Iliev: Da li nam treba Everton?

Sportski direktor Partizana Ivica Iliev otkrio da je borbenom vezisti Evertonu Luizu ponuđen novi, “unosniji” ugovor, ali da ga on odbija. Zapitao se: “Da li nam on treba, jer pravimo tim za sledeće leto?”.

Prelazni rok u Partizanu, za sada, protiče vrlo mirno.


Za sada je, kažu u klubu, planski otišlo nekoliko igrača, kako bi se rasteretio budžet, možda će još neko, a osim najavljenog beka Slobodana Uroševića, još nema dolazaka. Moguće je da će doći neko novi, bar kako kaže sportski direktor Ivica Iliev, jer postoji “nekoliko inetersantnih igrača” čija imena mediji, bar za sada, nisu “provalili”.

Ne možemo svake godine da menjamo tim. Imamo stabilan tim, koji je u svim bitnim utakmicama pokazao da ima kvalitet, imamo trenera koji je sve najveće utakmice dobio, imamo igrače koji su na najbitnijim utakmicama pokazali karakter pobednika i da zaslužuju da igraju u Partizanu“, kaže Iliev za TV Partizan, uz poruku i obećanje da će svi “dati maksimum da se klub podigne na još viši nivo”.

To znači da velikih promena neće biti. Ali, nije izvesno da će ostati dva stranca, koji su do sada bili veoma bitni za igru Partizana – Evertona Luiza i Lenadre Tavambu.

Zanimljivo je ono što je Iliev rekao o borbenom Brazilcu.

Evertonu jeste ponuđen novi ugovor, tačnije sa njim se pregovara nekoliko prethodnih meseci, ali on, za sada, neće da produži ugovor.

Kroz pitanje, Iliev je izneo i interesantno zapažanje – da li je Everton potreban Partizanu i sistemima igre koji se žele?

To je igrač kojeg sam prvog doveo u Partizan i niko neće biti tužniji od mene ako ode. Ali, pogledajmo činjenice – ugovor mu ističe za 5 meseci, suspendovan je za prvu utakmicu protiv Viktorije Plzen i ima jedan od jačih ugovora u klubu. Ponuđen mu je još unosniji ugovor. Već 6 meseci se pregovara. On voli klub i nikada, nijednog trenutka nije uslovio klub i spreman je da ostane do leta. Ali, da li nam on treba, da li da se oslonimo na njega, a imamo i sledeću godinu? Moramo da pravimo tim koji će biti spreman za sledeće kvalifikacije. Ako smo sigurni da neće ostati na leto, ne možemo onda da uigravamo tim i pravimo sistem, ako on neće ostati. Da može da igra protiv Viktorije, pa da kažemo da ostane. Ali, ne može. Ekipa će na pripremama biti uigravana bez njega. Ako bude dobar rezultat u prvoj utakmici, onda on neće igrati ni revanš. Onda se postavlja pitanje njegovog ostanka. Njegov ugovor je opterećujući za budžet i na to moramo da mislimo“, rekao je Iliev.

Naglasio je i da ima saznanja da pojedini klubovi nude Evertonu četiri puta veći ugovor nego što ga ima u Partizanu i zaključio da “ne bi bilo ni korektno prema igraču koji je sve dao Partizanu” da se insistira da ostane.

Imamo ponude nekih klubova koje nisu zanemarljive i možemo, možda, da rešimo ceo prelazni rok tim poslom“, dodaje Iliev, uz opasku: “Da sklonimo emocije sa strane, niko nema veće emocije prema njemu od mene. Ali, treba biti razuman”.

Što se tiče Tavambe, tog pritiska koji postoji sa Evertonom (ističe mu ugovor na leto), nema, ali, dodaje Iliev, postoji “situacija”.

Ljudi koji vode klub, ne vode ga slučajno. Kad vodimo posao ne vodimo se emocijama, niti navijačkom strašću. Tavamba ima 28 godina, odigrao je sezonu snova. Moramo da budemo praktični. Ako neko dođe sa maksimalnom finansijskom ponudom, ne smemo da ostanemo imuni na to. Mi isključivo živimo od prodaje igrača“, rekao je Iliev, ostavljajući, dakle, prostor da robusni napadač ipak ode ove zime.

Objasnio je i finansijsku stranu prelaznog roka.

Kad Partizan nekog proda za tri miliona, ne može nekog da kupi za te pare, ni za dva, ni za milion evra. Mi od tih para živimo. Plus smo opterećeni minusima iz prethodnih sezona. Suma je izolovan slučaj, to smo jednom uradili. To je bilo nerealno, jer smo morali da podignemo 50% onoga što smo dogovorili, bili smo prinuđeni na to, ušli smo u trku. I da ne bismo bili poraženi, želeći da pokažemo snagu i odlučnost kluba, mi smo to uradili. Da taj drugi klub nije bio u igri, Partizan to nikada ne bi uradio“.

Everton, Tavamba

Iliev kaže da Partizan namerava da “gro prelaznog roka za sledeću sezonu” uradi već tokom zime.

Želimo da napravimo jak tim, koji može da prođe Vitkoriju, ali i tim koj će se uigravati sledeće godine i imati uspeha isto koliko i ove sezone. Moramo da dovedemo igrače koji su potrebni treneru da bi napravio sistem, treba da dovedemo igrače koji odgovaraju tom kalupu”, rekao je Iliev i vratio se na temu Everton Luiz.

Zato ne smemo da se vezujemo za Evertona. Sa Evertonom možemo samo jedan sistem da igramo, ali nas ograničava u nekim idejama u kojima bi Partizan trebalo da bude fleksibilniji, još organizovaniji, lepršaviji…“.

Iliev naglašava da je odlaskom grupe od desetak igrača rasterećen budžet, ali i stvoren prostor za mlađe, jer je to jedan od pravaca kluba.

Sada imamo tim koji želimo, sa mlađim igračima koji su stasali ili stasavaju. Bili smo u nekom vakuumu, imali smo neke izgubljene generacije (u mlađim kategorijama) i nismo bili u situaciji da veći broj mlađih uvedemo u prvi tim. Sada smo u situaciji kada imamo stabilnu prvu ekipu, igrače iz Omladinske škole koji mogu da nadođu, da dobiju ozbiljniju šansu i da se rešimo jednog broja igrača koji utiču na budžet kluba”, kaže Iliev i dodaje:

O SLOBODANU UROŠEVIĆU

“Urošević je izbor Đukića i nemam ni razlog, ni pravo da sumnjam u njegov izbor. On je taj igrač koji će na toj poziciji doneti još jedan dodatni kvalitet”.

Više nećemo siliti sa dovođenjem, jer ne moramo da popunjavamo broj. Tu su sada naši mlađi igrači, možemo da dovedemo samo za određene pozicije koje su kritične. Nigde ne žurimo. Imamo ozbiljnu ekipu za evropski nivo fudbala. Podsetio bih da više od polovine tima nije prošla letnje pripreme, posle tih 6 meseci smo uigraniji, a biće još uigraniji i još bolji posle novih priprema i prihvatiće sve zamisli i ideje stručnog štaba”.

Tekst : Mondo sport