“GROBARSKE” PESME PO NOTAMA PANKA I ROKA!

Prve pesme Partizanovog juga krenule su početkom sedamdesetih godina, kada su počeli prepevi starogradskih, narodnih, zabavnih i brojnih stranih hitova.

– U to vreme Jugoslaviju je zahvatio navijački bum, a “Grobari” su prednjačili i po brojnosti i po raznolikom spektru pesama. Bio je to sušni period, bez trofeja (punih 11 godina), Partizan nije igrao ni u Evropi, ali se pesma orila sa tribina. Planetarni hit Serđa Endriga “L’arca di Nove” pevan je na jugu u verziji “Partizan i samo Partizan, najbolji je on, on je šampion” – kaže za Srpski telegraf jedan od poznatijih momaka Partizanovog juga, koji preko 30 godina ide na utakmice.

Nezaobilazna je i pesma “When the saints go marching in” (čitaj: Kada marširaju sveci).

– U sezoni 1975/76, kada je titula konačno stigla u Humsku, na JNA je pred 35.000 ljudi prepevana pesma sa tekstom “Najbolji tim, to svako zna, najbolje igra Partizan, u svakom gradu ovoga sveta nek živi crno-beli plam”. Kasnije je pevano i tim, a prošlog meseca na Old Trafordu poslednji stih izmenjen u “on neće nikada ostati sam” – dodaje on.

Na kup utakmici protiv Radničkog iz Kragujevca u septembru 1998. prvi put je zapevana i “Take ’em all” od londonskog pank benda Cock Sparrer sa tekstom: “Mi volimo i bodrimo samo jedan klub na svetu celom i pevamo svaki dan, samo napred Partizan”. Grupe JNA i GTR zaslužne su za gomilu sjajnih prepeva uglavnom pank i rok pesama od Toy Dolls i Offspring do Fit, Cock Sparrer, Angelic Upstarts, Perkele..

Osamdesetih je krenuo porast huliganizma i nacionalizma.

– Tada smo prepevali čuvenu italijansku pesmu “Bandiera Rossa”: “Hiljade grobara i huligana svoj život daće za Partizana…” – zaključio je navijač Partizana.

(U pravljenju ovog teksta pomogli su i momci sa sajta crnobelanostalgija.com.)

Himnu komponovao Kornelije Kovač

Himnu Partizana “Dok Partizan bitke bije, hej, hej, hej…” komponovao je Kornelije Bata Kovač, tekst napisao dramaturg, reditelj i novinar Slobodan Novaković, a otpevao Saša Aleks. Objavljena je na singlu 1975, a premijerno je izvedena na Partizanov 30. rođendan 1975, na meču protiv Čelika. Ključnu ulogu tekstopisca u to vreme među navijačima imao je legendarni Branislav Kuburić Kubura, autor velikog broja grobarskih pesama koje se i danas pevaju. Njegova je i “Da volim crno-bele…”, uz koju i dan-danas igrači izlaze na teren stadiona u Humskoj.

Duško Radović: Za sve se navija, Partizan se voli!

Duška Radovića mnogi pamte kao velikog partizanovca koji je nekada pisao i za Partizanov vesnik i tvorca brojnih pesama, parola… Svakako najpoznatija parola mu je “Za sve se navija, Partizan se voli”. Sredinom osamdesetih pojavila se kaseta “Pesme Partizanovog juga”, gde su se našle i brojne druge tada aktuelne pesme: “Računajte na nas” (Balašević), “Kad igra Partizan” (Teška industrija – Život je maskenbal), “Partizan se voli” (Bandiera Rossa) i mnoge druge.

“Što ja volim taj seks”

Navijačima Partizana je posebno omiljena pesma “Što ja volim taj seks”, koju je izmislio nekada jedan od viđenijih navijača Partizana Mišel. Ova pesma se redovno pevala na večitom derbiju.

“Mi smo stoka” nastala u vozu za Sarajevo

Navijači Partizana su sredinom osamdesetih, tokom putovanja vozom za Sarajevo, nekoliko puta zaustavljali voz ručnom kočnicom. Posle petog kočenja komandir policije koji je bio u vozu došao je do grobara i rekao im ljutito: “Vi niste ljudi, vi ste stoka”. Tada su fanovi crno-belih zapevali pesmu na melodiju iz Liverpula “You will never walk alone”: “Mi smo stoka, mi smo stoka kojoj nema kraja”.

“Beogradski sine, srpski narod s tobom će da gine”

– U prepevanoj pesmi Zdravka Čolića o Titu stihovi idu ovako: “Partizane, beogradski sine, mi delije za tobom idemo, srpski narod s tobom će da gine, Partizane mi ti se kunemo”, pominju se delije mnogo godina pre nastanka istoimene suparničke navijačke grupe. Na putovanju u Zagreb 1983. ta pesma doživela je prepev: “Praznik s’lazi na ulice naše, sve delije u Zagreb idemo, srpske kame svi neka se plaše, Partizane, mi ti se kunemo”. Pevalo se i “izađite na balkone, pozdravite šampione, izađite na terasu, pozdravite srpsku rasu” – kaže navijač Partizana.

Bend JNA peva samo o Partizanu

Bend JNA je ceo svoj rad posvetila samo Partizanu i održala brojne nastupe širom Srbije, Republike Srpske, ali i inostranstvu. Nastupala je na stadionu u Humskoj nekoliko puta, kao i u Hali sportova na Novom Beogradu.

Tekst preuzet sa portala Republika.rs