Đukić: I kada mi viču da sam najgori, ja klimnem glavom, znam gde sam… Igrači jedni drugima viču bravo doktore, bravo majstore, niko nije rekao bravo radniče…

Partizan je prvi deo sezone u Super ligi Srbije završio na drugom mestu na tabeli, s devet bodova manje od Crvene zvezde, a izborio se za plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope kao drugi u grupi

Trener fudbalera Partizana Miroslav Đukić rekao je danas da je zadovoljan prvim delom sezone, da veruje da će u nastavku biti bolje i da se ne kaje što se vratio u srpski fudbal.

– Ne kajem se što sam se vratio. Ja sam borac. To pričam i igračima: ‘Kada vam govore da ste najgori, verujte u sebe’. Ja sam kao ličnost dosta uravnotežen. Posle pobede nad Videotonom svi su govorili da sam majstor. U redu, ja znam gde sam. I kada mi viču da sam najgori, ja klimnem glavom. Znam gde sam. Uvek sam u životu znao gde mi je mesto, ne talasam puno, verujem u sebe i svoj rad – rekao je Đukić novinarima na stadionu Partizana.

Partizan je prvi deo sezone u Super ligi Srbije završio na drugom mestu na tabeli, s devet bodova manje od Crvene zvezde, a izborio se za plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope kao drugi u grupi.

– Ekipa je dobro odradila polusezonu. Plasirali smo se u nokaut fazu Lige Evropa, odigrali odlično to takmičenje. U domaćoj ligi smo na drugoj poziciji sa devet bodova zaostatka iza Zvezde. Ne možemo da budemo zadovolji rezultatima u ligi, jer mislim da možemo mnogo bolje. Sve je to proces, imamo veliki prostor za napredak i sigurno da će ekipa napredovati – rekao je Đukić.

Sumirajući polusezonu, Đukić je naveo da tim još nije dostigao nivo igre koji očekuje, ali da veruje da će naredne godine crno-beli igrati “mnogo bolji i tečniji fudbal”.

Đukić je naveo da ekipa mora da napreduje i u odbrani.

– Kad se žalim na odbranu, žalim se na odbrambeni sistem ekipe. Mi smo ekipa, kad se ne branimo dobro, ne branimo se kao tim. I u tom aspektu moramo da napredujemo. Odbrana je bitna za sve ekipe, ako izuzmete Barselonu ili Real koji mogu da prime tri, a daju četiri. Mi to ne možemo. Mi moramo iz nule da tražimo pobedu. Ne možemo da primimo tri gola, kao protiv Dinama. To je nemoguće da se pobedi. Mi moramo i čvrste defanzive da tražimo pobedu.

Najskuplje pojačanje Partizana u letnjem prelaznom roku bio je Sejduba Suma, ali on još nije pokazao šta i koliko ume.

– On je došao totalno nespreman fizički. Pokušavali smo da mu popravimo fizičku spremu, ali je imao i povrede… Došao je iz slovačke lige kao igrač poteza, došao kod nas i počeo da shvata da će morati da radi sa ekipom i da neće moći da živi od poteza. Mi smo imali Bebeta. On postigne 20 golova, ali ne trči. I šta ćemo mi sa Bebetom? Ništa, ti se postavi ovde, a mi ćemo da trčimo. I Mesi pretrči kao golman, ali daje po 60 golova. Međutim, ako ne radiš ni ovo ni ono, nešto ne štima. Ako ne postižeš golove, moraš i ti da trčiš. Ašov u ruke, pa da svi riljamo – dodao je trener Partizana.

On je istakao da pokušava da objasni igračima da nije “majstor” samo onaj ko napravi dobar potez.

– U svetu vidim dva majstora, koji ne moraju da trče, svi ostali moraju da rade. Pokušavam to da objasnim igračima. Oni jedni drugima viču ‘bravo doktore’, ‘bravo majstore’, niko nije rekao ‘bravo radniče’. Postoji mišljenje da je onaj ko napravi neki dobar potez majstor. Ne možete da živite od toga. Ako mislite da igrate ozbiljan fudbal, da vas neko kupi, morate da radite 90 minuta i u nekom minutu se pojavi ta majstorija.

Đukić je rekao da igrači shvataju da bez rada nema ništa.

– U njihovim glavama je ‘pa, neće valjda doći ovde’. E, baš hoće! I primiš gol kad nisi bio tu gde sam ti rekao. Kod nas je majstor onaj ko proturi dva puta kroz noge. Ja sam uspeo nešto u fudbalu, ali zato što sam bio radnik – rekao je Đukić.

Trener Partizana je potom naveo da je u suštini problem ceo sistem vrednosti.

– Kod nas se priča: ‘Ne zna ništa ko som, samo radi’. A, za one koji ništa nisu uradili se kaže da su majstori. Onog ko radi mi smo obezvredili. Mi moramo te sisteme vrednosti da menjamo. Mi ne kažemo za nekog da je prevarant, već da je ‘namazan’, ‘inteligentan’, ‘sposoban’, a ovaj što radi on je ‘indijanac’. Pokušavam da usadim taj mentalitet ekipi.

Tekst : Sportski žurnal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *