Igor Duljaj : Moj Partizan će biti moćan i u Kijevu

Blic sport

Šansa leži u tome što Vida i Mbokani neće igrati, a bez njih Dinamo nije isti tim, kao i u činjenici da im je važniji meč sa Oleksandrijom u nedelju. Bodriću Beograđane sa tribina – ističe pomoćni trener Šahtjora.

Igor Duljaj
Igor Duljaj

Fudbalere Partizana u četvrtak (19) u Kijevu čeka poslednja utakmica grupne faze Lige Evrope. Potom u ponedeljak i žreb za šesnaestinu finala, a da li će ga naš šampion dočekati kao povlašćen ili nepovlašćen, zavisiće upravo od duela sa Dinamom. Pobeda crno-belima donosi prvo mesto, svaki drugi rezultat ih ostavlja na drugom. Ima li „parni valjak” snage za tri boda u Kijevu, pitamo Igora Duljaja, nekadašnjeg ljubimca „grobara” i čoveka koji je u ukrajinskom fudbalu punih 13 godina.

– Naravno, ovaj Partizan je spreman za velike stvari – kao iz topa poručuje pomoćni trener Šahtjora. – Zaista to mislim, a evo i zašto: Prvo, Dinamo u nedelju čeka duel poslednjeg kola u našem šampionatu, a s obzirom na to da im bežimo četiri boda, kao i to da su već prošli grupu u Ligi Evrope, pitanje je s kakvim će motivom i sastavom da izađu na teren u četvrtak. Drugo, zasad se zna da Domagoj Vida i Dijumersi Mbokani sigurno neće igrati, a oni su ključni igrači u odbrani i napadu. Treće, moj Partizan čeka pozorišna atmosfera jer se utakmica igra na Olimpijskom stadionu koji prima 70.000 ljudi, a radni je dan… – podnosi raport za Blicsport Duljaj iz Ukrajine.

Ipak, brzo spušta loptu nekada neumorni vezista crno-belih, Šahtjora i Sevastopolja.

– Ne želim da neko stekne utisak da Dinamo ne zanima ova utakmica. Ne. Sigurno žele da ostanu na prvom mestu jer taj klub prosto uvek igra na pobedu. Kao, recimo, Partizan i Zvezda. Ti igrači imaju ogromno iskustvo, dugo već igraju u Evropi i znaju kako da preguraju ovakve mečeve. Napravili su i dobru uvertiru, sad su za vikend pobedili Marijupolj 5:1.

Partizan će, po svemu sudeći, dočekati u kombinovanom sastavu.

– Štopere će u odsustvu Vide verovatno igrati Kadar i Kačeridi, mada ko zna, možda i naš Pantić dobije šansu. Mbokanija će menjati Moraeš ili Besjedin, koji je isti tip igrača. Jak, zna da igra glavom, traži dugu loptu. Ipak, ako na nekog treba da se obrati pažnja, onda je to mladi Cigankov. Iako ima 19 godina, neverovatno je opasan, biće veliki igrač. Takođe i Garmaš, strašan je kada preti iz drugog plana.

Igor Duljaj
Igor Duljaj

Duljaj zna i ko bi mogao da bude džoker Partizana.

– Sviđa mi se Tavamba, ali Tošić deluje kao najopasniji. Vidi se da mu je prijao povratak, da mu koriste utakmice. Polako diže formu, hoće ga i gol, s njim je Partizan mnogo opasniji. Takođe, i Everton je odličan. Ima veliki radijus kretanja, oduzima lopte, radi sve u odbrani, voleo bih samo da pokuša da da i malo veći doprinos u napadu.

Recept za pobedu je…

– Mirno, borbeno, treba sačekati pravu šansu jer Dinamo stil neće menjati. Klasična je to škola Valerija Lobanovskog. Dobro je i što je teren dobar, neće biti snega. Kažem, Dinamu je trenutno bitnija borba za titulu, i to može biti od velike važnosti. Nadam se i da ću ja doneti sreću, bodriću crno-bele uživo sa stadiona – zaključio je Duljaj.

Na crti Gvardioli

Šahtjor, čiji je Duljaj pomoćni trener, dočekuje Mančester siti u Ligi šampiona.

– Bod nam je potreban za prolaz, ali mi idemo na sva tri. Igraćemo napadački, jer samo tako znamo. Bez obzira na to što je Siti u strašnoj formi. Gvardiola je poveo ceo tim i čeka nas spektakl. Šteta što ne igramo u Kijevu, ali će i stadion u Harkovu biti pun. Ključ je bila ona pobeda nad Napolijem u prvom kolu, sada je na nama samo da napravimo poslednji korak.

Voleo bih da prođe i Zvezda

Duljaj je za Partizan odigrao 154 utakmica, ali ima lepih reči i za večitog rivala.

– Voleo bih i da Zvezda prođe Keln zbog srpskog fudbala. Ovde u Ukrajini svi navijaju za Zoriju ili Šahtjor u Evropi, jer to svima donosi benefit. I Partizan i Zvezda imaju dobre sezone, uložili su novac i to se odmah isplati. Pratim crno-bele kad god stignem, gledao sam ih sad protiv Vojvodine, protiv Dinama, Radnika, Spartaka… I dalje sam nostalgičan.