Kosta iz Zemuna plemenitu veštinu prenosi na mlade: Osnovao besplatnu školu boksa kako bi decu sklonio sa ulice

Godinama boksuje u BK Partizan, a Radnički iz Kragujevca predstavlja u Prvoj srpskoj ligi

Mladi Kosta Kostić (25), iz Zemuna, uspešan je i nagrađivan apsolvent Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu. Osim toga, trostruki je vicešampion Srbije u boksu i trostruki prvak Beograda u poluvelter kategoriji. Nedavno je, međutim, odlučio da svoje znanje o ovoj pleminotoj veštini prenese na mlade. U grafičkoj školi na Novom Beogradu osnovao je besplatnu školu boksa za osnovce i srednjoškolce iz Beograda, da bi ih, kako kaže, sklonio sa ulice. A slogani pod kojim poziva mlade da mu se pridruže glase: “Udari džak, a ne vršnjaka” i “Jedan više u sali, jedan manje na ulici”.

Godinama Kosta boksuje u BK Partizan, a Radnički iz Kragujevca predstavlja u Prvoj srpskoj ligi. Medaljama i uspesima u plemenitom sportu, 2018. godine pridružio je i nagradu za najbolji naučnoistraživački rad iz oblasti biomedicinskih nauka. Nagrađen je za rad iz farmakologije sa toksigologijom, u kom je, kroz tromesečno istraživanje, dokazao da ulja kamilice, majčine dušice i origana imaju gotovo isto dejstvo protiv bolova kao najčešće upotrebljavani analgoantipiretici.

Pored toga što postiže izuzetne rezultate u boksu i biomedicinskim naukama, Kostina želja je da što više mladih usmeri na sport. Želi da ih udalji od negativnih uticaja iz okruženja i da im predoči sve loše strane vršnjačkog nasilja.

– Želim da se posvetim radu sa mladima – kaže nam Kosta. – Ima mnogo talentovane dece s kojom je potrebno raditi i usmeriti je na prave vrednosti. Ovom akcijom hoću da se što više dece skloni sa ulice u sale, a sve s namerom da se utiče na smanjenje i prestanak vršnjačkog nasilja. U sali su svi jednaki. Boksom se razvijaju samokontrola, smirenost i samopouzdanje, a to može mnogo da utiče na psihofizički razvoj dece i mladih. Želeo bih i da, osim dečaka, kojima je ovaj sport bliži, na treninge dođu i devojčice, s obzirom na to da je boks plemenita i poučna veština.

BOROVČANIN PODRŽAO AKCIJU

KOSTINU akciju podržao je i državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin, predsednik Bokserskog saveza Srbije, i pozvao ga na licenciranje za trenera. I momci iz rep sastava THCF su prepoznali Kostin trud. Oni planiraju da snime pesmu kojom će promovisati boks i pozvati što više dece da, umesto na ulici, počnu da provode vreme u sali.

Kosta sa najmlađim polaznikom

Tekst preuzet sa portala Večernje novosti