Gde su, šta rade crno-bele legende iz 1992?

Na današnji dan pre 27 godina, Partizan je u Istanbulu došao do evropske titule u košarci

Foto ilustracija: Nikola Jovanović/MN Press

KK Partizan je najsvetliju tačku istorije ispisao na današnji dan 1992. godine, pobedom nad Huventudom u finalu Evrolige.

Aleksandar Đorđević je začinio istanbulsku noć trojkom koja je bila najava mnogih dalekometnih koševa koji su rešavali mečeve i titule, naročito su bile slatke one u reprezentativnom dresu.

– Ostvario mi se dečački san! Kao deca, igrajući u dvorištima škola, na betonu, mnogo puta smo zamišljali baš takve utakmice – vreme ističe, a ti treba da pogodiš poslednji poen, svi su na nogama, drama je na vrhuncu. Srećan sam čovek, jer se meni taj san ispunio. Nikada se nisam osećao bolje nego tada – znao je da kaže Sale mnogo puta.

Taj koš je Saletu promenio karijeru, a mnogima je upravo titula iz Istanbula najblistaviji momenat. Generacija se rasula, Željko Obradović je ovom titulom najavio da kreće era najtrofejnijeg evropskog trenera u istoriji, a mnogi njegovi izabranici su i dalje u Partizanu – evo i kakvi su aktuelni životni putevi aktera utakmice sa Huventudom.

Foto: MN Press

ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ

Selektor Orlova, ostvaren kao trener na reprezentativnom planu, sa želom da podigne i Virtus Bolonju iz pepela. Nekadašnji velikan sada posrće, a Sale se suočio sa nedisciplinom posle poraza, kada su pojedini igrači otišli na žurku.

Sa reprezentacijom Srbije sanja svetsko zlato, a upravo je košarkašima ulio pobednički mentalitet kakav je skovao 1992. čuvenom trojkom.

Foto: MN Press

PREDRAG DANILOVIĆ

Zajedno sa Saletom je na velikom zadatku da ostvari veliki rezultat na Mundobasketu u Kini, kao predsednik KSS. Ime i reputacija iz igračkih dana su takvi da je i suvišno trošiti reči o tome kakav uticaj ima.

Inače, poznato je da su Đorđević i Danilović imali nesuglasice u to slavno doba, što su kao velikani umeli da izglade na putu do trona Evrope.

Foto: MN Press

NIKOLA LONČAR

Igračku karijeru je gradio u Španiji, gde je nedavno bio i veoma cenjeni stručni televizijski konsultant. Taj unosan posao je ostavio kako bi Partizanu pomogao da se podigne, kao sportski direktor.

Zanimljivo je i da je Lončar igrao za Huventud u sezoni 1998-1999, nosio je dres Reala i Makabija, Estudijantesa i Armanija, još nekoliko klubova je predstavljao, ali nigde nije bio uspešan kao u Partizanu – Evroliga, dve titule i tri Kupa.

Foto: MN Press

MLAĐAN ŠILOBAD

Mlađan Šilobad je jedan od simbola dugovečnosti u klubu. Sa pozicije izvršnog direktora učestvovao je ove godine u vrlo turbulentnoj sezoni, njegovo iskustvo u rukovodećem korpusu kluba je od velikog značaja za sistem Partizana koji se u ovom trenutku učvršćuje. Vojnik je Partizana, neko ko zna kako “diše” klub i u kom pravcu bi ga trebalo usmeriti

Foto: MN Press

ZORAN STEVANOVIĆ I VLADIMIR DRAGUTINOVIĆ

Nekadašnji as je još jedan od igrača koji su se našli u klubu na novom zadatku, ovaj put u ulozi direktora omladinske škole.

Foto: MN Press

Dragutinović ima slična zaduženja, kao direktor mlađih kategorija, a na ovu poziciju došao je iz agencije BDA, gde je bio direktor za Srbiju.

ŽELJKO REBRAČA

Posle igračke košarkaške karijere se nije posvetio igri pod obručima, za razliku od saigrača iz slavne 1992. U rodnom Somboru je pokušao da pokrene privatni biznis i nije se proslavio.

Sa uživanjem prati igre sina, koji na američkom kontinentu pruža obećavajuće partije.

Foto: MN Press

SLAVIŠA KOPRIVICA

Nema ga dugo u javnosti, potpuno se povukao, a poput Rebrače, može da se ponosi dečakom za primer – sin Balša je talenat kome se predviđa velika karijera.

Foto: MN Press

IVO NAKIĆ

Deo je agencije BDA, koju predvodi Rade Filipović, nekadašnji Partizanov kondicioni trener koji se u Americi pronašao u agentskim vodama. Fokusiran je na hrvatsku košarkašku scenu, a takođe ima sina za ponos – Mario je već dugo u Realu, a prve korake napravio je u Mladosti iz Zemuna, zatim i crno-belima.

Partizan – Huventud 71:70 (40:30)

PARTIZAN: Danilović 25, Đorđević 23, Stevanović 6, Nakić 5, Koprivica 4, Šilobad 4, Dragutinović 2, Lončar 2, Rebrača. Trener: Željko Obradović.

HUVENTUD: Prisli 20, Tomas Đofreza 18, Viljakampa 13, Rafael Đofreza 8, Morales 6, Tompson 5, Pardo, Ruf. Trener: Lolo Sainc.

Tekst Telegraf sport