INTERVJU S VIKTOROM ŠUŠIĆEM: Od početnika do ozbiljnog kandidata za reprezentaciju za svega godinu dana

Iako u veslanju ima više nego skroman staž, daleko manji od većine svojih vršnjaka, Viktor Šušić je zahvaljujući fizičkim predispozicijama, talentu i istrajnosti za kratko vreme uspeo da uhvati priključak. Šta više, bez obzira na to što će svoju prvu sezonu juniorske karijere krenuti sa svega godinu dana treninga u ovom olimpijskom sportu po mišljenju Partizanove veslačke struke već u 2019. bi mogao da postane reprezentativac Srbije. Takođe, u Stručnom štabu su uvereni da bi, ako nastavi da se razvija i napreduje ovim ritmom, 2020. trebalo da bude jedna od glavnih juniorskih karika u zemlji. Intervju sa ovim nadarenim i svestranim mladićem koji se, kako ističe, posle višegodišnjeg sportskog lutanja potpuno našao u veslanju, počinjemo pričom o njegovim planovima na polju obrazovanja.

U koju školu ideš i kakav si đak?

Pre dve godina sam upisao Savremenu gimnaziju gde učim po nacionalnom programu. Drugi sam razred i odličan sam đak. Jedan od planova mi je da posle gimnazije, preko veslanja obezbedim sebi stipendiju za studiranje u Americi, a prva dva mesta na listi želja zauzimaju Berkli i Jejl. Međutim, ne bih bio previše razočaran i ako ne uspem u ovom naumu. U tom slučaju bi težio da upišem neki od boljih fakulteta Beogradskog univerziteta. U ovom trenutku ne znam koji će to biti budući da se još uvek tražim kada je buduća profesija u pitanju.

Zbog čega si počeo da treniraš veslanje?

Od malih nogu sam u sportu. Na mom trenažnom “meniju” bili su vaterpolo, fudbal, karate, džudo, hokej na ledu i naposletku plivanje. Nakon što sam odlučio da stavim tačku na plivačku priču nije mi prostalo mnogo opcija, s obzirom da nisam vešt u sportovima s loptom. Nekako baš u to vreme otac i ja smo gledali neko jako međunarodno veslačko takmičenje. Ovaj sport mi se svideo na prvi pogled, malo sam se podobnije raspitao o njemu i odlučio da probam. Pre oko godinu dana došao sam u Partizan i vrlo brzo shvatio da je veslanje pravi izbor, bez obzira što je, i na fizičkom i na psihološkom planu, ubedljivo najteži sport s kojim sam imao kontakt. Međutim, društvo koje imam u Partizanu je jedinstveno. Jednostavno, svi se međusobno podržavamo i svim srcem se trudimo da ispunimo sve teške zadatke treninga. Takođe, na samom takmičenju veslamo po sistemu “Svi za jednog jedan za sve”, a zajedno delimo i radost i tugu. Takav odnos sa “saigračima” iz tima nisam doživeo nigde osim u veslanju.

Šta ti je najzanimljivije na treninzima?

Kao i većini mojih drugara i drugarica i meni najviše prija kada u čamcu uvežbavamo tehiku zaveslaja i kada se pripremamo za takmičenja. Međutim, ne smetaju mi posebno ni treninzi u ergometrani. Srećan sam što sam prevazišao tremu kada radimo ergometarska testiranja koja me je do skora pratila i kočila da pokažem koliko mogu.

Koji ti je dosadašnji uspeh najdraži?

Iako sam dugo u sportu nisam imao neke značajnije uspehe, pogotovo što sve pre veslanja više trenirao zbog želje da nešto treniram, a ne zbog težnje za velikim uspesima. Sve u svemu veslanje je prvi sport koji je probudio istinski takmičarki duh u meni i nadam se da ću već predstojeće sezone početi da nižem rezultatske uspehe.

Da li imaš idola?

Kada je veslanje u pitanju fasciniran sam Novozelanđaninom Maheom Drajzdelom. Često gledam njegove trke, a uvek iznova i iznova me oduševljava način na koji se bori i “lomi” protivnike na stazi. Uostalom reč je o dvostrukom olimpijskom i petostrukom svetskom prvaku. Dok sam trenirao plivanje idol mi je bio Milorad Čavić, najuspešniji plivač u istoriji ovog sporta god nas.

Šta bi voleo da postigneš u veslanju?

Trudim se da ne gledam u daleku budućnost, a trenutno sam maksimalno fokusiran na prva dva takmičenja koja me očekuju u 2019. – Prvenstvo Srbije na ergometrima i Internacionalna regata “Croatia Open”. Cilj mi je da se na ovim takmičenjima pokažem u najboljem svetlu i da tako napravim dobru uvertiru za nastavak sezone u kojoj bi vrhunac bio ako bih uspeo da izborim svoje mesto u juniorskoj reprezentaciji za Svetsko prvenstvo. Naravno, neki najviši sportski cilj mi je učešće na olimpijskim igrama, što je uostalom san svakog mladog sportiste.

Zvanični sajt VK Partizan

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *