Derbi dinamit – može li Mirković da prenese pelcer na igrače?

Zoran Bata Mirković debitovaće narednog vikenda kao trener u Večitom derbiju, svetkovini srpskog fudbala u kojoj je čak 18 puta učestvovao kao igrač Partizana. Dok je nosio kopačke i špartao zelenim pravougaonikom Mirković je bio poznat kao beskompromisni borac koji je uvek i na svakom mestu bio spreman da poturi nogu, neretko i glavu tamo gde ostali nisu smeli ni da “bace pogled”.

Njegova borbenost i agresivnost nikada nisu dolazili u pitanje u tim vremenima i to je razlog zbog kojeg je veoma brzo devedesetih godina prošlog veka i postao ljubimac navijača Partizana, a istovremeno bio i oslonac odbrane koja je dva puta za četiri godine bila prvak tadašnje Jugoslavije. Ništa manje Mirković nije bio srčan i borben ni u drugom igračkom mandatu Partizanu kada su crno-beli posle mnogo vremena prezimeli u Evropi.

Ipak, sada je u popularni Bata u potpuno drugačijoj ulozi. Jer biti dobar igrač i dobar trener vrlo često nemaju mnogo veze jedno sa drugim. Sada ima mnogo veću odgovornost, ali i težak zadatak da osmisli taktiku i način na koji bi mogao da u Večitom derbiju u Humskoj iznenadi Crvenu zvezdu i kolegu Vladan Milojevića i proba da dođe do pobede koja bi ovosezonsko izdanje Superlige Srbije ipak učinilo zanimljivim takmičenjem. S obzirom na odnos individualnog kvaliteta igrača koji je u ovom trenutku ipak na strani Crvene zvezde, upravo bi određeno taktičko iznenađenje koje bi Mirković uspeo da smisli moglo da bude adut Partizana. To i činjenica da crno-beli ipak igraju u svojoj kući, gde bi trebalo da imaju prednost u vidu podrške sa tribina.

Ono što bi moglo da bude od suštine važnosti za crno-bele u nedelju je da Mirković uspe da “našpanuje” ekipu, da bude spremna baš kao što je i on svojevremeno bio kao igrač u večitim derbijima. Umeo je Mirković da “eksplodira” u derbiju, pamte se i njegovi okršaji svojevremeno sa Ilijom Ivićem i Antom Drobnjakom, ali i to je bio deo njegovog karaktera i borbenosti.

Crno-beli moraju u derbiju na svom terenu da pokažu čvrstinu koja ih baš i nije odlikovala u dosadašnjem toku sezone, iako pogled na statistiku kaže da su primili samo dva gola na osam mečava. Ipak, taj podatak može i da zavara, jer je odbrana Partizana ozbiljno “visila” u dosta situacija, pa čak i duelu sa debitantom u Superligi, novosadskim Proleterom. Ako bi uspeo samo deo onog svog igračkog žara uspeo da prenese pre svega na svoje defanzivce i veziste, drastično bi popravio šanse da po lepom pamti trenerski debi u Večitom derbiju.

Taj hrabar i čvrst stav su prvi potrebni uslovi za Partizan i Mirkovića pred nedeljni okršaj, ali s obzirom na bodovno stanje na tabeli, zaostatak koji crno-beli imaju, ali i činjenicu da su domaćini, moraće i da napadnu Zvezdu. Tu Partizan opet ima dosta toga da popravi i jasno je da će u nedelju Mirković morati da “namesti” svoju ekipu, kompletan vezni red i napadače Rikarda i Nemanju Nikolića tako da odigraju daleko najbolji meč do sada. To će biti svakako najkomplikovaniji ispit u njegovoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri, a ujedno mogao bi u značajnoj meri da odredi i smer u kojem će se ona razvijati u budućnosti. Kao što su mu pre više od dve decenije bitke sa Zvezdinim napadačima u derbijima kao igraču trasirale put u Seriju A u zlatnim danima tog takmičenja, pa sve do slavnog Juventusa pod komandom legendarnog Marčela Lipija.

Tekst preuzet sa portala Mozzart sport