Igor Đerić u Brestu u poteri za drugom evropskom medaljom za mlađe seniore

Zvanični sajt VK Partizan

Igor Đerić će biti jedini naš predstavnik na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine koje će 1. i 2. septembra 2018. biti održano u Brestu. Naš reprezentativac će na ovom takmičenju nastupiti u dubl skulu sa Dušanom Slavnićem iz Crvene zvezde, koji će sa “klupe” predvoditi prvi trener našeg Kluba Aleksandar Ivković. Njih trojica su u četvrtak krenuli put Belorusije gde će istog dana i u petak imati poslednje pripreme za start šampionata. U ovoj disciplini, u kojoj je Đerić lane sa Aleksandrom Beđikom postao evropski viceprvak za mlađe seniore u poljskim Krušvicama, prijavljeno je 12 čamaca. Pored srpskog dubl skula u Brestu će se za odličje boriti i posade Austrije, Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Velike Britanije, Grčke, Litvanije, Poljske, Rumunije i Rusije. Pred odlazak za Belorusiju trener Ivković je istakao da su Đerić i Slavnić dobro radili u završnim pripremama i da su spremni za sve izazove koji ih očekuju na šampionatu.

– Ova posada je kasno formirana budući da su u dubl skulu cele sezone trenirali Slavnić i Vukašin Pivač, a bilo je planirano da Đerić u Brestu nastupi u skifu. Međutim, zbog Pivačevih obaveza oko upisa na fakultet došlo je do promene tako da će dubl skul u ovom sastavu svoju prvu trku u ovom sastavu imati upravo u Belorusiju. Po nekim pokazateljima sa treninga čamac ide dobro, ali ćemo tek na licu mesta videti za koji plasman i realno ima kvalitet – kazao je Ivković, koji je lane Đerića i Beđika doveo do evropske vicešampionske titule u dubl skulu za mlađe seniore – Ove godine će konkurencija biti jača nego 2017. budući da od 12 prijavljenih posada gotovo polovina ima ogroman kvalitet.

Đerić, koji ove godine završava sa stažem u konkurenciji mlađih seniora, posade Grčke i Poljske vidi kao najozbiljnije konkurente za odličja.

– Iako se po rezultatima u ovoj sezoni najviše očekuje od Grka Kalandaridisa i Stergiakasa i Poljaka Baranskog i Sviteka koji su na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine osvojili zlato, odnosno bronzu, mislim da ima još tri-četiri čamca koji ozbiljno mogu da pomrse račun svima. Konkurencija će u svakom slučaju biti izuzetna, ali bez obzira na to mislim da plasman u finale ne bi smeo da izostane, iako će put do njega, zbog broja prijavljenih čamaca, biti nešto teži – rekao je Đerić i dodao – Trebalo je da u Bresu nastupim u skifu u kojem sam se pripremao jedno vreme. Međutim, na kraju smo Slavnić i ja seli u dubl skul, a iako nismo imali mnogo vremena za uveslavanje relativno brzo smo se uklopili, pokazavši solidne brzine na treninzima. Ostaje da se vidimo gde smo i šta smo kada krene takmičenje.

Žreb i svečano otvaranje šampionata biće održani u petak. Dan kasnije na programu su kvalifikacije i repesaži, dok je nedelja rezvervisana za polufinala i finala.