JSD Partizan danas puni 73 godine!

Mondo sport piše…

Pre tačno 73 godine, 4. oktobra 1945, osnovano je jedno od najtrofejnijih sportskih društava na svetu – Jugoslovensko sportsko društvo Partizan.

U početku se zvalo Fiskulturno društvo Centralnog doma jugoslovenske vojske Partizan, a 1950. usled reorganizacije Partizan dobije ime koje je sačuvao do dana današnjeg.

Među prvim sekcijama JSD Partizana počele su da funkcionišu fudbalska, atletska, košarkaška, biciklistička i teniska. JSD Partizan danas broji 27 klubova u 24 sporta.

Takođe, u crno-beloj porodici nekada su postojali skijaški i bejzbol klub, ali su oni u međuvremenu ugašeni.

Ako gledamo po rezultatima, uspesima i vrhunskim sportistima koji su branili crno-bele boje, Partizan je jedna od najuspešnijih sportskih asocijacija na svetu.

Najveći uspesi “parnog valjka” jesu titula prvaka Evrope košarkaškog kluba 1992. godine, 7 titula evropskog vaterpolo šampiona i finale Kupa evropskih šampiona 1966. godine, u kome su fudbaleri Partizana poraženi od Real Madrida sa 2:1.

Boje Partizana branili su mnogi velikani jugoslovenskog i sprskog sporta, koji su i na planetarnoj sceni ostavili neizbrisiv trag. Član teniskog kluba Partizan bio je i jedan od najboljih tenisera sveta svih vremena Novak Đoković.

Spisak asova i velemajstora sporta, kao i svih državnih i međunarodnih trofeja i priznanja partizanovaca i Partizana je podugačak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *