Drama u Austriji za radost u Humskoj: Rapid dobio, pa tugovao, Partizan je nosilac

Crno-beli i dalje uživaju status povlašćenog tima do kraja kvalifikacija

Red loših, pa red dobrih vesti za Partizan. Posle odluke o administrativnom izbacivanju Mehelena iz društva najboljih belgijskih klubova i zabrane učešća u međunarodnim takmičenjima, zbog koje je pao za jedno mesto (potisnuo ga Gent), lepe informacije stižu za crno-bele iz Austrije, pošto je poslednju ulaznicu za plasman u kvalifikaicje za Ligu Evrope zgrabio Šturm.

Tim iz Graca odbranio je prednost stečenu u Beču pre nekoliko dana (2:1) i uprkos porazu (0:1) ušunjao se u eliminacione borbe za drugo po važnosti UEFA takmičenje. I to posle prave drame. Sastav trenera Romana Mehliha bukvalno je preživeo 95 minuta, a da ni sam ne zna kako. Rapid je u revanšu plej-ofa bio bolji rival, trudio se iz sve snage da se iskupi za kiks na svom stadionu, uspeo da povede autogolom Lukasa Špendlhoferau 43. minutu i delovalo je da je sposoban da napravi preokret, da makar stigne do produžetaka.

Ređali su se opasni napadi, imali su zeleno-beli više od igre, pretili na različite načine, uveravali da su u jednom trenutku zakinuti za jedanaesterac, međutim, do drugog gola nisu mogli. Štaviše, najbolju šansu u drugom poluvremenu propustio je Šturm, tako što je rezervnom napadaču Ezeu zicer za pet metara, posle kontre, odbranio golman Ričard Šterbinger.

Šturm ide u kvalifikacije za Ligu Evrope od drugog kola, a to samim tim znači da je Partizan ostao na 13, poslednjem, mestu projektovanih nosilaca u plej-ofu. Podsetimo, crno-beli su „zakucani“ na povlašćenoj strani žreba u drugom i trećem kvalifikacionom kolu (prvo preskaču). Da bi tu ostali i na poslednjoj stepenici do grupne faze potrebno je da Fudbalski savez Turske potvrdi da je Trabzon učesnik kvalifikacija, iako je bio pod istragom zbog navodnog kršenja pravila o finansijskom fer-pleju. Čelnici Trabzona se ponašaju kao da je sve u redu, čak su i pojačanja počeli da dovode, tako da…

Ako tim iz grada sa obala Crnog mora, pak, ostane bez evro-vize u kvalifikacije će Fenerbhače, koji ima bolji koeficijent od beogradskog kluba, pa bi Partizanu, u tom slučaju, za mesto povlašćenog bilo potrebno da neko od nosilaca ispadne u prva dva kola.

Naravno, sve pod pretposatvkom da crno-beli formiraju tim koji će doći u poziciju da se bori za grupnu fazu.

Tekst preuzet sa portala Mozzart sport