Kondicioni trener Partizana: Pobeda je najbolji oporavak

Pitanje je bilo jednostavno. I samo se nametnulo. Ispostavilo se da je odgovor bio još jednostavniji.

– Profesor Koprivica nas je dobro pripremio – rekao nam je Ognjen Jaramaz, kada smo ga posle utakmice protiv Darušafake pitali, otkud im snaga da 40 minuta igraju odbranu takvog intenziteta i da ostanu na nogama. Otkud im snaga da posle takve utakmice stoje u hodniku „Pionira“ i pričaju sa novinarima.

A to je bio samo početak paklene serije Partizana…

– Nadam se da ću posle Budućnosti opet moći da pohvalim profesora Koprivicu – dodao je nasmejani Jaramaz, za kraj tog razgovora.

Imao je Jaramaz, ali i svi ostali crno-beli, mnogo razloga da hvali čuvenog stručnjaka za fizičku pripremu, koji ove sezone radi sa njima.

Na tu Daršuafaku se nadovezao duel sa Crvenom zvezdom, pa samo dan posle derbija put u Bolonju, gde su crno-beli iscedili poslednji atom snage, okrenuli i pobedili Virtus. A onda izašli na megdan Budućnosti. I od nje su gubili dvocifrenom razlikom, preokrenuli i pobedili.

A tu nije kraj…

Slede dani u kome će Partizan – ako sve bude išlo očekivano i prema planu – odigrati tri utakmice za tri dana!

Mnogo je tu posla za profesora Koprivicu i njegov tim saradnika.

Zato su dani između Budućnosti i Borca izgledali malo drugačije.

Krenulo je od trčanja u šumi – u Beogradu je to Košutnjak. Posle toga je usledio i mali predah u omiljenom izletištu u srpskoj prestonici. Sledećeg dana, crno-beli su radili u teretani, posle toga imali lagani šuterski trening…

– Uvek sve dešava sa ciklusima. Ovo što smo mi sada radili je ustvari završetak prethodnog ciklusa. Znači, oporavak – objasnio je profesor Koprivica metodologiju rada.

Kako je rekao, ujedno je to priprema i obnova energije za ono što sledi, pa objasnio razlog zašto su izabrali da rade u Košutnjaku.

– Potrebno je svremena na vreme promeniti sredinu i okruženje. Jer od avgusta smo po salama i teretanama. Promena sredine uoči važnih događaja, uvek doprinosi da se oporave nervni putevi. To volim da radim. Uvek sam savetovao da se pred velika takmičenja napravi neki kontrasni trening koji može biti različito organizovan. Mi smo izabrali da to bude u šumi i veoma sam zadovoljan kako je to prošlo.

Jučerašnjim popodnevnim treningom počeo je novi ciklus.

– Imamo još do utakmice dovoljno treninga. I tu su uvek mešani zadaci. Treba da oporavite sportiste, da ih uvedete u ono što rade. A sa druge strane, ne sme biti predugačka pauza, da se ne bi izgubio oset lopte. Sve to treba kombinovati.

Zastao je, pa dodao:

– Ceo život sams se borio protiv šablona. Ne postoje šabloni prema kojima nešto može unapred da se uradi. Mora se živeti sa tim, pa onda tražiti rešenja. Nekada su ona takva da morate da birate najmanje zlo. Kad je zgusnut kalendar, onda gledate gde ćete najmanje biti oštećeni. A nekada su moguća sasvim dobra rešenja. Mada mi to vidimo tek kasnije.

Sledi Kup, veoma specifično takmičenje. Najviše zbog činjenice da se igraju tri utakmice u tri dana, a još više jer Partizan i nije baš imao sreće prilikom žreba.

– Svako takmičenje koje se igra za trofej, od svakog traži da da svoj maksimum. Nekada rasporedi ne moraju mnogo da znače. Zavisi mnogo i od toga utakmice, kako se igrači troše, na koji način se oporavljaju… Najbolji oporavak je kad pobedite. Treba igrati dobro, pobeđivati. To je ujedno i ušteda energije. A protivnici su i najbolji trening.

Zaključujući priču za klupsku televiziju, profesor Koprivica je rekao:

– Ko vam kaže da je sve bilo onako kako je planirao ili da baš ništa nije onako kao što je planirao. verovatno nije upravu. U sportu je sve promenljivo. Kao i u životu. Mi smo tu da to pratimo, regulišemo u detaljima, ali i u krupnim, strateškim idejama. I kako bude na kraju. To je draž sporta, da na kraju čekamo da li će ona poslednja lopta ući u koš. 

Izvor Sportski žurnal