Kome se žuri da udavi Partizan???

Večernje novosti pišu…

Nikom nije jasno čemu tolika žurba da se najtrofejniji srpski klub izbaci na ulicu. Kao da se zaboravlja šta je Partizan sve učinio za srpski vaterpolo i sport uopšte.

PONOS srpskog sporta poslednjih meseci preživljava najteže trenutke u svojoj bogatoj istoriji. Biser svetskog vaterpola, Partizan, primoran je da se grčevito bori za opstanak, jer mu Ustanova SC “Voždovac” poslednjih nedelja preti iseljenjem sa bazena Banjica, u kojem od njenog otvaranja, 1974. godine stvara legende ne samo našeg sporta. I to samo zbog toga što ne želi da od vlasnika postane podstanar i da zavisi od nečije dobre volje.

Nikom nije jasno čemu tolika žurba da se najtrofejniji srpski klub izbaci na ulicu. Kao da se zaboravlja šta je Partizan sve učinio za srpski vaterpolo i sport uopšte. Kao da je nebitno to što su crno-beli osvojili sedam titula prvaka Evrope, što su stvorili evropske, svetske i olimpijske šampione, što je u reprezentaciji iz Rija od 13 bilo 12 igrača koje je poniklo ili igralo na Banjici, što je selektor Dejan Savić dete Partizana. Zaboravlja se da je i danas najtrofejniji klub okosnica ne samo seniorske reprezentacije, da je pomagao brojnim srpskim klubovima…

Malo ko hoće da čuje da crno-beli žele da ispoštuju svaku sudsku odluku, ali i da su namerni da zaštite svoju imovinu. Zato sportski kažu “sačekajte” presudu Privrednog suda, koji po njihovoj tužbi treba da utvrdi pravo svojine: da li su oni titulari Banjice, koju im je još 1992. dodelila SO Savski venac, ili Opština Voždovac, posle odluke Apelacionog suda 2016. Partizan je podneo tužbu i Upravnom sudu, od koga traži da poništi rešenje gradonačelnika grada Beograda od 22. decembra prošle godine, kojim se bazeni daju USC “Voždovac” na upravljanje 20 godina.

Crno-beli su kao težak udarac svojoj borbi da sačuvaju krov nad glavom doživeli i sporazum VSS i Opštine Voždovac po kojem nacionalne selekcije dobijaju besplatne termine. Nisu tražili podršku Saveza u sporu, ali nisu ni očekivali, kako je nedavno rekao predsednik kluba Aleksandar Šoštar, ni podmetanja od svoje krovne organizacije. Zato su u crno-beloj porodici uvereni da se radi na gušenju kluba, koji je kamen temeljac srpskog vaterpola i bez koga se naša zemlja ne bi dičila brojnim evropski, svetskim i olimpijskim titulama.

Partizan je godinama u teškoj finansijskoj situaciji, i umesto da mu neko pruži ruku pomoći, dešava se suprotno. Sapliću ih na svakom koraku, nisu bili obavešteni da opštine Savski venac i Voždovac vode spor pred Apelacionim sudom. Samo im je marta ove godine na staklenim vratima, kako sami kažu, zalepljeno rešenje gradonačelnika grada da USC “Voždovac” upravlja bazenima. Od tog trenutka počinje njihova pravna borba…

TROFEJ DO TROFEJA

PARTIZAN je bio sedam puta prvak Evrope, jednom pobednik Kupa pobednika kupova, jednom osvajač Kupa LEN, dva puta se radovao Superkupu Evrope. Crno-beli u svojoj bogatoj riznici imaju i: jedan Mediteranski kup i dve Evrointer lige.

Diče se sa 29 titula prvaka država, 26 Kupa, 6 titula Zimskog prvenstva Jugoslavije, preteče Kupa. Imaju ukupno 75 trofeja.

Beograđani mogu da se pohvale da su iznedrili 24 olimpijska šampiona…