Drugi pišu :“KALINIĆ IMA PRAVO DA MISLI, HAJKA JE GLUPOST” Duško Vujošević stao u odbranu reprezentativca

Proslavljeni trofejni trener Duško Vujošević u razgovoru za “Blic” kaže da mu nije jasna hajka na košarkaša Nikolu Kalinića koji je izneo neutralno mišljenje da se problem Kosova mora što pre rešiti.

– Smatram da tu svako ima pravo na svoje mišljenje. Tema je jako bitna, pogotovo što to treba sagledavati u kontekstu što se često puta nečiji privatni interesi plasiraju kao državni interesi. Da neko svoja obećanja ili predobećanja s kojima je došao na vlast mora da ispuni, pa to pakuje kao da je to svima nama interes. Tema je delikatna i teška i ne treba se lako mešati, ali smatram da javne ličnosti treba da iznose svoje mišljenje o toj temi i da ne treba da snose posledice bez obzira na to kakvo je to mišljenje i hajka na Kalinića koji je dao neutralnu ocenu da sporno pitanje Kosova treba privoditi kraju nema ni logike ni osnova – kaže bez uvijanja Vujošević.

Proslavljeni trener kaže da Kalinić sigurno nije veliki stručnjak, ali da je hajka neopravdana.

– On se dečko bavi sportom i sigurno nije veliki stručnjak za državna pitanja i geostrategiju, međutim, u okviru nekih svojih interesovanja on je izneo mišljenje i ne vidim razlog da se pravi hajka. I sad se sećam kakva je hajka napravljena na Novaka Đokovića u momentu kada je rekao da navija za reprezentaciju Hrvatske jer su oni navijali za njega na Vimbldonu. Glupo je stavljati u toploga zeca čoveka koji je pošteno i jasno izneo svoje mišljenje o nečemu – tvrdi Dule.

On kaže da je hteo i da reaguje na slučaj Đoković, ali je pomislio: “Dokle ja više da istrčavam”.

Zašto Srbija nije spremna na različita mišljenja, pitamo Vujoševića.

– Zato što je takva atmosfera i zato što nismo na tom civilizacijskom nivou, zato što ne postoje razvijene institucije, nego se one narušavaju. Gaji se nacionalizam i funkcija ovih političara se svodi u “zaštitu” tuđeg nekakvog nacionalizma. Ušlo se u jednu bolesnu igru skretanja pažnje na najgori mogući način, pitanje je samo kad će se izgubiti kontrola od onih koji tu igru vode – objašnjava Vujošević.

Intervju koji je digao prašinu u javnosti

Danas je problem da neko ko nije političar iznese društveno angažovani stav. To se odnosi i na trenere, igrače, glumce i književnike.

– Danas biti vrhunski trener zahteva veće sposobnosti nego biti ministar, pogotovo ministar u ovoj vladi. A na pitanje zašto, zato što pokušavaju da naprave od bavljenja politikom kao da je to nešto što je rezervisano i monopol samo onih koji se profesionalno bave politikom i to je jedino u čemu se slažem sa Sergejem. Ko je završio fakultet za politiku. Ako je Fakultet političkih nauka nešto najbliže tome, da li je to završio Milošević, da li je to završio posle njega Đinđić, Živković, Tadić, da li je to završio Saša (Vučić, prim. aut.). On je završio Pravni fakultet. Prema tome, sigurno da ne postoji neko obrazovanje specifično, nego to obrazovanje mora da bude jako široko i čovek mora da ima talenat za to i svako ima pravo, pa rekao bih i obavezu da iznese svoje mišljenje o tako važnom pitanju kao što je dalji status Kosova.

Hajde da rešimo taj problem

– Hajde da rešimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje. Kosovski boj je bio pre 600 godina, a već dosta decenija to nije naša teritorija, neka me isprave stariji i pametniji ako grešim. Niko ne živi od prošlosti i što se pre pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bolje će nam biti. Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili, imali smo svetlih momenata u prošlosti, ali moramo da se pomirimo s tim da smo sada mala i nebitna tačka na ogromnoj mapi sveta – rekao je Kalinić.

Autonomija ili konfederacija

– Moje mišljenje je da ne treba olako razmišljati na tu temu i plašim se da Kosovo, ako bi se lako dalo, da bi to možda bio uvod u dalje rasparčavanje Srbije. Ja sam neko ko smatra da Albanci treba da dobiju najširu moguću autonomiju, da se napravi ako treba i konfederacija neka, nisam stručnjak za ta državna uređenja, ali nisam za davanje nečega svoga na takav način. Uostalom, ako naša saglasnost nije važna, ne znam zašto se na njoj toliko insistira – kaže Vujošević.

Tekst preuzet sa portala Blic

Autor :Vladan Tegeltija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *