INTERVJU S JANOM BUGARSKI: U veslanje zbog starije sestre Maše

Iako svega šest meseci trenira veslanje, u koje je ušla bez dana bilo kakvog sportskog iskustva, Jana Bugarski je već pokazala da ima ogroman potencijal za sjajnu karijeru u ovom olimpijskom sportu. Potpunom posvećenošću na svakom treningu uz izvanredne fizičke predispozicije i talenat koji seže do neba počela je da probija trenažne standarde. Šta više po rezultatima na pojedinim testovima nadmašuje ostvaranja svoje starije sestre Maše, kadetske i juniorske reprezentativke, koje je ona postizala u njenim godinama, a zbog koje je uostalom i počela da trenira veslanje. Sve u svemu ako tandem Bugarski nastavi u da se razvija u ovom ritmu možda ćemo u skorijoj budućnosti imati priliku da gledamo prvi sestrinski srpski čamac na velikim takmičenjima. Predstavljanje Jane Bugarski, počinjemo pitanjem koje se tiče njenog trenutnog i budućeg obrazovanja.

U koju školu ideš i kakav si đak?

Idem u Osnovnu školu “Mladost” i skroz odličan sam đak. Volela bih da nakon osmoletke upišem III beogradsku gimnaziju i da postanem član bilingvalnog odeljanja, tj. da pohađam nastavu na dva jezika. Pored maternjeg želja mi je da drugi jezik bude italijanski koji već, pored engleskog, učim u osnovnoj školi i koji obožavam.

Koji su ti predmeti najomiljeniji?

Matematika i fizika su moji favoriti među predmetima. Jednostavno, sa lakoćom ih razumem, bolje od većine mojih vršnjaka, sa uživanjem rešavam zadatke i sa nestrpljenjem iščekujem da svaku narednu oblast. Redovan sam i učesnik takmičenja iz ovih predmeta. Nedavno sam na školskom takmičenju iz matematike, mom jubilarnom 20, ostvarila maksimalni učinak od 100 bodova i tako se plasirala na opštinsko takmičenje. Međutim, ove godine ću ga propustiti jer se tog dana održava Prvenstvo Srbije na ergometrima koje mi je trenutno malčice bitnije.

Zbog čega si počela da treniraš veslanje?

Starija sestra Maša je glavni “krivac” za moj početak bavljenja veslanjem. Ona je počela da trenira pre nešto više od tri godine i “zarazila” me je utiscima koje je donosila sa treninga i takmičenja. Već tada sam znala da će veslanje biti moj glavni sportski izazov i jedva sam čekala da stasam za početak. To se konačno dogodilo pre šest meseci kada sam odradila svoj prvi trening. Budući da pre veslanja nisam trenirala nijedan sport bila sam potpuno nespremna. Iako mi je na startu bilo izuzetno teško, od početka sam imala krajnje ozbiljan pristup svakom treningu i već sada sam uspela da se potpuno adaptiram na treninge i da uhvatim pravi ritam. Prezadovoljna sam zbog toga.

Šta ti je najzanimljivije na treninzima?

Ne pravim razliku između vrste treninga. Svaki mi je zanimljiv na svoj način, a sjajna stvar je što uvek radimo nešto novo. U ovom dobu godina najviše pažnje posvećujemo snazi i izdržljivosti. Iako zna da bude teško svest o tome da će se sve to isplatiti kada izađemo na vodu daje mi snagu da svaki put pružim svoj maksimum.

Koji ti je dosadašnji uspeh najdraži?

Budući da sam početnik u sportu do sada nisam imala nijedno zvanično takmičenje, tako da ću o najdražim uspesima tek razmišljati. U ovom trenutku mogu da kažem da sam izuzetno zadovoljna svojim rezultatima na trening testovima, a nadam se da ću to preneti i na takmičenja.

Da li imaš idola?

Starija sestra Maša je moj idol. Da ona nije počela da trenira veslanje veliko pitanje je da li bih se i ja upoznala sa ovim divnim sportom. Bila sam svedok koliko je izlazaka, druženja sa društvom i ostalih stvari, žrtvovala zbog treninga i takmičenja, a divim joj se zbog toga. Takođe, pored trenera i roditelja, najveća mi je podrška i moj odličan savetnik. Jedan od najboljih saveta koji sam dobila od nje i koji mi je stalno u glavi jeste da treniram pre svega zbog sebe i da se trudim da svaki sekund na treningu maksimalno iskoristim za napredak. Samo sa takvim načinom razmišljanja i pristupom mogu da idem napred u ovom teškom i zahtevnom sportu.

Šta bi volela da postigneš u veslanju?

Pošto će ovo biti moja debitantska sezona glavni cilj mi je da na, uslovno rečeno, manjim takmičenjima prikupljam iskustvo za neke veće izazove. Bila bih presrećna kada bih izborila svoje mesto u pionirskom timu za Prvenstvo Srbije u septembru. Što se dugoročnih ciljeva tiče, kao i većina mojih vršnjaka, sanjam da postanem reprezentativac Srbije i da branim boje naše zemlje na najvećim veslačkim takmičenjima, evropskim i svetskim prvenstvima i olimpijskim igrama. Svesna sam da je put do toga dug i težak, ali sam sigurna da uz maksimalno angažovanje i posvećenost nema tog cilja koji ne možeš da dosegneš.

Zvanični sajt VK Partizan

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *