Ivanka Matić predvodila košarkašice Partizana do pobede u Kupu: Novi trofej sa 39 godina

Večernje novosti

FINALNI turnir Kupa “Milan Ciga Vasojević” bio je prilika da se navijači u Banji Koviljači na jednom mestu upoznaju s talentovanim mladim nadama Crvene zvezde, Partizana 1953, Radivoja Koraća i Kraljeva. Međutim, gledaoci su dve večeri zaredom prisustvovali vrhunskoj predstavi Ivanke Matić, košarkašice sa bogatim internacionalnim i reprezentativnim iskustvom, koja je najzaslužnija što je pehar završio u vitrini crno-belih.

– Imam 39 godina, nije neka pohvala – uz osmeh je rekla Matićeva, najbolja igračica završnice Kupa. – Poslednjih nekoliko godina želim da prestanem da se bavim košarkom, pa nikako. Možda je genetika u pitanju, osećam se stvarno fenomenalno.

U polufinalu je bila jedna od najzaslužnijih za trijumf nad Koraem (71:68), u kome je učestvovala sa 18 poena, šest skokova i četiri asistencije. Nekadašnja osvajačica Evrolige dominaciju je potvrdila u meču protiv “večitog” rivala u finalu, kada je mladi tim vodila do pobede (68:61) sa dabl-dabl učinkom – 30 poena i 16 skokova, uz ukupan indeks 39.

– Hvala Loznici, koja je sjajno organizovala Kup. Posebno sam oduševljena posetom, jer je ovo retkost na ženskoj košarci. Neko mi je rekao da niko nije očekivao da ćemo da pobedimo, ali mi jesmo. Imali smo mnogo poraza od Zvezde ove i prošlih sezona – prisetila se Matićeva da je skor u tekućoj sezoni protiv crveno-belih bio 0-4. – Sada smo odgovorili na njihovu agresivnost, dobro smo taktički spremili utakmicu. Trener nam je stalno pričao da moramo da se borimo, da ne mogu da nas prolaze i lako nam daju koševe. Odgovorile smo im jako i osvojile Kup.

LIČNA KARTA
* Ime i prezime: Ivanka Matić
* Rođena: 29. maja 1979. u Vlasenici (BiH)
* Pozicija: centar
* Titule: Evroliga (Spartak Moskva 2006-2007), Prvenstvo Rusije (Spartak Moskva 2006-2007), Prvenstvo Češke (Prag, 2008-2009), Kup Srbije (Partizan 1953, 2017-2018)