Ivica Kralj : Led na terenu, vatra u srcu – Partizane, možeš ti to!

Intervju : Mozzart sport

Ivica Kralj jedan je od golmana koji su obeležili noviju istoriju fudbalskog kluba Partizan i čovek koji je igrao i Ligu šampiona i prezimeo u Evropi sa crno-belima. Bio je akter duela sa Dnjeprom i moskovskim CSKA 2005. godine u nokaut fazi tadašnje Lige UEFA kada je Partizan poslednji put i uspeo da dođe do te faze takmičenja.

Kralj se,  uoči sutrašnjeg duela Partizana i Plzenja, u razgovoru za naš portal prisetio detalja tih utakmica od pre 13 godina, ali i ocenio kakve su sada šanse srpskih klubova u Evropi.
“To je 2005. godine bio lep uspeh, prezimeli smo u Evropi posle mnogo godina. Ali davno je bilo. Žao mi je što se to ne dešava češće, trebalo bi i Partizan i Crvena zvezda, ako ne stalno onda barem svake druge godine da postižu takve rezultate”, kazao je Kralj za MOZZART Sport.

Koja vam je sada, 13 godina kasnije, prva asocijacija kada se pomene ta sezona Partizana?
“Sećam se velike euforije koja je tada vladala među našim navijačima za duele sa Dnjeprom i moskovskim CSKA. Protiv Armejaca je u prvom meču bio zaleđen teren, a u drugoj utakmici smo propustili neke šanse pa su nas oni slomili”.

Oba duel sa ukrajinskim Dnjeprom obeležili su nenormalno vremenski uslovi. Kralj kaže da će posebno upamtiti duel na krajnjem istoku Ukrajine.
“Što se tiče Dnjepra, pamtim onaj ogroman sneg i čišćenje terena u Beogradu, a tamo u Dnjepropetrovsku nije bilo toliko snega, ali je bilo baš hladno. Ako se dobro sećam, bilo je minus sedam ili osam, a uz vetar koji je duvao celu utakmicu kao da je bilo minus 20. To je bio najhladniji meč koji sam odigrao u karijeri. Na kraju je ipak bilo toplo oko srca (ha-ha)”.

Prema njegovim rečima, pomenuta generacija fudbalera Partizana i ova današnja imaju jednu zajedničku osobinu.
“Znali smo da posle 2:2 u Beogradu, možemo u Ukrajini da napravimo dobar rezultat i prođemo dalje. Bili smo mentalno izuzetno jaki što je bilo najvažnije. A mislim da i ova generacija Partizana poseduje taj kvalitet”.

“Odita, Odita, evo Nađa, evo golaaaa! Radović 1:0, čudo se dogodilo u Dnjepru!”, rečenica je komentatora RTS-a Nedeljka Kovinjala iz prenosa meča u Dnjepru i tog 87. minuta kada je rešeno pitanje pobede Partizana.
“O, da. Onaj Miretov šut tri, četiri minuta pre kraja. Ne znam ni kako je ušla, šta je to bilo, neki spoljni felš, nešto drugo… Na kraju nije bilo ni važno. A veliki hendikep je bilo to Saletovo isključenje u finišu prvog poluvremena. Međutim, nije nam Dnjepar napravio probleme iako je imao igrača više, a mi smo čak pogodili i stativu”.

Kada je u pitanju sutrašnji protivnik crno-belih, Viktorija Plzenj, Kralj smatra da je to tim koji zaslužuje poštovanje, ne i da je se šampion Srbije plaši.
“Plzenj deluje kao ozbiljna ekipa, imaju maltene sve pobede u češkom prvenstvu, mada ih ne poznajem toliko dobro. Mora Partizan da ih poštuje, ali nikako da se plaši. Crno-beli moraju da budu svesni sopstvenog znanja i kvaliteta. A verujem da duel u Beogradu neće ništa rešiti, to je tek prvo poluvreme”.

Crno-beli su ove sezone već pokazali da umeju da se nose sa ozbiljnim rivalima u Ligi Evrope.
“Svaki meč je priča za sebe, ali verujem da bi Partizan morao da uđe u meč kao što je to bilo protiv Dinama iz Kijeva. Naravno, ne sme da mu se dogodi kao tada da padne u nastavku. Tu je i revanš meč, a ova ekipa Partizana čini se čak bolje igra na strani”.

Nekadašnji reprezentativni čuvar mreže Jugoslavije ističe i da veruje u trenerske kvalitete Miroslava Đukića.
“U svakom slučaju očekujem dobru atmosferu i da publika bude vetar u leđa. Đukić je iskusan trener, sigurno neće krenuti grlom u jagode. Svestan je činjenice da se ovaj duel igra bar 180 minuta”.

Partizan je u prošlosti imao slabe rezultate u duelima sa klubovima iz takozvane “dunavske škole fudbala” – Češke (Slavija) i Austrije (Rapid).
“Bilo je lošijih rezultata u periodu po ukidanju sankcija, ali tada smo imali ekipu i igrače koji nisu imali evropsko iskustvo. Sada je to znatno drugačije, igraju se evropski dueli, više ništa ne možete da sakrijete od protivnika”.

Kralj smatra da je jedan od problema u srpskom fudbalu to što se konstantno podcenjuje njegov kvalitet.
“Važno je da više respektujemo sebe, svoje klubove i reprezentaciju. Uostalom, ove sezone su svi napravili dobre rezultate. Klubovi su tu gde jesu, ali ako ne cenimo sebe, neće ni drugi da nas cene”.

Naš sagovornik svakako veruje da crno-beli imaju realne šanse za plasman u osminu finala Lige Evrope.
“Ja sam nepopravljivi optimista, Partizan ima šanse da prođe dalje jer je kvalitetna ekipa. Naravno, nijedan rezultata ne može da garantuje miran revanš”.

Uostalom, može da se prođe dalje i ako se izgubi kod kuće sa 1:0, pa se dobije u revanšu, kao u Partizan 2003. u Engleskoj?
“Daj ako može da bude ipak manje stresno nego protiv Njukasla. Bio bi zadovoljan i sa pobedom od 1:0, samo da se ne primi gol”, u vedrom tonu je zaključio bivši golman Partizana.

Piše: Marko Protić