Ivan Golac : Đukić je verovatno podlegao pritiscima medija

Izvor : Kurir sport

Čuveni fudbaler i trener Partizana sa internacionalnom karijerom u Velikoj Britaniji Ivan Golac zapanjen je ponašanjem i rečnikom svog nekadašnjeg učenika Miroslava Đukića.

Đukić zbog činjenice da mu se sprema otkaz u Humskoj nije birao reči kad je pričao o novinarima, rekavši da su protiv njega prethodnih dana pisani džukački i dripački tekstovi. Na kraju je i sebe nazvao dripcem koji je rođen u je*enom Štitaru, a ne u sunčanoj Valensiji.

– Bože – bila je prva reakcija Ivana Golca na Đukićeve prostakluke, a onda je nastavio:

– Đukić je bio moj igrač u Mačvi, tako da ga dobro poznajem. Iznenađen sam pošto znam kakav je bio kao igrač i kao čovek. Izuzetno vaspitan, kulturan, smiren, staložen, fin… To je ono što se događa kad počnete da se bavite trenerskim pozivom. Jer, dok igrate imate jednu obavezu i jedan posao, a to je da igrate dobro. Kao trener, imate hiljadu i jednu obavezu. Morate da uskladite mnogo toga. Verovatno je podlegao pritiscima medija.

Golac smatra da je Đukić trebalo da bude odmereniji u svojim izjavama.

– Ono što je vrlo važno i bitno za svakog trenera je da kad uđe u taj posao, onda je izložen sudu javnosti. Ima tu dobronamernih novinara, ali i onih drugih, koji se iživljavaju, provociraju, rade po nečijoj direktivi. Zato morate da se izdignete iznad situacije. Ne smete nikad dozvoliti da budete isprovocirani. Svi smo mi u trenerskoj karijeri doživljavali razne stvari. Ima nepoštenja, nečistote, svega…

Sa sportskog aspekta Miroslav Đukić ne bi trebalo da bude jedini krivac za lošu igru Partizana.

– Moj stav je uvek bio jasan, ne može trener jedini da snosi odgovornost. Ne, apsolutno ne! Nije on sam sebe tu postavio. Najlakše je da uvek ispašta trener. Imali smo situacija da neko bude šampion, pa da ga smene. Mogu da vas smene i zbog loših rezultata. Nikad ne može samo trener biti kriv i da samo on snosi konsekvence. Ali to je dobro znana politika, koja nije izmišljena danas ili juče. Ona traje decenijama. Najlakše je da optužite trenera, a onda svi ovi genijalci ostanu na svojim pozicijama i nastavljaju svoju… To je za mene nečasno i nečastivo – jasan je Golac.

Ivan Golac smatra da svaki trener mora da bude svestan u svakom trenutku svojih postupaka.

– Ponavljam, kao javna ličnost morate mnogo da vodite računa. Da budete sposobni, dovoljno snažni, inteligentni, smireni i staloženi. Da se ne spuštate na nivo kojem ne pripadate. To nas i čini različitima. Ili smo ono što je većina, ili ono što se razlikuje.

Miroslav Đukić se po Ivanu Golcu našao i na udaru ostalih čelnika kluba, pošto smatra da ne može samo on da bude na udaru javnosti.

– Kad dođeš na neko mesto prihvatiš odgovornost. I da snosiš sankcije ako sve nije kako treba. Tu nema dileme. Upiranje svih njih prstom u samo jednog je neukusno i nedostojanstveno. Nijedan trener ne može biti jedini krivac, ne samo Đukić. Da jeste, bavio bi se tenisom, boksom, ili individualnim disciplinama. Fudbal je kolektivna igra, a kolektiv podrazumeva zdravu porodicu. A to je od uprave, preko navijača do igrača i stručnog štaba.

Ivan Golac očekuje potrese u Humskoj u narednom periodu.

– Svi se vozimo istim brodom. Ili ćemo zajedno pobediti, ili potonuti. Evidentno je da brod tone. E, sad, pacovi prvi beže i pokušavaju da se spasu. To je neminovnost koja je ovde uvek bila prisutna. Da je više morala, karaktera i odgovornosti onda bi bilo drugačije. Bili bismo uspešni kao narod i dominirali u mnogim stvarima.

Ivan Golac koji je nosio dres Partizana u periodu od 1968. do 1978 i odigrao 120 utakmica u crno-belom dresu, na kraju je ukazao i na još jedan bitan segment u savremenom fudbalu koji je prisutan i u Srbiji.

– Treneri i igrači danas nemaju lojalnost i pripadnost klubu, zahvaljujući bolesnoj situaciji u svetu. Nije to samo naš trend, tako je u svetu. Danas bi svaki igrač, trener ili član uprave nešto da menja ako može i to posle šest meseci, a to ne valja – zaključio je Golac koji je vodio prvi tim Partizana u sezoni 1989/1990.

Kurir / Aleksandar Radonić

Jedan komentar

Ostavite komentar
  1. Pozdrav velikom Ivanu Golcu. Slazem se sa njim u dosta toga izrecenog ali bih se i nadovezao na njegovu izjavu o igrackoj i trenerskoj lojalnosti i pripadnosti klubu a koja je sa vremenom postala sve vise bledja i neubedljiva u vecini klubova sa ovih prostora jer su celnici i glave klubova upravo ti ljudi koji ne znaju sta je sport, ime kluba pa tek onda lojalnost i pripadnost prema klubu jer je jednostavno nemaju vec su tu samo u prolazu i po politickom zadatku. Nije bez veze ona narodna, da riba smrdi od glave a ne od repa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *