Između Mančestera i Den Haga

Posle prospavane noći, utisak od sinoć još je izraženiji – Partizan je u Mančesteru bio jako daleko od pozitivnog rezultatskog ishoda. Šta više, kada je na samom početku drugog poluvremena domaćin postigao svoj treći pogodak, u mnoge navijače Partizana se sigurno uvukla zebnja da bismo mogli pretrpeti neku novu evropsku havariju kojih je, da budemo iskreni, bilo u prethodnim decenijama. Ipak, od tog momenta pa do kraja utakmice, crno-beli su se koliko-toliko pronašli na terenu, u isto vreme je i domaćin „smanjio gas“, pa nas je ta zebnja iz minuta u minut napuštala, mada je u isto vreme i nada tinjala da bi jedan pogodak u mreži Mančester Junajteda učinio krajnji rezultat još podnošljivijim. Partizan nije uspeo do kraja utakmice da ozbiljnije ugrozi gol rivala i završilo se tako kako se završilo. Krajnjem ishodu nema šta da se prigovori i vreme je da se Mančester arhivira.

Ovaj poraz nikako ne može i ne sme da izbriše opšti utisak nakon naše dosadašnje evropske kampanje da Partizan čini dobre stvari u Evropi ove sezone. Kvalifikacije za Ligu Evrope su uspešno okončane sa više nego dobrim bilansom (4-1-1, gol razlika 10:4), u grupi imamo do sada bilans od 1-1-2 sa gol razlikom 4:7 i s obzirom da se u ovom grupnom bilansu nalaze i obe utakmice protiv glavnog favorita grupe i sigurno jednog od 3-4 glavna favorita sa osvajanje ovosezonske Lige Evrope, a da šanse za prolazak grupe i dalje postoje – samo neki teški zlonamernik i/ili mrzitelj ovog kluba bi mogao ovog sekunda da govori o nekakvoj lošoj evropskoj sezoni Partizana.

Ostale su da se odigraju te dve utakmice u Den Hagu (28.11.) i na našem stadionu protiv Astane (12.12.). Teoretski grupu možemo da prođemo i sa 4 osvojena boda (sa pobedom u Holandiji i sa remijem protiv Astane, ali ne i obrnuto!), ali bi nam u tom slučaju neizostavno trebao poraz Holanđana u Mančesteru u poslednjem kolu. Realnije je prolaz očekivati sa osvojenih svih 6 bodova, jer nam je u tom slučaju dovoljno da AZ Alkmar ne pobedi na „Old Trafordu“.

Ako Partizan uspe da prođe ovu grupu, mereno sa stanovišta i situacije na današnji dan – to će biti ogroman podvig crno-belih! Zašto? Ne zato što je iko pre početka grupe sumnjao u ovu ekipu, već zato što niko od nas, ali bukvalno niko, nije mogao ni da pretpostavi da će se holandski AZ Alkmar (klub iz 4. šešira pri žrebanju grupa) pokazati tako jakim i kvalitetnim timom. Poznata je činjenica da je Partizan kroz istoriju uglavnom dobro prolazio protiv Holanđana, uostalom i protv tog istog AZ Alkmara smo pre četiri godine ostvarili duplu pobedu takođe u grupama Lige Evrope, ali ovaj današnji AZ Alkmar, to što oni zapravo igraju već jedan duži vremenski period, da ne kažemo čitave jeseni, kako u svojoj zemlji tako i u Evropi – to je jedan vrhunski evropski fudbal! Ne treba se vraćati na prvi meč odigran u Beogradu (2:2) i kukati nad „prosutim“ vođstvom i igračem više. Treba se setiti i kako je sve na terenu izgledalo u prvih pola sata, dok igrač Alkmara nije isključen, pa ako to učinimo onda će intezitet naših naknadnih i potpuno nepotrebnih žalopojki sigurno biti znatno manji. Treba gledati samo ispred sebe. Danas se nalazimo u situaciji da protiv tog i takvog protivnika moramo za dvadesetak dana da tražimo pobedu u Holandiji i ako to ostvarimo – onda Partizan zaslužuje po sletanju na aerodrom „Nikola Tesla“ one slavljeničke vodene topove i lukove preko aviona!

Daj Bože da te topove i lukove s razlogom očekujemo negde oko ponoći sa 28.11. na 29.11, pa i ne dočekamo ih iako smo im se naivni nadali, ali ni to ne bi značilo da smo grupu prošli i ponovo nakon 2017. prezimili u Evropi. Imali bismo sami obavezu i protiv Astane, ali bismo u isto vreme morali da se nadamo pomoći Mančester Junajteda, koji nikako ne bi smeo da izgubi kući protiv AZ Alkmara.

Bilo kako bilo što se tiče prolaza grupe, preostale dve utakmice u grupi svakako nose ogromnu važnost za naš klub. Do sada smo izgradili evropski koeficijent za narednu sezonu 2020/21 na nivo od tačno 19,000 bodova i trenutno smo 71. klub na rang listi UEFA.

Trenutna klupska rang lista UEFA za sezonu 2020/21

U grupi smo ostvarili u prva dva kola remi i pobedu sa kojima smo odbranili bodove dobijene za plasman u grupnu fazu i došli u situaciju da u narednim kolima podižemo naš klupski koeficijent. To nam nije pošlo za rukom u dva duela protiv glavnog favorita grupe, ali su nam preostale još dve prilike. Teoretski možemo da dignemo koeficijent i do 23,000 boda (ako ostvarimo obe pobede, s obzirom da remi donosi 1 a pobeda 2 boda za koeficijent) i ako to učinimo, pa čak iako sa tim maksimalnim bilansom ne uspemo da prođemo grupu – realne su šanse da na klupskoj rang listi UEFA ipak budemo najbolje rangirani srpski klub i za narednu sezonu 2020/21, kao što smo to NEPRESTANO još od sezone 2004/05! Puno je navijača Partizana kojima bi produžetak ove tradicije itekako značio, jer…verujte, ne bude li tako, likovaće „oni drugi“, oni koji deceniju i po čekaju da se ova tradicija sruši. Likovaće sa sve „krešendom“ većine srpskih medija, jer….znate, puno je to vremena, za 15 godina dete se i rodi, i progovori i prohoda, krene u osnovnu školu, pa je i celu završi. Eto dodatnog motiva za naše igrače da sa dve pobede do kraja grupne faze spreče rušenje jedne divne tradicije za FK Partizan.

Podizanje našeg klupskog koeficijenta je bitno i kada su u pitanju neke naredne, buduće sezone. Ne sme se zaboraviti da će u leto 2021. godine iz petogodišnjeg obračuna ispasti ona sezona 2015/16 kada je Partizan igrao grupnu fazu Lige Evrope, ostvario 3 pobede u grupi, pa ipak nesrećno ispao porazom protiv Augsburga. Tada je ipak osvojen značajan broj bodova za koeficijent (6,000 u toj sezoni) i njihovim brisanjem se značajno pogoršavaju naše startne pozicije za sezonu 2021/22. U redu, zavisiće dosta i od toga šta ćemo naredne sezone (2020/21) uraditi u Evropi, ali to ne menja na činjenici da gubimo značajne bodove iz sezone 2015/16.

Sa druge strane, borba za podizanje nacuonalnog koeficijenta Srbije, do toga da naša zemlja dođe do 15. pozicije na rang listi UEFA i time obezbedi neupredivo bolji status za naše klubove za sezonu 2021/22, kada će po prvi put (nakon sezone 1998/99, posle koje je ukinut dotadašnji Kup pobednika kupova) „krenuti“ treće evropsko klupsko takmičenje koje će se zvati UECL („UEFA Europa Conference League“) – čini se da od sinoć ta borba polako gubi svoj smisao.

Trenutna rang lista zemalja za sezonu 2021/22

Konkurencija (kiparski APOEL, škotski Seltik i Rendžers, hrvatski Dinamo, švajcarski Bazel, Jang Bojs i Lugano) redom beleži uspehe (pobede ili makar remije), osvaja bodove za svoje države, većina njih uspešno sebi krči put i ka prezimljavanju u Evropi (što bi im donelo nove prilike za skupljanje bodova), a samo neviđena nesreća Dinama (odnosno sreća ukrajinskog Šahtjora) u nadoknadi vremena utakmice u Zagrebu je sprečila da već sad recimo Hrvatska postane nedostižna za nas po pitanju jurenja 15. mesta. Naime, da je Dinamo pobedio, praktično bi bio skoro plasiran za 1/8 finala Lige šampiona, a to bi donelo punih 5,000 bonus bodova za njegov klupski (što je manje bitno u ovom kontekstu), odnosno čitavih 1,250 bodova za nacionalni koeficijent Hrvatske (što je presudno bitno u ovom kontekstu). Trenutno 15. Kipar nam beži tačno 1,000 bod, što su zapravo 2 evropske pobede jednog kluba u grupnoj fazi (ako je ta zemlja krenula u takmičenja sa četiri svoja predstavnika). Isto toliko pobeda bi nam trebalo da prestignemo i trenutno 16. Škotsku i to samo ako ni Seltik ni Rendžers više ne pobede nikoga…a oni itekako pobeđuju! Trenutno 17. Grčka nam beži samo malo više od 1 evropske pobede, ali znamo svi da će Olimpijakos ugostiti u decembru naše komšije i najverovatnije ih i savladati, posebno ukoliko taj meč bude rešavao pitanje zimovanja u Ligi Evrope. Čak i trenutno 20. Švajcarska koja je iza nas, zaostaje malo više od 2 evropske pobede nekog njihovog tima, ali ima zato čak još tri tima u takmičenju (Bazel, Jang Bojs i Lugamo, pri čemu prva dva kluba imaju realne šanse da prezime u Evropi, a ni treći nije skroz bez šansi). Situacija je dakle jako nepovoljna za Srbiju, čini se i definitivno izgubljena kada je u pitanju sezona 2021/22. Moraćemo se pomiriti sa time da ćemo u toj sezoni biti bez predstavnika u Ligi Evrope (osim eventualno šampiona zemlje, ako on ispadne iz kvalifikacija za Ligu šampiona), odnosno da ćemo imati tri tima kojima će biti omogućen start samo u novoj UECL. A u toj novoj ligi će nastupati manje „zvučni“ klubovi i tu će se, po svemu sudeći, osvajati manji broj bodova za budući koeficijent nego li u prva dva evropska klupska takmičenja. Definitivnu potvrdu ovog poslednjeg još očekujemo, ali će to najverovatnije biti tako.

Ostaje dakle bitka za zimu u Evropi u ovoj sezoni 2019/20 i za budući evropski klupski koeficijent Partizana i za njegov položaj i status na klupskoj rang listi UEFA za narednu sezonu 2020/21. Ogromni su to motivi i zato se 28.11, a onda i 12.12. očekuju sa nestrpljenjem i velikim iščekivanjem crno-bele navijačke armije.

Zvanični sajt FK Partizan