnemo za jedno mesto u projektovanoj listi 26 učesnika plej ofa za LE), ali i “-1” (da padnemo na toj listi u odnosu na njen trenutni izgled). Moguće je naravno i da sve ostane onako kako je trenutno.

UKRAJINA (moguće „-1“):

U ovoj zemlji nam se sve „vrti“ oko ove sezone jako nestabilnog Dinama iz Kijeva. On jedini od ukrajinskih klubova (ne računajući Šahtjor koji je odavno šampion) ima jači koeficijent od nas i mislili smo i nadali se da će sigurno zauzeti 2. mesto, otići u kvalifikacije za LŠ i tako nas ne ugrožavati na projektovanoj listi učesnika plej ofa za LE. Međutim, Dinamo Kijev non stop posrće u ligi, tri kola pre kraja je čak pao na tabeli ispod 2. mesta, ali ga i dalje gore nema među 26 projektovanih učesnika plej ofa za LE samo zato što je finalista kupa Ukrajine, u njemu je favorit protiv Vorskle, pa se „računa“ da će osvojiti kup i time izboriti direktan plasman u grupnu fazu LE. Finale ukrajinskog kupa je na programu već prekosutra (sreda, 08.07.) i nadamo se da će Kijevljani zaista i osvojiti taj kup, čime bi se automatski eliminisala pretnja za Partizan da kroz „dolazak“ Dinama iz Kijeva u kvalifikacije za LE naš klub dodatno padne na projektovanoj listi 26 učesnika plej ofa za LE. Ne osvoji li Dinamo Kijev kup u sredu, onda se nadamo da će u preostala tri prvenstvena kola povratiti 2. mesto na tabeli, koje je prethodnog vikenda izgubio.

ŠPANIJA (moguće „-1“):

Pratimo ko će zauzeti na kraju 7. mesto na tabeli, s obzirom da će ono voditi u kvalifikacije za LE.

Isečak iz trenutne tabele, četiri kola pre kraja prvenstva:

5. Viljareal 54 boda, 6. Hetafe 53, 7. Sosijedad 50 (-1), 8. Atletik Bilbao 48, 9. Valensija 47, 10. Granada 47 itd.

Jače keoficijente od Partizana imaju Viljareal, Atletik Bilbao i Valensija. Dakle Sosijedad nam odgovara na tom 7. mestu na kome se baš on nalazi, zbog toga i stoji gore da je u Španiji “moguće -1” (ako 7. bude na kraju neko sa jačim klupskim koeficijentom od našeg), ali…

Može se na kraju desiti da u Španiji svakako nazadujemo za jedno mesto, bez obzira na ime kluba koji će na kraju završiti na 7. mestu! Evo i zašto: Koeficijenti Hetafea, Sosijedada i Granade su takvi da oni, zbog nenastupanja ili samo neznatnog “ličnog” nastupanja u Evropi u poslednjih 5 godina, iznose trenutno punih 19,885 bodova – zahvaljujući visokom nacionalnom koeficijentu Španije. Kod ovih klubova je taj nacionalni udeo naime veći nego njihov “lični” klupski koeficijent, pa je on taj koji se računa. U isto vreme, treba znati da je čak 5 španskih ekipa u ovom trenutku još uvek u konkurenciji u Evropi (mislimo na tekuću sezonu 2019/20), igraju završnice u oba evropska klupska takmičenja i vrlo je moguće da oni do kraja sezone, svojim pobedama i remijima, toliko dignu španski nacionalni koeficijent da on na kraju bude i veći od Partizanovog klupskog koeficijenta za narednu sezonu (koji iznosi tačno 22,000 boda). Na taj način bi gore pomenuti Hetafe, Sosijedad i Granada (kao i svi ostali španski klubovi kojima se računa nacionalni koeficijent Španije) takođe bili ispred Partizana po koeficijentu, što bi značilo da rasplet u Španiji nikako ne može biti povoljan po nas, da ćemo svakako nazadovati za jedno mesto u projektovanoj listi 26 učesnika plej ofa za LE.

ENGLESKA (moguće „-1“):

Vrlo je komplikovana situacija. U kvalifikacije za LE će ići Arsenal ako osvoji liga kup (igra u polufinalu protiv Mančester Sitija, dok je drugo polufinale Mančester Junajted – Čelzi), a ako ga ne osvoji – onda će u kvalifikacije ići 7. ili 8. tim na tabeli Premijer lige. Ovo poslednje zavisi od ishoda žalbe Mančester Sitija na odluku UEFA da ga, zbog kršenja finansijskog fer pleja, izbaci na dve godine iz Evrope. Mančester Siti se žalio CAS-u i sledećeg ponedeljka 13.07. se očekuje odluka tog suda. Ako se žalba Mančester Sitija ne uvaži, pratimo ko će biti 8. na tabeli Premijer lige (kao što smo to činili na gornjoj predikciji 26 učesnika plej ofa). Ako se žalba uvaži i Mančester Siti bude nastupao u Evropi sledeće sezone, pratimo ko će biti 7. na tabeli.

Isečak iz trenutne tabele, pet kola pre kraja prvenstva:

6. Vulverhempton 52 boda, 7. Arsenal 49, 8. Šefild 48, 9. Barnli 46, 10. Totenhem 45 (-1), 11. Everton 44 (-1) itd.

Klubovi koji imaju jači koeficijent od nas i koji nam ne odgovaraju na relevantnoj poziciji (koja god da bude, 8. Ili 7.) su Arsenal i Totenhem. Istovremeno se nadamo da Arsenal neće osvojiti liga kup.

ITALIJA (moguće „-1“):

Isečak iz trenutne tabele italijanskog šampionata, osam kola pre kraja prvenstva:

5. Roma 48 bodova, 6. Napoli 48, 7. Milan 46, 8. Verona 42, 9. Bolonja 41 itd.

Situacija u Italiji je takva da će u kvalifikacije za LE ići klub koji bude završio na 6. mestu, odnosno na 7. mestu ukoliko osvajač kupa Napoli (koji je obezbedio direktno učešće u grupnoj fazi LE) bude plasiran na 5. ili 6. mestu.

Jači koeficijent od Partizana ima samo Roma (Napoli takođe, ali njega ne računamo za kvalifikacije, on se plasirao direktno u grupe). Dugo je izgledalo da Roma nikako ne može da padne sve do 7. mesta, međutim posle serije loših rezultata to je sa njom sad, na našu žalost, apsolutno moguće.

Za četiri sedmice će svi nacionalni šampionati u Evropi biti završeni (u Italiji i u Švajcarskoj je to 02.08.2020.) i tada ćemo sigurno biti još pametniji nego danas. Bude li Partizan i u tom trenutku “ispod crte” za projektovani žreb plej ofa za LE (to znači ispod 13. mesta od ukupno 26 učesnika), to još uvek ne bi značilo da ćemo i definitivno ostati “ispod crte”. Naime, kada počnu kvalifikacije u sezoni 2020/21, moguće je da neki od učesnika kvalifikacija sa jačim koeficijentom od nas bude eliminisan pre plej ofa od strane nekog autsajdera. Tu međutim dolaze u obzir samo iznenađenja u 1. i 2. kolu kvalifikacija, ali ne i u 3. kolu – s obzirom da se žreb za plej of obavlja pre odigravanja 3. kvalifikacionog kola.

Ekipe za čije bismo neuspehe u tom smislu bili zainteresovani (ako pogledamo sadašnju projekciju učesnika plej ofa) su APOEL (njegovo eventualno ispadanje u 1. ili u 2. kolu), odnosno Bazel, Kopenhagen, Volfsburg, Fenerbahče, BATE i Malme (njihovo eventualno ispadanje u za njih početnom 2. kolu). Da se igraju dvomeči, kao u prošlim sezonama, zaista bi teško bilo očekivati ispadanja ovakvih favorita, ali sada kada znamo da će se u kvalifikacijama igrati samo po jedan meč, samo 90 ili 120 minuta – ko zna, iznenađenja su u takvom sistemu takmičenja sigurno pre moguća nego u dvomečima. O tome naravno i pre svega mora da vodi računa i naš Partizan, do toga nam je svakako najviše stalo …

Novo „prolazno vreme“ na ovu temu očekujte na istom mestu za dve sedmice, u ponedeljak 20.07.2020.

Zvanični sajt FK Partizan

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *