FRANCUZI UTIŠALI PIONIR

Pune tribine dvorane Pionir dočekale su Monako, ali Partizan nije uspeo da veže i četvrti pobedu u svim takmičenjima. Gostujući tim je pokazao da ima kvalitet, iskustvo i da može da igra u atmosferi Pionira pa je posle Crvene zvezde i Partizan morao da položi oružje pred košarkašima Saše Filipovskog u okviru trećeg kola Evrokupa – 68:72 . Krenulo je naopako, tako se i nastavilo, na kraju i završilo. Partizan je propustio priliku da napravi veliki korak ka četvrtfinalu, ali imaće crno-beli još šansi.

Bila je šansa da se crno-beli vrate u poslednjih 10 minuta kada su na krilima Alekseja Nikolića i Džoka Lendejla  spustili razliku ispod 10 poena razlike. Nidam je dao trojku, potom je Pejdž uzvratio, ali crno-beeli nisu imali snage za potpun  preokret. Usledio je još jedan koš Nidama i tu je bio kraj.

Od samog starta su Kneževi pokazali da imaju mirnoću u igri, da dobro kontrolišu ritam igre, dok se Partizan mučio pri šutu za tri poena i u prvih 20 minuta šutirao 2/16 za tri poena što je nedopustivo. Zato su gosti i otišli na odmor s 14 poena prednosti. Na kraju i uspeli da slave.

Partizan posle ovog meča ima skor 1-2 i u narednoj utakmici gostuje upravo Monaku.

Odmah na početku gostujući tim je pokazao koliko je brza i nezgodna ekipa pa je preko Robinsonastigao do lakih poena iz tranzicije,  ali i sa a distance, dok je Partizan meč otvorio sa tri promašene trojke. Nikola Janković  je dobro  otvorio meč ispod koša i držao rezultatski egal. Odlično se kretao kroz reket bez lopte i koristio prilike.

Crno-beli su imali problema u organizaciji napada kada na parket nije bilo Renfroa, a gosti su igrali dobro, pogodili šuteve spolja i došli do inicijalne prednosti od posle trojke Gladira 19:10. Dvojka Robinsona u poslednjoj sekundi  prve četvrtine samo je zaokružilo vrlo lošu otvarajuću četvrtinu crno-belih.

Monako je igrao odličnu odbranu na startu druge deonice, jako su teško crno-beli prolazili do koša, a šut za tri je u jednom momentu bio užasnih 1/10! Samo četiri poena zaostatka (17:21) u tom momentu je bilo odlično za Parizan u odnosu na pomenuti podatak.

Generalno se utisak iz prvih 20 minuta odnosi na ogroman broj promašenih šuteva za tri poena (2/16), na zrelu igru Pola Lakomba, generalno Monaka, koji je otišao na odmor s 14 poena prednosti (40:26). Uz kontrolu skoka.  Morao je Partizan nešto drastično da promeni kako bi u nastavku došao do preokreta. Jako, jako slaba igra je to bila u prvih 20 minuta.

Očekivala se reakcija crno-belih  u nastavku, posebno  u trećoj deonici…

Ipak, crno-beli su nastavili sa smušenom igrom, kao da im pauza nije nimalo pomogla da nešto promene. Ritam je bio isti kao i u prvom delu igre pa su gosti stigli i do 21 poena prednosti 33:54. Nekako je i nastavak igre bio poput duplikata prvog dela.

Moralo je da se dogodi čudo pa da Partizan dobije ovaj meč.  Delovalo je d da mogu crno-beli, ali ipak ne dešavaju se preokreti svaki dan.

PARTIZAN – MONAKO 68:72
/13:21, 13:19, 12:14, 30:18/

Dvora​na: Aleksandar Nikolić;
Gledalaca: 6.500;
Sudije: Boris Rižik, Robert Viklicki, Amit Balak.

PARTIZAN: N. Janković 12, Pejdž 8, Si 6, Marinković – (0/6), Gegić -, Veličković -, Zagorac 7, Renfro – (0/9), S. Janković 5, Lendejl 14 (7sk), Gagić -, Nikolić 16 (5as).

MONAKO: L. Džons -, Beri -, Nidam 10, Lakomb 12 (6as), Gladir 6, Kikanović 9, Lubaki -, Dž. Džons 16 (11sk), Robinson 8, Bakner 11 (7sk), Žozef -.