KARAKTER POBEDNIKA: Partizan trijumfom u Monaku ostao u igri za nokaut fazu Evrokupa

U Monte Karlu, gradu sreće, Partizan nije pogledala sreća na kraju meča sa Monakom (71:68), jer ga je pobedio poenom manje nego što je izgubio u Beogradu (68:72). Ali, Partizan nije ni želeo da se oslanja na taj često nepouzdani faktor, već se uzdao u sopsteni kvalitet. Odigrao je možda i najzreliju utakmicu ove sezone iz koje, po svemu prikazanom, nije mogao da mimoiđe pobednički izlaz ka kome su ga poveli Vanja Marinković, Aleks Renfro i Đorđe Gagić, a ostatak tima samouvereno pratio.

– Odigrali smo dobro u oba smera. Izgledali smo kao tim, što gradimo sve vreme, i pokazaali smo da možemo sa svima da se nosimo. Imamo kvalitet i nastavljamo da rastemo kao ekipa – sumira Đorđe Gagić, koji je sa gotovo dabl-dabl učinkom (10 p, 9sk) bio crno-beli oslonac u oba reketa, ne dozvoljavajući da to poslednje polaganje lopte koje nije prošlo kroz obruč, ni malo umanji osećaj zadovoljstva posle dobro urađenog posla. – Taj poslednji šut kasnije će možda igrati neku ulogu, ali možda i neće. Ali, da se razumemo, ne možemo celo naše izdanje svesti na to, jer tokom 40 minuta bude i grešaka, pa tako možemo da kažemo da ranije nismo promašili neke zicere, ili bolje odigrali neku odbranu, onda ne bismo sada pričali o tome. Dakle, uradili smo ono za šta smo došli u Monako – da pobedimo, a to je veoma važno za nas.

Trijumf, ali pre svega igra u Monte Karlu, pokazala je još jedan kvalitet Partizana, da nema samo na papiru dugu klupu, već i u praksi.

– Nikada niko od nas nije jurio da bude glavni igrač, već smo kao celina homogeni, do cilja, a cilj u svakom meču je pobeda, idemo zajedno, timski i puštamo da sama utakmica “izabere” ko će da bude glavni. Sada su to u jednom trenutku bili Vanja, pa Renfro, pa Pejdž. Na kraju, zbrajaju se naši poeni i najvažnije je da taj zbir bude veći od protivničkog.

Sa ovom pobedom, porasle su i aspiracije u Evrokupu. Partizan u svojim rukama drži ulaznicu za plej-of.

– Naravno da ima zadovoljstva zbog dobro odrađenog posla, ali nema euforije, jer gledamo unapred, ka sledećemo meču koji je, ma koji protivnik bio, uvek najvažniji. Unazad se okrenemo samo da vidimo da popravimo šta nismo odbro uradili i ostavimo ono što je bilo dobro, da nastavimo da se ova mlada ekipa izgradi još više.

Sledeća utakmica je sa Megom. Pobeda Partizana podvukla bi crtu između ekipa koje idu u plej-of regionalnog takmičenja i ostatka like.

– Jako važna utakmica. Neće biti lako, jer su oni dobro ukomponovan mlad tim. Uvek su bili nezgoni. Na nama će biti pritisak, ali kažem, važno je da uvek izvučemo pouke iz ranijih mečeva, odigramo kako znamo.

DVE POBEDE ZA PLEJ-OF
POENI Marinkovića s početka utakmice bili su sjajan putukaz u kom smeru treba da ide Partizan.
– Ostaje žal što nije bilo više od četiri poena razlike, ali pobeda je pobeda, bitna za nastavak borbe za prolazak u plej-of. Odigrali sjajnu odbranu tokom cele utakmice u kojoj je i bio ključ uspeha – kaže Vanja Marinković, svestan da, kako sada stvari stoje, Partizan do plej-ofa vode pobede nad Ritasom kod kuće i Albe u Berlinu, bez obzira na ostale rezultate u grupi. – Albu smo savladali u Beogradu. Biće u Berlinu jako teško. Ali, ima vremena do tog meča, idemo redom.

Tekst preuzet sa portala Večernje novosti