Janković: Neću da idem na silu

Sportski žurnal piše…

Za dve sezone uradio sam mnogo, učestvovao u dobrim rezultatima, ostanem li, nema problema – kaže Marko Janković

Kad bi se, kojim slučajem, pravila fudbalska predstava inspirisana naslovom kultne pozorišne „Dugo putovanje u Jevropu”, među navijačima Partizana, apropo dešavanja u dvomeču s danskim Nordsjelandom, ne bi bilo dileme kome bi poverili glavnu ulogu. Jednoglasno – Marku Jankoviću!

Cetinjanin (eto još jedne simbolike s remek-delom Stevana Koprivice), u Farumu i Beogradu, zavio je Skandinavce u crno, poviše Autokomande dovevši Grobare u stanje ekstaze: golom i sa dve asistencije. Malo li je?!

– Najvažnije: ostvarili smo dobar rezultat i ispunili primarni cilj. I to – protiv rivala za divljenje – skromno, ne stavljajući sebe u gro-plan, veli Marko Janković, nerešiva enigma za defanzivce Nordsjelanda.

Da, ali vi ste, shodno učinku za poštovanje, igrač utakmice?

– Iz kvalitetne igre ekipe uvek iskoči pojedinac. U četvrtak ih je bilo više, ako baš hoćete – ceo tim. Svi momci su bili odlični, drago mi je, naravno, što podižem formu i popunjavam kolone. Nekad ide bolje, nekad slabije, ali uvek se trudim da budem na nivou.

Partizanovcima nije svejedno, iz Turske najavljuju da vam je možda ovo bila poslednja igra u crno-belom dresu, kažu – opasno je zagrizla Bursa?

– Ne znam ništa o tome. U Partizanu sam, spremam se za naredne izazove i duele sa Bešiktašem. Da li će nešto da se dogodi u međuvremenu – ne znam.

Čini se, možda je i vreme da se ponovo otisnete preko granice, iako generalni direktor Miloš Vazura stavlja na čekanje tu opciju?

– Jeste… Nije smak sveta i ako ostanem, ali trebalo bi mnogo stvari da se poklopi pa da se ode u neki klub, posebno ako smatrate da je vašeg ranga i u kome možete da napredujete. Daleko do toga da želim da idem na silu. Ukoliko ostanem, nema nikakvih problema, daću sve od sebe, ali postoji opcija da do kraja prelaznog roka odem.

Zimus niste hteli u francuski Amijen, sad – šta bi pisalo na novčiću bačenom u fontanu?

– Neka od „Liga petice” i klub u kome bih mogao da napredujem. Ne želim da navijači pomisle da sam nerealan, već ako odlazim nek’ to bude u klub koji neguje fudbal i u kom može da se napreduje.

Ispada, prevazišli ste srpski fudbal?

– Igrač se posle nekog vremena zasiti. Dešava se i vrhunskim fudbalerima, traje određeni period. Ako ste dovoljno jaki u glavi shvatite da to samo može da vam škodi i -morate da prevaziđete krizu. Da se razumemo, sve je do vas: ako krenete da padate, teško ćete u bolju sredinu.

S druge strane, ako Partizan nadigra Bešiktaš – Liga Evrope predstavljala bi izazov?

– Nisam opterećen da moram da odem na silu. Za dve sezone u Humskoj uradio sam mnogo, učestvovao u dobrim rezultatima… Jednostavno, ostaviću trag, ispunio sam sebe, ostvario želje. Ostanem li, nema problema…

Jedno je, pak, sigurno: Marko Janković iz dvomeča s Dancima i te kako je potreban Parnom valjku!

Ranjiv je i Bešiktaš

Bešiktaš se provukao kroz „iglene uši”?

– Turci su ranjivi, videlo se u Austriji. Imamo prošlogodišnji primer protiv  Olimpijakosa, bilo je gusto, videlo se da možemo da igramo sa Grcima. Daleko od toga da ćemo da se predamo.

Prvi meč je u Beogradu?

– Plus! Tradicija pokazuje da je Partizan u grupnu fazu UEFA takmičenja uglavnom prolazio posle revanša u gostima.

Bešiktaš je oslabljen: Negredoje podigao sidro?

– Velikim klubovima jedan igrač ne znači previše. Izuzev ako nije Mesi…