JOŠ NIJE KRAJ – Evroliga bira između Zenita i Partizana

Ne iz Barselone, niti Rusije, ali ni Srbije, već iz Litvanije dolazi vest da je Zenit najbliži dobijanju specijalne pozivnice Evrolige! To bi značilo da će Partizan ostati praznih ruku. 

Isti izvori navode i da je krug „favorita“ u kome su do skora bili: Zenit, Partizan, Lokomotiva Kuban, UNIKS i Darušafaka, sužen na klub iz Sankt Peterburga i srpskog vicešampiona.

Ako bi se pravile liste „za“ i „protiv“, mnogo toga je ipak na strani Partizana. Dvorana od 20.000 mesta i to puna dvorana od 20.000 mesta. Tradicija, istorija, trofeji…

Ono što, pak, Partizan nema, a Zenit ima, jeste novac. Tačnije mnogo novca. Pominju se i neki sponzorski ugovori, ali da ne ulazimo duboko u materiju, koja nije do kraja ni poznata, niti zvanična.

Ipak, činjenica je da je Evroligi odavno nije važan samo sportski deo, ta tradicija i istorija. Da je tako, Partizan bi odavno dobio „A“ licencu. A nije. Važna su „nova tržišta“, marketing… Prostor gde može da zaradi novac.

U svakom slučaju, odluka o poslednjem učesniku Evrolige za sledeću sezonu, trebalo bi da bude doneta 27. juna, na sastanku EKA u Barseloni.

Podsećamo, Evroliga će sledeće sezone brojati 18 klubova. Uz 11 vlasnika „A“ licenci (Real, Barselona, Baskonija, CSKA, Makabi, Milano, Efes, Fenerbahče, Panatinaikos, Olimpijakos, Žalgiris), u njoj će igrati još Bajern i Asvel, klubovi koji su dobili dvogodišnje licence, Himki (finalista VTB lige), Alba (finalista šampionata Nemačke), Crvena zvezda (šampion ABA lige) i Valensija (pobednik Evrokupa).

Jedno mesto ostalo je upražnjeno pošto ACB liga ove godine nije dala svog predstavnika, jer već ima četiri kluba učesnika Evrolige, pa je Evroliga odlučila da dodeli specijalnu pozivnicu.

Da li će ona stići u Humsku 1 ili otići na neko drugo mesto, biće poznato 27. juna.

Tekst preuzet sa portala Sportski žurnal